Κρήτη: Ψαράδες πήγαν για λαβράκι και έβγαλαν… λαγοκέφαλους | ΦΩΤΟ

0
3784

Οι λαγοκέφαλοι παραμένουν στις ελληνικές θάλασσες και η παρουσία τους συνεχίζει να προβληματίζει.

Στα Χανιά, ψαράδες επέστρεψαν στη στεριά με τα τοξικά ψάρια που έπιασαν. Όπως έλεγαν έριξαν το καλάμι στη θάλασσα και όταν κατάλαβαν πως κάτι είχε πιαστεί, άρχισαν να το σηκώνουν. Γρήγορα κατάλαβαν πως τα συγκεκριμένα ψάρια, ήταν λαγοκέφαλοι. Τα έβγαλαν στη στεριά, με μικρούς και μεγάλους να σπεύδουν στο σημείο, για να τα δουν από κοντά.

Με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι ψαράδες σε παραλία στα Χανιά. Ενώ ψάρευαν στο Μαράθι, περιμένοντας να τσιμπήσει κάποιο ψάρι, στην άλλη άκρη του καλαμιού τους πιάστηκαν μικροί λαγοκέφαλοι, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές παραλίες της Κρήτης, προκαλώντας έντονη ανησυχία.

Οι λαγοκέφαλοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα ψάρια, καθώς σε μέρη του σώματός τους περιέχεται η δηλητηριώδης τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυική παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Επίσης κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις σε ανθρώπους καθώς τα ψάρια αυτά είναι «εξοπλισμένα» με πολύ κοφτερά δόντια. Το δάγκωμά τους μπορεί να προκαλέσει πολλά δερματικά προβλήματα.

Yπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο μία γυναίκα, ενώ έκανε μπάνιο στην παραλία στο Μαράθι, δέχθηκε επίθεση από το τοξικό ψάρι, το οποίο την δάγκωσε, χωρίς ευτυχώς να της προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Δείτε παρακάτω τους λαγοκέφαλους που έπιασαν ψαράδες στα Χανιά, στις εικόνες του zarpanews.gr

  

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν. Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο

  • Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
  • Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του.
  • Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ