Βουτήξτε… 2.500 χρόνια πριν (photos+videos)

0
87

Στην Αλόννησο το πρώτο υποβρύχιο μουσείο – Το ναυάγιο της Περιστέρας σαγηνεύει τους επισκέπτες και τους ταξιδεύει στο χρόνο – Ο δήμαρχος της Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης μιλά στο Newsbomb.gr,  για το υδάτινο μουσείο και τους επόμενους στόχους του νησιού

Βουτιά στην ιστορία και σε μια εμπειρία πρωτόγνωρη μπορεί να κάνει όποιος επισκεφθεί την Αλόννησο καθώς εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος της Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης μιλά στο Newsbomb.gr για την νέα εποχή στον τουρισμό στον τόπο του που ξεκινά από τις υδάτινες θύρες του ναυαγίου της Περιστέρας.

Ο ίδιος έχει θέσει στοίχημα μεγάλο αξιοποίηση και λειτουργία και των υπολοίπων έξι ναυαγίων της Αλοννήσου καθώς αν αυτό υλοποιηθεί θα μιλάμε για κάτι διαφορετικό, καθώς η Αλόννησος και η Ελλάδα θα είναι το ορόσημο του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.

Πάρτε βαθιά ανάσα και βουτήξτε μαζί μας διαβάζοντας αυτό το θέμα… στο βυθό της αρχαίας Ελλάδας από την πύλη του χρόνου που βρίσκεται στο βυθό της Αλοννήσου.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα, στην Αλόννησο. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό πρόκειται για ένα ναυάγιο που ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ψαρά;

«Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα αλλά κα το στον κόσμο τέτοιας μεγάλής ιστορικής αξίας.

Το 425 π.Χ ένα πλοίο αθηναϊκό ναυάγησε στην Περιστέρα στο νησάκι που είναι δίπλα από την Αλόννησο το οποίο μετάφερε 4000 αμφορείς που περιείχαν κρασί. Το πλοίο ξεκίνησε από την Μένδη Χαλκιδικής στην συνέχεια φόρτωσε από την Πεπάριδο την σημερινή Σκόπελο και πιθανώς κατευθυνόταν προς την Αθήνα. Αγκυροβόλησε στην Περιστερα λόγω κακοκαιρίας αλλά για κάποιους λόγους άγνωστους το πλοιο βυθίστηκε. Σε απόσταση λίγων μέτρων από την στεριά 30-40 μ σε ένα βάθος από 22-29 μ.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ψαρά τον Δημητρη Μαυρίκη το 1986».

Ο θησαυρός που υπάρχει στον βυθό της Αλοννήσου είναι απερίγραπτος;

«Πραγματικά πρόκειται για ένα μουσείο και το γεγονός οι αμφορείς είναι σχεδόν άθικτοί αποτελεί έναν πόλο έλξης. Σπάνια ευρήματα και μεγάλος ο αριθμός τους».

Ποια είναι η διαδικασία της κατάδυσης;

«Η λειτουργία του μουσείου είναι ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και βεβαίως εμπλέκεται και ο δήμος Αλοννήσου όπως και η περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο δύτης θα πρέπει να συνοδεύεται από δύτες πιστοποιημένου καταδυτικού κέντρου. Στο νησί λειτουργούν τρία μέχρι στιγμής. Και ο ίδιος θα πρέπει να έχει την κατάλληλη πιστοποίηση για να κατέβει στο βάθος των 30 μέτρων αν δεν την διαθέτει μπορεί να εκπαιδευτεί στην Αλόννησο όσο κάνει τις διακοπές του και να πάρει την πιστοποίηση από τους εκπαιδευτές των πιστοποιημένων καταδυτικών κέντρων».

Δεν μπορεί κάποιος να την κάνει μόνος του ιδιωτικά…

«Απαγορεύεται να μπει κάποιος μόνος του, στο βυθό. Όπως είπα και πριν πρέπει να υπάρχει συνοδεία από το καταδυτικό κέντρο. Πέρα από το θέμα του ελέγχου είναι και αυτό της ασφάλειας».

The first Underwater Museum in Alonissos, Greece (Peristera)_1

Η κατάδυση στο βυθό της Αλοννήσου είναι ένα ταξίδι στον χρόνο;

«Η κατάδυση είναι ταξίδι στο χρόνο και αυτό φορτίζει τον δύτη με πάρα πολλά συναισθήματα αντικρίζοντας αυτό το θέαμα το μοναδικό. Ο δύτης ή ο επισκέπτης του βυθού βλέποντας το ναυάγιο ταξιδεύει 2500 χρόνια πίσω και αισθάνεται υπέροχα γιατί συνειδητοποιεί πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του».

Αν κάποιος φοβάται να καταδυθεί πως μπορεί να δει το ναυάγιο; Υπάρχει τρόπος και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

«Υπάρχουν δύο τρόποι το site του ναυαγίου και να μπει στις κάμερες και να δει live το βυθό.

Υπάρχει στη Χώρα της παλιάς Αλοννήσου κέντρο ενημέρωσης κα ευαισθητοποίησης κοινού όπου με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μπορεί ο επισκέπτης να πάρει πληροφορίες και βεβαίως φορώντας την ειδική μάσκα να βουτήξει εικονικά να καταδυθεί και να πάρει όλες τις πληροφορίες χωρίς να βραχεί».

Στην περιοχή έχετε άλλα ναυάγια που αναμένεται να «εκτεθούν». Αν γίνει αυτό θα μιλάμε για το πρώτο πάρκο θαλάσσιων ναυαγίων στο κόσμο και θα θέσει την Αλόννησο σε παγκόσμιο ορόσημο του καταδυτικού τουρισμού;

Αυτός είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Με την περιφέρεια με τον κ. Αγοραστο που το έχει αγκαλιάσει και βεβαίως με το υπουργείο πολιτισμού θέλουμε να αξιοποιήσουμε και τα υπόλοιπα υπάρχοντα ναυάγια. Στο σύνολο είναι 7 και είναι σε βάθη μικρά. θέλουμε να δημιουργήσουμε το πρώτο πάρκο αρχαίων ναυαγίων. Θα είναι μοναδικό και πολυεπίπεδο και θα κάνει την Αλόννησο και την Ελλάδα ορόσημο στον καταδυτικό τουρισμό».

The first Underwater Museum in Alonissos, Greece (Peristera)_2

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ