Αρχική Ειδήσεις Τεχνολογία Η Γη χτυπήθηκε από ισχυρή ηλιακή έκλαμψη «X-1» με επιπτώσεις στις επικοινωνίες

Η Γη χτυπήθηκε από ισχυρή ηλιακή έκλαμψη «X-1» με επιπτώσεις στις επικοινωνίες

0
8356
Οι ηλιακές εκλάμψεις «Cannibal» σχηματίζονται όταν μια μεταγενέστερη έκρηξη πλησιάζει. Μια έκρηξη που έγινε νωρίτερα επηρέασε πολλές από τις τεχνολογίες επικοινωνιών. Η ενέργεια των εκρήξεων συνδυάζεται, οπότε το σύνολο τους φτάνουν στη Γη. photo/NASA

Η Γη σχεδόν απέφυγε να χτυπηθεί από μια ηλιακή έκλαμψη «κανίβαλου» – αλλά έχει χτυπηθεί από αρκετά ισχυρές εκρήξεις ώστε να διαταράξει τις παγκόσμιες επικοινωνίες.

Τις τελευταίες ημέρες, οι μετεωρολόγοι του διαστήματος είχαν προειδοποιήσει ότι η Γη θα μπορούσε να χτυπηθεί από μια σειρά ισχυρών εκλάμψεων που έχουν εκτοξευθεί από τον Ήλιο. Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις επικεντρώθηκαν στην έκλαμψη «κανίβαλου», η οποία προβλεπόταν ότι θα φτάσει στη Γη.

X1.1 solar flare! New sunspot makes presence known with major fireworks

Οι ηλιακές εκλάμψεις «Cannibal» σχηματίζονται όταν μια μεταγενέστερη έκρηξη πλησιάζει. Μια έκρηξη που έγινε νωρίτερα επηρέασε πολλές από τις επικοινωνίες στη Γη. Η ενέργεια των εκρήξεων συνδυάζεται, οπότε το σύνολο τους φτάνουν στη Γη.

Ωστόσο, η τελευταία «έκρηξη κανίβαλου» φαίνεται να έφτασε τη Γη. Οι προβλέψεις των επιστημόνων βγήκαν σωστές.

Ωστόσο, η Γη χτυπήθηκε από φωτοβολίδα X-class. Αυτή είναι η πιο ισχυρή κατηγορία ηλιακών εκλάμψεων και μπορεί να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στη Γη.

Another X-class Solar Flare

Αυτή τη φορά, οι ειδικοί του διαστημικού καιρού προειδοποίησαν ότι η έκρηξη ήταν αρκετή για να διαταράξει τα σήματα ραδιοφώνου και πλοήγησης στη Βόρεια Αμερική. Μετρήθηκε ως συσκότιση R3 – σε κλίμακα που κυμαίνεται από το 1 έως το 5 – που σήμαινε ότι περιοχές στις ΗΠΑ και τον Καναδά καθώς και στον Ειρηνικό Ωκεανό κινδύνευαν να διαταραχθούν στα ραδιοσήματα και την πλοήγηση.

Ο Ήλιος κινείται μέσα από έναν κύκλο δραστηριότητας κάθε 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια του οποίου απελευθερώνει όλο και λιγότερες «εκτινάξεις στεφανιαίας μάζας» ή CME, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ενεργό μέρος αυτού του κύκλου. Αυτά τα CME μπορούν να φέρουν ενεργητικές εκλάμψεις που χτυπούν τη Γη – και θα μπορούσαν μια μέρα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον πλανήτη, διαταράσσοντας τα ενεργειακά δίκτυα και άλλες σημαντικές υποδομές.

💥Another major X1.51 flare from sunspot region 3386, this was the 4th X in 24 hours- 7.8.23

Η τελευταία έκλαμψη μετρήθηκε στο X1,5 και είναι η 20η τέτοια έκλαμψη Χ που έχει χτυπήσει τη Γη στην τρέχουσα περίοδο. Βγήκε από ένα ιδιαίτερα ενεργό μέρος του Ήλιου και ακολούθησε άλλες, πιο αδύναμες εκλάμψεις, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι η «μικρή συνεχιζόμενη καταιγίδα ηλιακής ακτινοβολίας» «εξασθενεί» και ότι δεν περιμένουν σημαντική αναστάτωση τις επόμενες ημέρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ