Σχέδιο για τη ριζική αναδιάρθρωση του τομέα ύδρευσης ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή λειψυδρία και διαδοχικά κύματα καύσωνα.
Συγχώνευση 700 εταιρειών ύδρευσης!
Περισσότερες από 700 δημοτικές εταιρείες ύδρευσης αναμένεται να συγχωνευθούν σε τρεις μεγάλους φορείς, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Οι δύο από αυτούς θα είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, που θα διευρύνουν την κάλυψή τους πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μια τρίτη κρατική οντότητα θα αναλάβει την υπόλοιπη χώρα.
Νέο ταμείο για έργα ύδρευσης
Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων, όπως φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, ενισχύοντας την υδατική επάρκεια σε περιοχές με σοβαρό έλλειμμα όπως αναφέρει το airetos.gr . Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν επισήμως περιοχές με υδατικό έλλειμμα, ώστε να επισπευσθούν οι επενδύσεις.
Η πίεση της κλιματικής κρίσης
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχή μείωση των αποθεμάτων νερού, με τα φράγματα που υδροδοτούν την Αθήνα να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 43°C και οι χαμηλές βροχοπτώσεις επιδεινώνουν την κατάσταση. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη άνοδο θερμοκρασίας παγκοσμίως, με τις χώρες της Μεσογείου – όπως η Ελλάδα – να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ξηρασία. Ο αντίκτυπος είναι ήδη ορατός στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα.
Επενδύσεις και νέος σχεδιασμός
όπως δημοσίευσε το airetos.gr Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη χώρα υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης που απαιτούν συνολικές επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ από το 2019 έχουν υλοποιηθεί 278 έργα με κόστος περίπου 356 εκατ. ευρώ.
Οι τρεις νέοι φορείς ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, όμως προβλέπονται αλλαγές στο λειτουργικό καθεστώς της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Μεταξύ άλλων, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες προσλήψεων και θα επιδιωχθεί προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.
Νέο ταμείο για έργα ύδρευσης
όπως αναφέρει το airetos.gr
Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων, όπως φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, ενισχύοντας την υδατική επάρκεια σε περιοχές με σοβαρό έλλειμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν επισήμως περιοχές με υδατικό έλλειμμα, ώστε να επισπευσθούν οι επενδύσεις.
Νέο ταμείο για έργα ύδρευσης
Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων, όπως φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, ενισχύοντας την υδατική επάρκεια σε περιοχές με σοβαρό έλλειμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν επισήμως περιοχές με υδατικό έλλειμμα, ώστε να επισπευσθούν οι επενδύσεις.
Πηγη: https://airetos.gr/
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη λειψυδρία: Συγχωνεύσεις φορέων, αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρισης – Οι 5 κατεπείγουσες δράσεις
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό – Η χώρα μας κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας – Μειωμένα κατά 50% τα αποθέματα νερού στην Αττική

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη η οποία σε πρώτο χρόνο θα έρθει να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα και, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση ΕΔΩ
Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.
Με βάση τα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδεικτικό είναι πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.
Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις.
Σ’ αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.
Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:
– Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας
– Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
– Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
– Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
– Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)
Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση.
Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.
Ωστόσο, είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.












Τι δεν καταλαβαίνετε… .
Ετοιμαστείτε εκτός από υποβάθμιση ποιότητας, έλεγχο νερού,, ίσως αν δεν είσαι αγρότης, θα σου κόπει το νερό… Και αν είσαι αγρότης θα πληρώνεις παραπαω.. Χαχα.. . Αύξηση νερού όπως το ρεύμα…
Και γενικά. Θα πείτε το νερό, νεράκι… Έρχεται…..
Μαζί με δήλωση φρεατίων πηγαδιών,ιαναρικωμ, πηγών. Καθε πηγής της χώρας ώστε να απαγορεύεται η άντληση… ΕΚΤΟΣ της ΜΕΓΑΛΟεταιρείας…..
Βρε, κακώς τα τα «παιδιά»!
Μετά την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας περνάμε και στου νερού, βάσει μνημονίων;
Για να γίνουμε Λατινική Αμερική, όπου σε αρκετές χώρες πχ. γαλλικές εταιρίες διαχειρίζονται το κοινωνικό αγαθό και οι ντόπιοι υποφέρουν, αφού τα κόστη είναι δυσθεώρητα και πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε πληρωμή για ασφάλιση ή ύδρευση;
Και μετά τί απομένει; Θα μας πουλήσετε, κυριολεκτικά, και εμάς; (Γιατί, μεταφορικά, το έχετε ήδη κάνει)