«Βιώσιμη Κως»: Λειψυδρία: Αντέχουμε να ακούσουμε ότι μερικές χιλιάδες ακόμα τουριστικές κλίνες θα επιτείνουν το πρόβλημα;

12
10353

Λειψυδρία: Αντέχουμε να ακούσουμε ότι μερικές χιλιάδες ακόμα τουριστικές κλίνες θα επιτείνουν το πρόβλημα; 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environmental Agency – EEA) το 2023 αποτύπωσε στην έκθεσή της το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ευρώπη για το 2019.

Η Ελλάδα κατατάχτηκε στις Ευρωπαϊκές περιοχές με τις πιο σοβαρές συνθήκες λειψυδρίας σε εποχική βάση, μαζί με Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, με τον δείκτη εκμετάλλευσης υδάτων (WEI+) να ξεπερνά το 40%, δηλαδή το όριο πάνω από το οποίο το στρες στα υδατικά αποθέματα είναι σοβαρό και η χρήση του νερού είναι μη βιώσιμη.

Σχήμα: Οι χειρότερες συνθήκες εποχικής λειψυδρίας για τις Ευρωπαϊκές χώρες το 2019, όπως μετρήθηκαν με τον δείκτη εκμετάλλευσης υδάτων WEI+ (όπου Q1-Q4 οι 4 εποχές και συνεπώς Q3=καλοκαίρι, η εποχή βάσει της οποίας η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η χειρότερη κατάσταση).

Εποχικότητα: Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΑ, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις συνδυάζονται με αυξημένη ζήτηση νερού από τον τουρισμό. Αν και στην ΕΕ καταγράφηκε μείωση 15% στον όγκο του νερού που αντλείται από ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα λόγω πιο αποδοτικής χρήσης, το πρόβλημα της λειψυδρίας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά μάλιστα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης κλιματικής κρίσης.

Τα νούμερα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τα φαινόμενα ξηρασίας και μειώνει περαιτέρω τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανανέωση του παραπάνω γραφήματος από την ΕΕΑ με δεδομένα του έτους 2024, του πιο ζεστού έτους που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Στην Κω, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν το 1.5 εκ. κατά την τουριστική σεζόν, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο το καλοκαίρι, με άμεσες επιπτώσεις για τους κατοίκους και την τοπική παραγωγή.

Όπως έχουνε ήδη επισημάνει εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Κω, «Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι το νερό και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε σαν αγρότες και σαν πολίτες της Κω.». Σε ότι αφορά στις καλλιέργειες, θεωρούν για παράδειγμα μέτρια τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, τονίζοντας ότι τα δέντρα στον ορεινό όγκο και όσα δεν αρδεύονται υποφέρουν από την ανομβρία. Αναφέρουν ότι αν και ο αγροτικός τομέας καταναλώνει ένα μεγάλο ποσοστό του νερού, το μεγαλύτερο ποσοστό το καταναλώνουν τα ξενοδοχεία με την υπεράντληση.

Η λειψυδρία δεν είναι απλώς ένα θέμα περιβαλλοντικό ή αγροτικό, αλλά επηρεάζει πολλαπλά υποσυστήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο τουριστικός τομέας, οι φυσικοί πόροι, και ο αγροτικός τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Η υπερβολική χρήση νερού από τα ξενοδοχεία περιορίζει την ποσότητα νερού που είναι διαθέσιμη για άρδευση και άλλες χρήσεις, επιδεινώνοντας τα προβλήματα των αγροτών και επηρεάζοντας την παραγωγή και την οικονομική βιωσιμότητα.

Αντέχουμε να ακούσουμε ότι μερικές χιλιάδες ακόμα τουριστικές κλίνες θα επιτείνουν το πρόβλημα; 

 

Διαβάσετε την επεξηγηματική επιστολή μας, της οποίας κεντρικό αίτημα είναι η άμεση υλοποίηση μελέτης φέρουσας ικανότητας για όλο το νησί,  και να συμβάλετε με την υπογραφή σας για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε για την προστασία του νησιού μας.

 

Θα βρείτε την επιστολή εδώ: openpetition.eu/!nqmpv
Διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα: openpetition.eu/!nhgwd

 

Η «Βιώσιμη Κως» δεν ζητά καμία δωρεά κατά την υπογραφή. Η προαιρετική δωρεά που ζητάει η πλατφόρμα OpenPetition αφορά στη βιωσιμότητα της πλατφόρμας και όχι στη δική μας επιστολή. Για να προσμετρηθεί η υπογραφή σας, επιβεβαιώστε μέσω email που θα λάβετε από την πλατφόρμα. Η υπογραφή σας μπορεί να γίνει ανώνυμα, και κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο!

Website: sustainablekos.gr

Email: [email protected]

Facebook: facebook.com/Sustainablekos

Instagram: instagram.com/sustainable.kos

 

 

 

 

 

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφιερωμένο στην ομάδα του Sustainable Kos

    Δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας.
    Δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας.
    Μας τη βιδώνει που δεν τρως το παραμύθι μας
    Μας ενοχλεί η αισθητή σου παρουσία
    Είσαι σαν μύγα που κάθισε στη μύτη μας
    και ακτινοβολεί απελπισία.
    Δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας.
    Δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας.
    Μας διαλύεις όσα χτίσαμε με ψέματα
    και μας σνομπάρεις μ’ ένα βλέμμα ξεφτισμένο
    Θα `νιωθες όμορφα αν βάζαμε τα κλάματα
    όμως, αγόρι μου, σε έχουμε γραμμένο.
    Δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας.
    Δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας.

    • προς το παρόν σ 'εχει η φύση γραμμένο και δεν θα λυπηθώ να ..............

      με τόση έπαρση και αλαζονεία.

  2. Δηλαδή τώρα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η λειψυδρία στο νησί εξαρτάται από πόσο νερό θα πέσει πάνω στο νησί;Σοβαρά τώρα;Αν αδειάσει η Κως από τουρίστες και κάνουν Απεναντυ στο Μπουντρούμι χιλιάδες ξενοδοχεία με εκατομυρια τουρίστες εμείς θα είμαστε ένταξη;Θα έχουμε ποτάμια σε όλο το νησί;

    • Κανείς δεν λέει να «αδειάσει» το νησί από τουρίστες. Αυτό που λέμε είναι ΝΑ ΜΗΝ «ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ». Τώρα το τί θα κάνει το Μποντρούμι απέναντι, δικός τους λογαριασμός.

  3. το ποτάμι στο Πυλί τρέχει και εσείς ανησυχείτε για λυψειδεια να είναι καλά το χοτ σποτ και όλοι αυτή που δεν τους ενδιαφέρει η υγεία του κόσμου

  4. Άγονη γη, πρώτη φορά και αυτό οφείλεται στις αντλήσεις νερού από ξενοδοχειακές μονάδες όσο ποιό χαμηλά τόσο η δεξαμενή της Κω θα αφανίζεται μέχρι που σε λίγο χρονικό διάστημα η Πράσινη Κως θα καταντήση ένα ξερονήσι, άντε, σδώστε και άλλες άδειες

  5. οι ξενοδόχοι θα τα κονομισουν και θα φύγουν ,τα γραφεία θα τα τσεπώνουν και θα φύγουν,τα αεροδρόμια τα παίρνουν με το τεμάχιο πάνε για αλλά.ΕΜΕΙΣ θα μείνουμε με 500 χωματερές σκουπιδαριων χωρίς νερό και με τίγκα στο σκ@το παντού. Χαρητε τριτοκοσμικο τόπο.

  6. με τόσες πτήσεις καθημερινά καταστρέφεται η φύση. το μη αποσπώμενο καπάκι και το χάρτινο καλαμακι μας έλειπε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ