H συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω

0
3266

Σε τακτική μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεών του και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κω την 1 Μαΐου 2024, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 19:00, με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:
1. Λήψη απόφασης για την απευθείας μίσθωση ακινήτου (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Χόνδρος).
Πρόκειται για το κτήριο επί της οδοόυ Κανάρη που στεγάζει τα γραφεία της κοινότητας και του ΚΕΠ με τον αντιδήμαρχο να εισηγείται την απευθείας μίσθωση του ακινήτου ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως και αφορά στην ίδια χρήση , με μίσθωση για έξι συν έξι χρόνια όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Ηλίας Σιφάκης επισήμανε ότι το συμβόλαιο έληξε 30/11/23 και ο δήμος, καθυστέρησε την ανανέωση του συμβολαίου με την Μητρόπολη με αποτέλεσμα να στείλει εξώδικο. Ο κ.Σιφάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή ως προς τη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, γνωρίζοντας πως τα χρήματα αυτά είναι για το συσσίτιο. Ότι καθυστέρησε τη διαδικασία της ανανέωσης του συμβολαίου σημείωσε στην τοποθέτηση του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μηνάς Κιάρης.
2. Λήψη απόφασης για την πρόωρη λύση Ιδιωτικού Συμφωνητικού Εκμίσθωσης Ακινήτου, μετά από αίτημα του Μισθωτή (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Χόνδρος) .
Πρόκειται για μια δημοτική έκταση η μίσθωση της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το 2025 με τον αιτούντα να ζητά τη λύση του συμβολαίου, όπως επισήμανε ο εισηγητής Κωνσταντίνος Χόνδρος. O κ.Κιάρης ζήτησε διευκρινίσεις για την συγκεκριμένη έκταση που αφορά στην τοποθεσία που θα αναγερθεί το νέο νοσοκομείο. Στο θέμα απάντησε ο δήμαρχος Κω ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία που απαιτείται για να προχωρήσει το έργο του νέου νοσοκομείου, ο φάκελος του οποίου έχει ωριμάσει και πλέον η συγκεκριμένη τοποθεσία που είχε μισθωθεί πρέπει να επιστρέψει στο δήμο για να συνεχιστούν οι διαδικασίες, με τον ιδιώτη να συμφωνεί επί της διαδικασίας. Ερώτημα για το πότε θα ολοκληρωθεί ο φάκελος και θα προχωρήσει το νέο νοσοκομείο έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβρίθης. Ο δήμαρχος επισήμανε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες, ο φάκελος είναι στο τελικό στάδιο ωρίμανσης και σε λίγους μήνες ο δήμος θα είναι έτοιμος. Για ολιγωρία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη η οποία τόνισε πως την ανυπαρξία της η δημοτική αρχή τη »φορτώνει» στην αντιπολίτευση. Έκκληση να σεβαστεί το σώμα τη σημερινή ημέρα ότι είναι Μεγάλη Τετάρτη , σημείωσε στην τοποθέτηση του, ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Πης, με τον κ.Σιφάκη να σημειώνει πως δεν υπάρχει πρόθεση για το αντίθετο.
3. Λήψη Απόφασης για την παράταση μίσθωσης ακινήτου στο Ο.Τ. 33 Σχεδίου πόλεως Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Χόνδρος).
Πρόκειται για ένα ακίνητο με τον αιτούντα να ζητά παράταση της μίσθωσης του ακινήτου το οποίο έχει λήξει από το 2010 και δεν έγινε καμία παράταση όλα αυτά τα χρόνια.
4. Λήψη απόφασης για την αλλαγή αφετηρίας ειδικής διαδρομής τουριστικού τρένου ALL DAYTRAVEL, μετά την εισηγητική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος, κα. Κασσιώτη Γεωργία).
Η συγκεκριμένη εταιρεία ALL DAYTRAVEL, ζητά εναλλακτικό σημείο εκκίνησης στην Ακτή Κουντουριώτη και να εναλλάσσεται με την εταιρεία (ELMA KOS) που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο, κατόπιν συνεννόησης, σημείωσε η αντιδήμαρχος κ.Κασσιώτη. Η κ. Βάσω Πη, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αφετηρία τουριστικού τρένου και κατήγγειλε το γεγονός ότι καθαιρέθηκε πινακίδα (τσουνάμι) . Ο Ηλίας Σιφάκης υπογράμμισε πως η εταιρεία ELMA KOS δεν έχει επίσημη απόφαση ΔΣ για την συγκεκριμένη αφετηρία και τόνισε πως η διπλή αφετηρία στο λιμάνι μπορεί να προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση, γεγονός που πρέπει να εξεταστεί. Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβρίθης αναφέρθηκε στο παρελθόν των τουριστικών τρένων που από τέσσερις έμειναν δύο, με την ELMA KOS να αλλάζει συνεχώς

αφετηρίες, με απόφαση ΕΟΤ και όχι δημοτικού συμβουλίου . Τόνισε πως το πολιτικό σκεπτικό, είναι να κυκλοφορεί μόνο ένα τρένο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ημίωρο προγραμματισμό εναλλάξ των δύο εταιρειών. Αν αυτή η πρόταση δεν υλοποιηθεί σύμφωνα με αυτή την συλλογιστική , τότε θα επανεξεταστεί. Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός πρότεινε τουρστικά τρενάκια να υπάρχουν και στα χωριά για να ΄΄ζωντανέψουν΄΄. Να βγει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό το τρενάκι του δήμου πρότεινε η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη. Η κ.Κασσιώτη τόνισε πως στο δημοτικό συμβούλιο ήρθε η ώριμη πρόταση προς ψήφιση και αυτό έρχεται προς ψήφιση.
5. Γνωμοδότηση για την καταβολή αποζημίωσης επικειμένων που οφείλει ο Δήμος Κω στην ιδιοκτήτρια των ΚΜ 1958 & 462 Οικοδομών Κω – Εξοχής (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος). Με αίτημα στο δήμο, ο ιδιοκτήτης ζητά συμπληρωματική αποζημίωση για αυτά που δεν είχαν αποζημιωθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με εισήγηση της υπηρεσίας.
6. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 35/2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, περί 2ης αναμόρφωσης εσόδων εξόδων προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΛΤ Κω, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).
Ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. εισηγήθηκε την δεύτερη αναμόρφωση εσόδων εξόδων προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 με εξειδίκευση στην τροποποίηση κωδικών λόγω της αύξησης του τέλους . Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής ο κ.Κοκκαλάκης καταλόγισε ολιγωρία στη δημοτική αρχή , αφού ήταν γνωστά σε όλους οι αλλαγές στην ΣΕΝΓΚΕΝ και θα έπρεπε αυτά να τα είχε προβλέψει . Για ολιγωρία της δημοτικής αρχής έκανε λόγο ο ο Ηλίας Σιφάκης, ο οποίος επισήμανε πως η Μυτιλήνη προέβελεψε όλες τις αλλαγές και είναι έτοιμη για τις νέες προκλήσεις , ενώ ο δήμος της Κω, έδωσε υποσχέσεις ( ο Π.Αβρίθης για κιόσκια και κατασκευή στέγαστρων) ενώ αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα και ανφέρθηκε στον τρόπο που έγιναν οι αυξήσεις. Ο Κ.Χόνδρος στην τοποθέτηση του επισήμανε πως οι αυξήσεις θα προστεθούν στις τιμές των εισιτηρίων και θα επιβαρύνουν τους επιβάτες και όχι τους επαγγελματίες. Ο κ.Κοκκαλάκης επισήμανε πως το διαδημοτικό ταμείο έχει λίγα έσοδα ενώ η π. δημοτική αρχή άφησε ταμείο 2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αβρίθης υπογράμμισε πως έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από το Δ.Λ.Τ με τα υπουργεία για αυξήσεις, που θα φέρουν ανταποδοτικά έσοδα. Σημείωσε πως η πύλη εισόδου της Κω, δεν συγκρίνεται με Μυτιλήνη και Ρόδο μιας και η Κως έχει περισσότερα αμφίδρομα δρομολόγια και το παράδειγμα του Η.Σιφάκη είναι μη συγκρίσιμο
7. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 29/2024 (ορθή επανάληψη) απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, περί έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού πρώτου τριμήνου 2024 (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΛΤ Κω, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).
Αφορά στην έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού 1ου τριμήνου και κυμαίνεται σε χαμηλούς ρυθμούς, αφού ακόμα δε ξεκίνησε η σεζόν . Ο κ.Κοκκαλάκης συμφώνησε πως τα έσοδα και τα έξοδα είναι όντως χαμηλά λόγω μη έναρξης σεζόν και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού και υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τις επικείμενες αυξήσεις που θα φέρουν ανταποδοτικά έργα στα λιμάνια του νησιού μας. Ο κ. Χατζηχριστοφής έθεσε το ερώτημα αν τελικά θέλουμε αυτά τα χρήματα που θα έρθουν από τι αυξήσεις με ανταποδοτικά έργα στην τοπική κοινωνία και ουδόλως ενδιαφέρει τον κόσμο ποιος πέτυχε αυτές τις αυξήσεις και σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας και να μας χαροποιεί αυτή η επιτυχία και όχι να μεμψιμοιρούμε. Ο κ.Κοκκαλάκης τόνισε πως μέσα στο δημοτικό συμβούλιο μετεφέρονται τα ΄΄παράπονα΄΄ των επιχειρηματιών και κανείς δεν έχει τη διάθεση για γκρίνια. Κλείνοντας ο κ.Αβρίθης υπογράμμισε πως η ζήτηση των λιμανιών της Κω είναι μεγάλη και οφείλουμε να κάνουμε αυξήσεις τα οποία θα λειτουργούν ανταποδοτικά σε λιμενικά έργα.
8. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 4/2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Κω, περί ψήφισης του απολογισμού οικον. έτους 2023 (Εισηγήτρια: Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κω κα Χατζηθωμά- Κυπραίου Κατερίνα). Σχετικό πίνακα απέστειλε η αντιδήμαρχος στο μέλη του ΔΣ, για τα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός, ο οποίος σημείωσε πως ο δήμος έχει μεγάλες οφειλές και δεν έχει σε προτεριαότητα τα σχολεία του νησιού. Το ότι ο δήμος της Κω είναι κακοπληρωτής και έχει ΄΄ανοιχτές΄΄ οφειλές σε επαγγελματίες υπογράμμισε η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη. Για τον προγραμματισμό του δήμου για σχολικές στέγες, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Αλ.Χρυσόπουλος που αποτελεί προτεραιότητα και όχι η εκμίσθωση ακινήτων. Για έλλειμμα 180 χιλ. ευρώ της πρωτοβάθμιας έκανε λόγο ο Μηνάς Κιάρης ο οποίος επισήμανε ότι έγινε κακοδιαχείριση και πρότεινε να επιχορηγηση ο δήμος το σχετικό έλλειμμα για να πληρωθούν οι επαγγελματίες. Για τις αυξημένες ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων αναφέρθηκε η κ.Βλάχου η οποία τόνισε την ανάγκη ο δήμος να αφουγκράζεται αυτές τις ανάγκες και οφείλει ο δήμος να βάζει πλάτες και συνεχάρη την κ.Κασσιώτη και τον κ.Μήτρου για την δουλειά που έκαναν στις σχολικές επιτροπές. Ο αντιδήμαρχος Π.Χατζηχριστοφής επισήμανε πως η δημοτική αρχή βάζει σε προτεραιότητα τις σχολικές επιτροπές και επισήμανε την ανάγκη, ο δήμος να προετοιμαστεί για τη νέα σχολική περίοδο μετά την κατάργηση τους . Κλεινοντας το θέμα, η αντιδήμαρχος κ.Χατζηθωμά επισήμανε πως ξοδεύτηκαν χρήματα για παρεμβάσεις και συντηρήσεις στα σχολεία – εξού και τα αυξημένα έξοδα- γιατί ουσιαστικά έγιναν έργα στα σχολεία και αυτό φαίνεται στα νούμερα που αποτυπώνονται στους απολογιστικούς πίνακες.
9. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 4/2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Κω, περί ψήφισης του απολογισμού οικον. έτους 2023 (Εισηγήτρια: Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κω κα Χατζηθωμά- Κυπραίου Κατερίνα).
Ότι δεν προτεραιοποιεί ο δήμος τα σχολεία και δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις προς τρίτους, επισήμανε ξανά ο κ.Ζερβός ο οποίος υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή Κυρίτση έδινε χρήματα στις σχολικές επιτροπές για αυτό και γινόντουσαν έργα και δεν υπήρχαν οφειλές προς τρίτους. Η κ.Ειρήνη Χατζηχριστοφή επισήμανε την πρόταση της κ.Μακρή για σύσκεψη μόνο για τη σχολική στέγη και υπογράμμισε την ανάγκη για στέγη στο 3ο γυμνάσιο και στο 3ο δημοτικό σχολείο, το γήπεδο μπάσκετ στο γυμνάσιο της Αγ.Μαρίνας και τόνισε πως ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής ως προς τις σχολικές στέγες δεν την εκφράζει και καταψηφίζει το θέμα, ενώ σημείωσε οτι αναμένει το έργο της νέας αντιδημάρχου.
10. Επικαιροποίηση της με αριθμό 175/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, μετά το με αριθμ. πρωτ. 4179/23-2-2024 αίτημα της εταιρείας με την επωνυμία: «ΕΥΙΚ Α.Ε.» (Εισηγήτρια: Πρόεδρος του Δ.Σ., κα Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη). Δεν είχε προηγηθεί τεχνική έκθεση , για αυτό και ζητείται η επικαιροποίηση της με αριθμό 175/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, μετά το με αριθμ. πρωτ. 4179/23-2-2024 αίτημα της εταιρείας με την επωνυμία: «ΕΥΙΚ Α.Ε.» προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

πηγή: https://www.kostv.gr/nea/politiki/29322-synedriasi-dimotikoy-symvouliou-ko

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ