Επικυρώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα της 8ης Οκτωβρίου από το Πρωτοδικείο Κω για τις τοπικές δημοτικές εκλογές

0
17099

Σε ειδική συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ανακοινώθηκε και επισήμως, η ανακήρυξη των συνδυασμών που επικράτησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου αλλά και του νικηφόρου συνδυασμού του Δήμου Καλυμνίων, μετά την ολοκλήρωση επαναληπτικών εκλογών που διενεργήθηκαν στο νησί στις 15/10. Ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών Αντώνης Κουρτόγλου, προήδρευσε της ειδικής συνεδρίασης του πολυμελούς Πρωτοδικείου και ανακοίνωσε κατά την σημερινή τυπική διαδικασία τους συνδυασμούς που αναδείχθηκαν ως πρώτοι κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, όπως επίσης και τους επιτυχόντες αλλά και επιλαχόντες δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους που προέκυψαν βάσει των αποτελεσμάτων σταυροδοσίας που δημοσιοποίησε το Πρωτοδικείο, οι οποίοι θα συναποτελέσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τα Κοινοτικά συμβούλια, που θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Γενάρη του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφότου ανακοινωθήκαν οι συνδυασμοί που επικράτησαν σε όλους τους νησιωτικούς Δήμους του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, εν συνεχεία, στην ίδια ειδική συνεδρίαση, διενεργήθηκε η κλήρωση των ισοψηφούντων τακτικών και αναπληρωματικών κοινοτικών συμβούλων καθώς προέκυψαν ισοβαθμίες μόνο στους επιλαχόντες υποψηφίους της πλειοψηφούσας παράταξης. Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Πρωτοδικείο Κω η μοναδική ανατροπή έγινε στην Προεδρία της Κοινότητας Κω με τον Σάκη Χατζηπέτρο να προσπερνά τον Κώστα Σουρασή και να εκλέγεται στην Κοινότητα ως πρώτος. Επίσης από την διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η νικήτρια δημοτική παράταξη των εκλογών που επικράτησε με ποσοστό άνω του 60% στις Κοινότητες Κω και Ασφενδιού κερδίζει από μία παραπάνω έδρα στα αντίστοιχα Κοινοτικά Συμβούλια, ως εκ τούτου καταλαμβάνει στο 11μελές συμβούλιο 8 έδρες έναντι 3 της Δύναμης Αλλαγής και εκλέγεται ως κοινοτικός σύμβουλος ο Νικήτας Νικηταράς, ενώ στο Κοινοτικό Ασφενδιού οι έδρες κατανέμονται στο 5μελές Συμβούλιο 4 για την Ισχυρή Κω και 1 για την Δύναμη Αλλαγής. Τέλος να σημειωθεί ότι από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν προέκυψαν αλλαγές στην κατανομή των εδρών για το Δ.Σ. πλην όσων έχουν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες από το Πρωτοδικείο Κω.

Το αποτέλεσμα της Ισχυρής Κω παραμένει σε παγκωακό επίπεδο 59,90 και αναμένεται να διεκδικήσει το 0,10 που της υπολείπεται για να λάβει το καθαρό 60% στα διοικητικά δικαστήρια κατόπιν ενστάσεως επί του επίσημου εγκεκριμένου από το Πρωτοδικείο Κω εκλογικού αποτελέσματος. Άρα αρμόδιο δικαστήριο για να αποφασίσει και να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι το διοικητικό δικαστήριο της Ρόδου σε πρώτη φάση. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ισχυρή Κως χρειάζεται 36 έγκυρα ψηφοδέλτια από τα περίπου 450 άκυρα που υφίστανται συνολικά, ώστε να λάβει το πολυπόθητο 60% και μία παραπάνω έδρα, δηλαδή συνολικά 18 αντί για 17 που κατέχει με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο και χαρακτηριστούν ως έγκυρα 36 ψηφοδέλτια της Ισχυρής Κω από το διοικητικό δικαστήριο της Ρόδου, από τα 450 άκυρα, τότε δημοτικός σύμβουλος στην δημοτική ενότητα Κω, ως πρώτος επιλαχών εκλέγεται ο Γιώργος Θεοφιλίδης που βρίσκεται στην σχετική λίστα, ενώ η κ. Βασιλεία Πη με βάση αυτό το σενάριο αναμένεται να απολέσει την έδρα που κατείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο και διατηρούσε μέχρι πρότινος.

*Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο παρατάξεις (Ισχυρή Κως και Δύναμη Αλλαγής) πρόκειται να προχωρήσουν στην κατάθεση ένστασης επί της αποφάσεως του Πρωτοδικείου, καθώς έχουν ήδη δοθεί σαφείς οδηγίες στους πληρεξούσιους δικηγόρους που εκπροσωπούν τις παρατάξεις να καταθέσουν ενστάσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος που ανακοίνωσε το Πρωτοδικείο Κω. Περιθώριο για να κατατεθούν ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο, υπάρχει για 7 ημέρες από την ημέρα ανακοίνωσης των οριστικών και επίσημων αποτελεσμάτων.

πηγή: https://www.kostv.gr/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ