Λαϊκή Συσπείρωση: Για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στην Ζιά

2
4849

Για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας  στην Ζια

Δεν πάει πολύς καιρός που η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διοργάνωσε άσκηση προληπτικής ετοιμότητας στην ανοιξιάτική και άδεια Ζια του Μάρτη 2023 ,που  παρουσιάστηκε  ως «μια μεγάλη άσκηση ετοιμότητας η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Κω»

Την περασμένη βδομάδα, διανύοντας ήδη την αντιπυρική περίοδο,και ήδη στην καρδιά της σεζόν, φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα τοπικά ΜΜΕ απεικονίζεται φρακάρισμα λεωφορείων  και Ι.Χ (που παρκάρουν όπου βρουν ή εγκαταλείπονται) στην ασφυκτικά γεμάτη πλέον Ζια που λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του φυσικού τοπίου, «πουλάει» πολύ !

Καλά είναι  να λένε οι της Δημοτικής Αρχής   σε συναντήσεις «στρογγυλής τραπέζης» πως το νησί είναι ασφαλής προορισμός,αλλά χρειάζεται καταρχήν  να προβλέπονται  και να παίρνονται  όλα τα  απαραίτητα μέτρα που θα το διασφαλίζουν.

Βλέποντας το ένα από τα πολλά περιστατικά στην φωτογραφία, ποιος μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η άσκηση του Μαρτίου, αν χρειαστεί να εκτελεστεί, θα είναι το ίδιο επιτυχημένη;

Ποιος θα μιλάει τότε για ασφάλεια;;

Μια καταστροφή δεν έρχεται από μόνη της.. είναι μια συγκυρία παραλείψεων και ενέργειων που αντικειμενικά οδηγούν σε αυτή.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Ζιας ανησυχούν.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί νιώθουν ανασφαλείς

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα για την προστασία της περιοχής όχι μόνο από τη δασική πυρκαγιά αλλά και με τη δημιουργία ενός σχεδίου προστασίας και διαφυγής των ανθρώπων  που συρρέουν  εκεί αφού   σε περίπτωση  πυρκαγιάς  θα  έχουμε εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων με κίνδυνο να ζήσουμε ένα νέο «Μάτι». Η συγκέντρωση,εγκλωβισμός οχημάτων σε μια τέτοια περιοχή είναι κίνδυνος-θάνατος..

Την  Λ.Σ ενδιαφέρει να παρθούν όλα τα μέτρα για να μην χαθούν ζωές εργαζομένων, κατοίκων, επισκεπτών. Για να είμαστε αναμφισβήτητα  ασφαλής  τόπος για κατοίκους  και επισκέπτες.

Οσο η λογική του κέρδους δεσμεύει τις αποφάσεις οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής  κανένα μέτρο ολοκληρωμένης  προστασίας δεν πρόκειται να ληφθεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί να εξασφαλιστούν  οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές.

Μέτρα που μπορούν να προστατεύουν τον φυσικό πλούτο και ομορφιά καθώς θα  σέβονται και θα αναδεικνύουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού και όλου του ορεινού όγκου του νησιού μας.

 

     Λ.Σ

9/7/23

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όταν πάρει μπουρλότο και καούν καμμιά δεκαριά , τότε θα παρθούν μέτρα.
  Η συνταγή στην Μπανανία με τους χιμπατζήδες ψήφο(θ)όρους είναι γνωστή.
  Χωρίς θύματα και καταστροφή , μέτρα δεν έχουμε.

 2. Όταν πάρει μπουρλότο και καούν καμμιά δεκαριά , τότε θα παρθούν μέτρα.
  Η συνταγή στην Μπανανία με τους χιμπατζήδες ψηφο(φθ)όρους είναι γνωστή.
  Χωρίς θύματα και καταστροφή , μέτρα δεν έχουμε.
  Στο χωριό μου λένε :
  κατά τη σάλα και τα έπιπλα ή η κοπριά πάει στα λάχανα.
  Σε Πιθήκους πολίτες τέτοιοι πολιτικοί και πολιτικές ταιριάζουν .
  Φάτε τη μπανάνα σας και αύριο κλαίμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ