Εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε το Έθιμο του Φανού & του Κλήδονα με πολύ κόσμο στην πλ. Ελευθερίας από το Λύκειο Ελληνίδων Κω

10
7308
Συνεργάτης aegeanews.


Καλοκαιρινή με πολύ κέφι από τα παιδιά που συμμετείχαν και αφιερωμένη στα έθιμα του Αι Γιάννη του Κλήδονα η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας από το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Κω.

Η παραδοσιακή αναπαράσταση των εθίμων του φανού και του κλήδονα από το Λύκειο Ελληνίδων Κω συγκέντρωσε για άλλη μια χρονιά πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Κω κ. Τέτη Φάκκου, η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων μίλησε για τον αρχέγονο καθαρτήριο χαρακτήρα του εθίμου του Φανού, όπως επίσης και  για το έθιμο του Κλήδονα . Στην συνέχεια έγινε και ή σχετική αναπαράσταση από τα κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων. Ένα έθιμο που συνδέεται με την σημερινή ημέρα -παραμονή της εορτής του Άη Γιάννη- και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα (από τις τελετουργίες καθαρμού και μαντείας) και υλοποιείται από νέες κοπέλες.

Η αναπαράσταση των δύο εθίμων έγινε από τα κορίτσια και τα αγόρια του Λυκείου Ελληνίδων Κω γύρω από τη φωτιά και το έθιμο του κλήδονα με το «αμίλητο νερό» που μετέφεραν οι τρεις Μαρίες…

Στη συνέχεια τα παιδικά και νεανικά τμήματα του Λυκείου, χόρεψαν καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο, παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα γύρω από τη φωτιά και στο τέλος τηρώντας το έθιμο μικροί και μεγάλοι πήδηξαν  τρεις φορές πάνω από τον καμένο φανό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναπαράσταση από τα παιδιά σχετικά με τα έθιμα που κρατάνε αιώνες ,και την σημασία τους Στην συνέχεια παρουσίασαν χορούς από όλη την Ελλάδα τα παιδιά από όλα τα τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων .

Στο τέλος της εκδήλωσης παιδιά ,γονείς , και όλοι όσοι ήθελαν ενώθηκαν σε ένα μεγάλο χορευτικό κύκλο ,γεμίζοντας με αυτό τον τρόπο την πλατεία.

Πολλά συγχαρητήρια στο Λύκειο Ελληνίδων Κω και στην Δασκάλα παραδοσιακών χορών του Λυκείου κ. Αρετή Φράγκου για την άψογη εμφάνιση των τμημάτων της.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, του δήμου και των τοπικών αρχών.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. δεν εχουν καμια σχεση με τον αγιο ιωαννη .. ουτε οι οινοποισες στις εκκλησιες που τα χετε κανει πανηγυρια..και μπεκροπινουν ….εχετε μπερδεψει την χριστανοσυνη με τα εθιμα τα παγανιστικα εθιμα του θεου πανα.. και αλλων παγαιστικων ..εθιμων

    • πριν γράψεις την κακία σου δες αλλά και ρώτα να μάθεις ότι στου Αι Γιάννη χτες δεν είχε καμία οινοποσία μόνο νερό δώσαν οι άνθρωποι μαζί με ένα πιάτο ντομάτα αγγούρι και πιλάφι νηστίσιμο για όσους ήθελαν. Και καρπούζι στο τέλος. Τιποτα αλλο. Τώρα αν θες να καταργήσεις τα ήθη και τα έθιμα που είναι στην μακραίωνη παράδοση της χώρας και κράτησαν την Ελλάδα με τόσους κατακτητές μέσα στους αιώνες για να τα βάλεις με τη αληθινή μας πίστη σε πρόλαβαν ο Κίσινγκερ, οι γιαχωβάδες και οι άλλοι καλοθελητές,…Μήπως είσαι απ’ αυτούς?

  2. Το … έθιμο ,τουλάχιστον , σας ευχαρίστησε που το καταχειροκροτήσατε;
    Αν δεν το έκανε είναι άκρως αγενές το έθιμο και ντροπή του!!!

    • Στην χθεσινή εκδήλωση του Λυκείου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ζω στο νησί είδα τόσα πολλά νέα παιδιά να γεμίζουν όλοι την πλατεία και να χορεύουν την παράδοσή μας (και όχι Τρανους και Λάιτ). Οπότε φίλε/η μου κάτι καλό.γινεται τελικά σε αυτό το νησί. Και μπράβο στους γονείς που στηρίζουν το Λύκειο Ελληνίδων και στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν τα ήθη και τα.εθιμα όχι μόνο του τοπου μας αλλά και όλης της Ελλαδας.

  3. ΠΡΌΣ ΄΄ΑΥΤΆ ΕΊΝΑΙ ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΆ ΈΘΙΜΑ»… ΑΥΤΆ ΕΊΝΑΙ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ά ΈΘΙΜΑ . ΑΠΌ΄ΤΉΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑ , ΌΠΩΣ ΚΑΊ ΤΆ ΑΝΑΣΤΕΝΆΡΙΑ. ΤΑ ΠΑΝΗΓΎΡΙΑ ΕΊΝΑΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΣΥΝΉΘΕΙΑ -ΕΘΙΜΟ. ΌΛΕΣ ΟΊ ΤΕΛΕΤΈΣ ΓΊΝΟΝΤΑΝ ΜΈ ΤΉ ΣΥΝΟΔΕΊΑ ΜΟΥΣΙΚΉΣ . ΣΤΌ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΌ, ΤΆ ΠΑΝΗΓΎΡΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΉ, ΜΕΤΆ ΤΊΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΔΙΑΤΗΡΉΘΗΚΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΆ (ΚΑΊ ΏΣ ΤΈΧΝΑΣΜΑ) ΓΙΆΤΊ ΈΤΣΙ ΑΦΟΜΟΙΩΝΑΝ ΤΟΎΣ ΕΘΝΙΚΌΥΣ-ΈΛΛΗΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΈΝ ΈΓΙΝΕΣ ΤΆ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ 2023 ΧΡΌΝΙΑ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ , ΣΉΜΕΡΑ, ΤΌ ΜΌΝΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΌ ΠΟΎ ΓΊΝΕΤΕ ΜΈ ΤΉ ΣΥΝΟΔΕΊΑ ΜΟΥΣΙΚΉΣ,ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΎ ΚΑΊ ΧΟΡΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΆ ΑΝΑΣΤΕΝΆΡΙΑ. ΚΑΊ ΕΊΝΑΙ ΜΈΓΙΣΤΗ ΤΙΜΉ ΜΟΥ ,ΠΟΎ ΜΕ ΔΈΧΘΗΚΑΝ ΣΤΉΝ ΚΕΡΚΊΝΗ-ΣΕΡΡΏΝ ΏΣΤΕ ΝΆ ΠΑΙΖΩ ΘΡΑΚΙΏΤΙΚΗ ΛΥΡΑ ΓΙΆ 4 ΈΤΗ ,ΆΝ ΚΑΊ ΔΈΝ ΕΊΜΟΥΝ ΘΡΑΚΙΏΤΗΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ