Λιμάνι Κω: «Τέλη Μαΐου θα παραδοθεί το έργο»

3
7674

Παναγιώτης Κωνσταντίνου, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ανώνυμης τεχνικής εταιρείας «Αρχιμήδης», για τις εργασίες από τη σκάλα πολεμικού έως τη μαρίνα:

«Τέλη Μαΐου θα παραδοθεί το έργο»

«Τα υλικά που είναι περιφραγμένα στο χώρο που θα γίνει το μελλοντικό κτίριο, είναι δικά μας και θα φύγουν έως το τέλος Μαΐου»

 

Η ανώνυμη τεχνική εταιρεία «Αρχιμήδης», η οποία είχε αναλάβει την ανακατασκευή του κεντρικού λιμανιού της Κω μετά το σεισμό του 2017, έχει αναλάβει και το έργο της προστασίας της ακτής από τη σκάλα του πολεμικού μέχρι τη μαρίνα μέσω σύμβαση με το δήμο Κω.

Ο «Σ» επικοινώνησε με τον κ. Παναγιώτη Κωνσταντίου, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, προκειμένου να μας πληροφορήσει  για την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, αλλά και το εάν υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες με το έργο του κεντρικού μας λιμανιού.

Το έργο έχει πλήρως ολοκληρωθεί, μας είπε ο κ. Κωνσταντίνου. Η μοναδική εκκρεμότητα αφορά στο υπουργείο Υποδομών, δηλαδή,  η απόδοση στην εταιρεία του τελευταίου λογαριασμού ύψους πέραν του 1 εκ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο, το οποίο κόστισε περίπου 11 εκ. ευρώ και έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο…

Ρωτήσαμε τον ιδιοκτήτη του «Αρχιμήδη», εάν τα υλικά που έχουν αφεθεί στο κεντρικό λιμάνι είναι της εταιρείας του και εάν ναι, πότε θα απομακρυνθούν.

«Αυτά τα υλικά που είναι περιφραγμένα στο χώρο που θα γίνει το μελλοντικό κτίριο, είναι δικά μας και θα φύγουν έως το τέλος Μαΐου» ανέφερε.

 

Το έργο για την προστασία της ακτής από τη διάβρωση

 

«Η εργολαβική σύμβαση με το δήμο Κω έχει υπογραφεί από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2021 και  η συνολική δαπάνη του έργου είναι περίπου 600.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ» μας είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

«Τις εργασίες ουσιαστικά τις ξεκινήσαμε μετά από ένα χρόνο, το Φθινόπωρο του 2022, γιατί προσπαθούσαμε να λύσουμε κάποια διαδικαστικά θέματα. Επειδή όμως το έργο είναι ΕΣΠΑ,  εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που λέει η σύμβαση ακριβώς, δηλαδή την προστασία των ακτών με κάποιους κάθετους προβόλους προς την ακτή και κάποιο εμπλουτισμό με χαλίκι της παραλίας που είναι μεταξύ της πολεμικής προβλήτας μέχρι πριν τη μαρίνα. Ουσιαστικά είναι έργα προστασίας της ακτής η οποία υπόκειται σε διάβρωση. Αυτή είναι η δουλειά, η οποία έχει 14 υφάλους – προβόλους 50 μ.». ανέφερε, εκτιμώντας ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

 

Σημείωση

 

Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ έχει εκτελεστεί το 70% – 80% του νέου έργου, το οποίο όπως προαναφέραμε αφορά στη διάβρωση της ακτής στο συγκεκριμένο σημείο, η εταιρεία δεν έχει ακόμα πληρωθεί.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός διότι, υποτίθεται ότι έχει εξασφαλιστεί το ανάλογο κονδύλι,

δεδομένου πως το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και πρέπει να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Ο κίνδυνος να διακοπούν οι εργασίες  είναι πιθανός, αν και κατά γενική εκτίμηση κι επειδή πρόκειται για μικρό έργο, διαφαίνεται ότι ο εργολάβος θα το ολοκληρώσει.

 

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ