Συνάντηση Δημάρχου Κω με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων του νησιού εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου

7
5766

Συνάντηση εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων και συναρμόδιων υπηρεσιών του νησιού, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, συγκάλεσε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.
Στην συνάντηση ο Δήμαρχος Κω ενημέρωσε για τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου και σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στην καλή λειτουργία του νησιού στην τουριστική περίοδο.
Αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τονίζοντας πως τα αποχέτευτικα έργα σε Κεφαλο και Κω θα σταματήσουν σε ένα μήνα για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην σεζόν και θα επανεκκίνησουν μετά τα τέλη του Οκτώβρη.
Οι εργασίες στο Τιγκάκι αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα, ενω οι εργασίες καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και τις κλαδευσεις, επισήμανε πως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διοικητής της Β Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκάνησου κ. Θέμης Καλαμάτας ο οποίος ευχήθηκε καλή σεζόν και σημείωσε πως Θα βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες του νησιού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του Διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γρήγορης Μαυρίδης, ο οποίος τόνισε την άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου και τους εθελοντικούς φορείς. Το σύνδεσμο τουριστικών γραφείων Δωδεκάνησου εκπροσώπησε ο Σπύρος Τυρινοπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο πάρκινγκ κυρίως στη Ζιά, στην υπό στελέχωση της ΣΈΝΓΚΕΝ. Θέμα για το οποίο απάντησε ο κ.Καλαματας ο οποίος επισήμανε πως θα γίνουν από τον ίδιο άμεσα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω Γιώργος Σεγραιδος επανέλαβε τα αιτήματα του συλλόγου με σχετικό υπόμνημα που αφορούν στο κυκλοφοριακό, στην υγεία και στην καθαριότητα, ενώ ζήτησε αυτές οι συναντήσεις να γίνονται τέλος κάθε σεζόν. Μετέφερε το αίτημα επαγγελματιών της Κεφάλου για σύνδεση χωριού με παραλία, την έλλειψη πιάτσας ταξί και δρομολογιων με ΚΤΕΛ και σήμανση των στάσεων των ΚΤΕΛ , όπως επίσης εντοπισμός για επικίνδυνα σημεία της πόλεως.
Ο Ηλίας Παπαποστόλου εκ μέρους του αγροτικού συλλόγου επισήμανε την ανάγκη επιμόρφωσης των αγροτών, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, τη διαχείριση του νερού και των αγροτικών αποβλήτων.
Ο Βαγγέλης Τζόγιας εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών ζήτησε τη συντήρηση των πινακίδων σήμανσης, τις κακοτεχνίες και τις διαγραμμισεις.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβυνου αναφέρθηκε στα προβλήματα έλλειψης υποδομών, στο στρώσιμο παραλιών από πλευράς Δήμου, στη καθαριότητα, στους καθαρισμούς αρχαιολογικών χώρων,στο συντονισμό των ταξί και των ΚΤΕΛ για καλύτερες διασύνδεσεις, επισήμανε την ανύπαρκτη ανακύκλωση από πλευράς Δήμου και τόνισε πως θα έπρεπε σήμερα, να μιλάμε για κυκλική οικονομία γιατί αυτό αξίζει στο νησί μας.
Εκ μέρους του σωματείου ενοικιαζομενων διαμερισμάτων Ελένη Παπαδουλη αναφέρθηκε σε θέματα καθαριότητας, σε σκοτεινές γειτονιές σε πόλη και σε χωριά , σε συγκοινωνίες που απαιτείται η ενίσχυση τους, η επέκταση της Αστικής συγκοινωνίας , ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αξιοποίησης ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ για επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους που δεν βρίσκουν διαμερίσματα για ενοικίαση.
Εκπρόσωπος των γεωργών αναφέρθηκε στα προβλήματα με αγροτικούς δρόμους, στη διασύνδεση πρωτογενή με δευτερογενή τομέα.
Ο Στέλιος Δρόσος ως άνθρωπος του πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε στον κακό επαρχιακό δρόμο, στα στενεματα δρόμων, αναφέρθηκε στον ακαιρο χρονικά προγραμματισμό της σημερινής συνάντησης ,η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει τον Νοέμβριο, στο plan B του ΧΥΤΑ λόγω κορεσμού, στις συγκοινωνίες με έλλειψη στάσεων αλλά και στην ανύπαρκτη συντήρηση τους αλλά και στην ανάγκη σχετικής σήμανσης.
Ο πρόεδρος των ταξί Μανώλης Κίννας απάντησε σε ερωτήματα που του τέθηκαν, πως υπάρχει στάση ταξί στην παραλία της Κεφάλου (Κοκκαλακη ξενοδοχείο), αναφέρθηκε στα εννιαθεσια ταξί που θα λύσουν τα προβλήματα τους και στις δυσκολίες προμήθειας τους, επισήμανε πως στις ώρες αιχμής όλοι οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι δικαιολογημένη η μεγάλη αναμονή. Τόνισε την ανάγκη αύξησης των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας, στα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και στην ανάγκη αστυνόμευσης και ελέγχου από δημοτική αστυνομία για άναρχα πάρκινγκ που δημιουργούν προβλήματα μετακίνησης μέσα στην πόλη, για τα προβλήματα οδοποιίας και πλακόστρωσης στα χωριά που δημιουργούν προβλήματα .
Ο Αριστείδης Μαραγκός Εκπρόσωπος των ΚΤΕΛ, αναφέρθηκε στο κακό Επαρχιακό δίκτυο, στα όρια ταχύτητας που έχουν μειωθεί τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα συμφόρησης. Τόνισε πως εδώ και δύο χρόνια έχει στείλει αίτημα στην fraport για να μπει καλύτερη σήμανση και καλύτερο σημείο εκκίνησης, όμως δεν έχει λάβει κάποια επίσημη απόφαση από τη διοίκηση του αερολιμένα. Αναφορικά με τη Ζιά τόνισε πως υπάρχουν λιγότερα δρομολόγια κυρίως τα βραδινά κι αυτό γιατί είναι δύσκολη η μετάβασή τους λόγω φορτωμένου οδικού δικτύου. Έθεσε τον προβληματισμό των μεταναστών στο Πυλί που δημιουργείται πρόβλημα στη μετακίνηση τους λόγω κακής συμπεριφοράς τους, δεν θέλουν να πληρώνουν και δημιουργούν φασαρίες. Θέμα για το οποίο ο κ. Καλαμάτας απάντησε πως είναι θέμα το οποίο διαχειρίζεται ο ίδιος υπηρεσιακά, στοχευμένα με περιπολίες.
Ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών οδηγών τουριστικών λεωφορείων Αντώνης Γκιτιζες, επισήμανε πως υπάρχουν βασικά θέματα καθημερινότητας, όπως η καλύτερη σήμανση και αστυνόμευση κυρίως τους μήνες αιχμής, επισήμανε την ανάγκη αποσυμφόρησης συγκεκριμένων οδών, την ενίσχυση τηςης ΣΕΝΓΚΕΝ με προσωπικό και τέλος υπογράμμισε τα προβλήματα στη Ζιά που έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας στη διέλευση των μεγάλων οχημάτων όπως τα λεωφορεία και για τα προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο και έκλεισε λέγοντας , ας προσευχηθούμε γιατί είμαστε στο σημείο » πάμε κι όπου βγει».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κω Γιώργος Χρυσουλακης ανέδειξε το θέμα της άγρας πελατών και την οριοθέτηση των ομπρελών στις παραλίες με ελεύθερους χώρους για τους λουόμενους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τοποθέτησης καμερών στο επαρχιακό δίκτυο για μείωση ατυχημάτων και την ανάγκη ύπαρξης μελέτης διαχείρισης μεγάλων κρίσεων.
Ο εκπρόσωπος της λιμενικής αστυνομίας αναφέρθηκε στην υποστελέχωση που βρίσκεται στο 40%, στη δυσκολία εύρεσης κατοικίας εργαζομένων , στο πρόβλημα πάρκινγκ με την αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας.
Από τον σύλλογο γαστρονομίας Ασκληπιός, ο Μιχάλης Ποταμουσης επισήμανε την ανάγκη συντονισμού της γαστρονομίας με τον πρωτογενή τομέα και τις εκθέσεις τουρισμού με παρουσία.
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού Σέβη Βλάχου επισήμανε πως ο δήμος δρα πάνω από τις αρμοδιότητες του. Ανέφερε τα υπομνήματα που δέχτηκε ως γραφείο τουριστικής προβολής από όλους τους φορείς, δρομολογώντας λύσεις με τους συναδέλφους της αυτοδιοικητικούς . Επισήμανε πως υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και φορέων για να γίνουμε όλοι καλύτεροι.
Ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς τόνισε πως στην πόλη της Κω υπάρχει παθογένεια με τους περιμετρικούς δρόμους γιατί οι περισσότεροι δρόμοι είναι χαραγμένοι σε ρέματα. Πρέπει να γίνει μελέτη για τους περιμετρικούς σημείωσε ο κ.Νικηταρας, πάρκινγκ για μεγάλα οχήματα και αναζήτηση λύσης πάρκινγκ πίσω από Κάζα Ρομάνα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες τόνισε πως η φυσούνα έλυσε προβλήματα και υπάρχει σκέψη και για δεύτερη, μετέφερε την απάντηση της fraport σε ερώτημα του, για το ΚΤΕΛ, ότι απαιτείται διαφορετική και καλύτερη σήμανση της στάσης του ΚΤΕΛ στο χώρο που ήδη βρίσκεται. Για το δρόμο Ευαγγελίστρια Ζιά τόνισε πως έχει γίνει νέα οδοστρωσια, όπως και σε άλλα σημεία..Για τις παραλίες επισήμανε πως θα καθαριστούν φέτος έγκαιρα από ιδιώτη. Για την επάρκεια νερού επισήμανε τη χρηματοδότηση μελέτης 1,5 εκατ. από το Τρίτσης για νερό από τον Μία ποταμό καθώς και για τα 5 εκατομμύρια σε έργα στο τρίγωνο. Αναφέρθηκε στη μελέτη για την αειφορία του νησιού, στο θέμα της σήμανσης τόνισε πως έχουν γίνει βήματα βελτίωσης από πλευράς δήμου και περιφέρειας, καθώς και στην επικαιροποιηση της κυκλοφοριακής μελέτης που θα γίνει το επόμενο δίμηνο. Για τους βιολογικούς ανέφερε πως σε λίγο διάστημα , θα είναι το μόνο νησί που έχει βιολογικούς από άκρη σε άκρη. Για το ΧΥΤΑ τόνισε πως είναι ξεπερασμένος ως προς τη διαχείριση και απαιτείται η κατασκευή εργοστασίου, πρόταση που χειρίζεται ο ΦΟΔΣΑ, όπως και το κομμάτι της ανακύκλωσης. Τόνισε πως θα ξεκινήσουν πολλές παρεμβάσεις ηλεκτροφωτισμου και οδοστρωσιας σε πολλούς δρόμους της πόλης και στα χωριά. Στο ζήτημα της υγείας επισήμανε τις προσπάθειες του δήμου με το υπουργείο υγείας και τις πιέσεις που ασκεί με τους υπουργούς με αλλεπάλληλες συναντήσεις . Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της πόλης όπως πχ. Της Κοραή, , ο δήμαρχος ζήτησε από τον κ.Καλαματα τη συνεργασία των υπηρεσιών της Τροχαίας, αναφέρθηκε στη Ζιά και την υλοποίηση του πάρκινγκ που έχει δώσει ανάσα στην περιοχή. Για τη διέλευση των λεωφορείων μέσα από τη Ζιά τόνισε πως βρίσκεται σε συνεργασία με την πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες για να δοθούν εναλλακτικές λύσεις για την τουριστική περίοδο.

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/koinwnika/21256-synantisi-tou-dimarxou-ko-me-ekprosopous-epaggelmatikon-foreon-tou-nisioy

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. 1.463.337,36€ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΝΟΠΟΤΙ ! 745.000 ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΟ ΦΙΛΙΝΟΥ ! 635.000 για τον κομβο! ΕΛΛΑΔΑ. δημαρχοι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ειναι ΜΟΝΟ για να γλύφουν το μελι.μονο υποσχεσεις ψεμματα και θααααααααααα….Αρπαγες ΜΑΣΕΣ εργολαβοι δημαρχοι.αναπλασεις πλατειες κομβοι για να γεμιζουν οι τσεπες.με 10.000 γινοταν κυκλικος κομβος.ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ!!!……..….ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ….ΜΑΣΕΣ…

  • ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΥΤΟ.ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ.Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

 2. Μία περιοχή γεμάτη ξενοδοχεία παραμελημένη… μέσα στα σκουπίδια μέσα στις λακούβες
  Ούτε 1 τρύπα δεν έχουν κλείσει τα συνεργεία τού δήμου φέτος.. πέρσι έκλεισαν 4-5 κ από λακούβες της έκαναν Πετάγματα!!
  Στον δρόμο με τούς ευκάλυπτους δεν έχει διαγράμμησεις ο δρόμος έχει σοβαρό πρόβλημα με λακούβες ,καθίζηση κ ελλειπή φωτισμό
  Θα βλέπουμε κ πάλι τουρίστες με φακούς πίσω από τα ακλαδευτα δέντρα κ χόρτα..
  Επίσης δεν υπάρχει μέρος σκιάσεων σε καμία στάση λεωφορείων του δήμου.. ζητώ η σεζόν 2023 κάτι σαν αυτή τού ’75

 3. Προς ΣΔΟΕ και ΙΚΑ άμεση επέμβαση και έλεγχος σε όλες της επιχείρησης το καλοκαίρι

  • Στρατιωτικε τραβα να δουλεψεις που σας βγαζουν στη συνταξη στα 50. Και ασε τις επιχειρησεις να δουλεψουν για ναχεις να τρως εσυ χαραμοφαη. Αμαν πια με σενα τεμπελχανα!!

 4. Κανένα μα κανένα έργο στην Λάμπη πραγματικά είναι το καλύτερο μέρος που έρχονται από όλοι την Κω για να κάνουν το τρέξιμο τους στο σημείο αυτό τα φώτα που φέγγουν στο φάρο έχουν σκουριάσει και είναι έτοιμα να πέσουν στα κεφάλια των περαστικών κάποιοι ξύλονουν κωλονακια που έχουν τοποθετηθεί για να μην παρκάρουν και δεν τα έχουν ξανά βάλει ακόμα ο δρόμος όλος από το καινούριο ΑΒ μέχρι το φυλάκιο σου θυμίζει ότι βρίσκεσαι πάνω στο δίκαιο έπιασαν και έβαψαν της γραμμές έτσι απλά από πάνω για να φαίνεται ότι έκαναν κάτι και οι δρόμοι τίποτα όπως είχαν έμειναν Ο ΟΤΕ η VODAFONE που είναι η χραμες οπτικής ίνας δεν περάσατε από εκεί έχετε περάσει από κακοπρηναρι μέσα από τους ποταμούς, Ηρακλή,μέσα από κάτι στενά που είναι ότι νανε και το κεντρικότερο σημείο του νησιού που είναι τόση κάτοικοι, καλοκαίρι χαμός τουρίστες πάνω κάτω αλλά και πολίτες της Κω δυστυχώς μόνο την τσέπη και τους ψήφους….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ