Δ. Μυλωνάς: Οι αστοχίες σε τεχνικά έργα στο νησί μας, έχουν πολιτική χροιά

18
8962

ΚΩΣ, 22.01.2022

ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ

 

Στο νησί μας λόγω της υπερχρέωσης της χώρας μας και των μνημονίων εδώ και πολλά χρόνια έχουν λιγοστέψει πολύ τα δημόσια και δημοτικά έργα. Πέρα από αυτό το γενικό πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο βλέπουμε να γίνονται απαράδεκτα τεχνικά λάθη που αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν προσθετά μικρότερα προβλήματα και πρόσθετα έξοδα σε ‘’χαλεπούς καιρούς’’.

  1. Κλασσικό παράδειγμα ο μετασχηματισμός σε λίμνη του τμήματος του επαρχιακού δρόμου μπροστά από το στάδιο Φιλιός και του Σκλαβενίτη που είναι το αποτέλεσμα αποτυχημένης παλαιότερης παρέμβασης. Θα σταματήσουμε στο πρόσφατο (και για χρόνια τώρα) συνεχιζόμενά έργο ηλεκτροδότησης του επαρχιακού δρόμου με την τοποθέτηση των στύλων  φωτισμού  να τοποθετούνται επι της ασφάλτου με αποτέλεσμα επικίνδυνες χωρίς σηματοδότηση απολήξεις, τελικό στένεμα του δρόμου με πρόσθετα έξοδα της υποχρέωσης κατασκευής προστατευτικού τοιχώματος  με μεταλλικές (η πλαστικές) μπάρες  (φωτό 1)
  2. Στα δημοτικά έργα η ίδια πλημμελής κατάσταση. Στους ‘’πρόσφατα διαφημισμένους ποδηλατοδρόμους μας στην Ολλανδία’’ από ον Δήμαρχό μας, αν τους προσέξει κανείς θα δει κακοτεχνίες στις κλίσεις, κακοτεχνίες στην σηματοδότηση, και κακοτεχνίες στην ποιότητα του οδοστρώματος. Μάλλον θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.

—Ένα άλλο παράδειγμα που ζούμε λόγω γειτνίασης αναφέρουμε τον δρόμο μετα τα γεφύρι του Πλατύ ποταμού στο κακό πρινάρι από το σπίτι του κ. Αδαμαντίδη έως την Παναγιά Συντρίβαν λόγω της μεγάλης κλίσης του δρόμου και της κακής κατασκευής του οδοστρώματος σε αρκετή απόσταση λιμνάζουν νερά με κάθε βροχόπτωση. Επί δημαρχίας Κυρίτση μετά από παράπονα των περιοίκων έγινε μια πρόχειρη παρέμβαση που έλυσε το πρόβλημα εν μέρει άλλα σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη λόγω της φθοράς του χρόνου και αυθαίρετων μικροπαρεμβάσεων. Το αποτέλεσμα είναι  να λιμνάζουν νερά οι πεζοί και τα αυτοκίνητα ψάχνονται πώς να περάσουν ‘όταν βρέχει και όλοι περιμένουν να βγει ο ήλιος να εξατμιστεί το νερό και ναι γίνει προσβάσιμο. (φωτό 2).

—Παραμονές Χριστουγέννων έγινε παρέμβαση από τον Δήμο μας στην διασταύρωση Παπαθεοφάνους και Παπαναστασίου στην έξοδο από το 1ο Γυμνάσιο για την προστασία μαθητών και διερχομένων. Και εδώ μπορεί να λύνεται εν μέρει ένα πρόβλημα άλλα δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα! Προφανώς κάπου υστερεί η μελέτη!  Πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόταν αυτού του τύπου η τεχνική λύση διότι είναι πολυδάπανη, κακότεχνη και επικίνδυνη. Θ α μπορούσε να επιλεγεί μια πιο απλή λύση όπως πχ η τοποθέτηση στα 4τις 4 κάθετες διαβάσεις πλαστικά καμαράκια με την κατάλληλη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση . η απορροή των ομβρίων θα γινόταν όπως και πριν και να μην λιμνάζουν όπως γίνεται σήμερα  (φωτό 3)

  1. Σε εποχές δύσκολες για τα δημόσια πράγματα είναι λυπηρό να βλέπουμε να γίνονται δαπανηρά έργα με αφορμή τεχνικές αστοχίες. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι δεν υπαρχει η εγρήγορση, ο έλεγχος και η λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να αποφεύγονται τεχνικά λάθη και οι σπατάλες.

Δημήτρης Μυλωνάς  πολ. μηχ.

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ……………η παράταξη σας του Καϊσερλή κατέστρεψε τη πόλη.Με τα έργα βιτρίνας που κάνατε βάζοντας παντού μπετό και άσφαλτο.Με άσχετους μηχανικούς και εργάτες που οι άνθρωποι δεν ήξεραν ,κάνατε την πόλη λίμνη.Περνάτε τα έργα με ργολαβια του δήμου να μένουν τα λεφτά όλα δικά σας.Είστε υπόλογοι.Μην ξεχνάμε και το δεύτερο λύκειο που Ευτυχως έγινε ο σεισμός καλοκαίρι γιατί θα θρηνούσαμε θύματα;Ποιος το έφτιαξε;Καινούργιο ισόγειο κτήριο και έπεσε.Να τα λέμε όλα.

    • Γράψε ότι το πετσόκομμα των οδικών οδών, τα έργα εντυπωσιασμού η τσιμεντοποίηση ,οι υπερβολές ,οι κυκλικοί κόμβοι,η σμίκρυνση του Λιμανιού και των λεωφόρων , οι βάσεις σιντριβανιών ,αυτή η ασχήμια που μονοδρομεί τα πάντα επιφέροντας ασφυξία στην κυκλοφορία έγιναν απ τον επόμενο..με στόνο να πεζοδρονηθεί όλη η πόλη.Πατέντα που θα βρουν μπροστά μας όλες οι επόμενες γενιές.

    • το 2ο Λύκειο φτιάχτηκε επι ΝΔ πατρός Μιζοτάκη και εγκαινιάστηκε βιαστικά γι ανα προλάβουν τις εκλογές του 1993 απο τον Τζανή Τζαννετάκη. Miranta μου είσαι δεξιά, είσαι και αμόρφωτη

      • Και αυτό έργο της ΝΔ είναι.Δεν είπε ποιος το προγραμμάτισε και έδωσε τα λεφτά.Η ΝΔ σίγουρα.Το θέμα είναι ποιος το εκτέλεσε ποιος πήρε την εργολαβία και ποιος την εκτέλεσε.Ποιος χρέωνε δέκα τσουβάλια τσιμέντο, ποσά έριχνε εκεί και ποσά στη βίλα του.Μην το ψάχνεις.Μικρός τόπος είμαστε όλοι γνωριζόμαστε.Κάτι άσχετο.Μητσοτάκης λεγεται.Με το να του σκάζεις το όνομα τον υποτιμάς;Ποσό γελειος γίνεσαι το καταλαβαίνεις;

  2. να μπορουσε να συνδεθει ο παραλιακος του ΦΑΡΟΥ με τον παραλιακο στο ΤΙΓΚΑΚΙ……τι ομορφα που θα ηταν! ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ???

    • Αλλά αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν εύκολα και θεωρούνται δεδομένα σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Εδώ είναι αδιανόητα.

      • Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Η Κως έχει αφεθεί στο έλεος κάποιων ανίκανων οι οποίοι προσπαθούν, κάνοντας πολιτική που ανήκει σε άλλες εποχές, να μας πείσουν ότι αυτά που κάνουν είναι και εργάρες!
        Και στο τέλος από αυτές τις μικροπαρεμβάσεις σχεδόν πάντα είτε δεν αλλάζει τίποτα ή γίνονται τα πράγματα χειρότερα και από πριν!
        Βλέποντας τη μελέτη για την διασταύρωση μπροστά στο Γυμνάσιο, ανυπομονούσα να γίνει το συγκεκριμένο έργο, να γίνει παράδειγμα και για άλλες παρόμοιες διασταυρώσεις. Τελικά κατάφεραν για άλλη μια φορά να αφήσουν το έργο ημιτελές (και όχι δεν μιλάω μόνο για την απορροή των ομβρίων) και να γεμίσουν τον τόπο με πλαστικά κολονάκια…
        Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τί τερατούργημα θα κάνουν εάν ξεκινήσουν τα έργα μπροστά στην Πειραιώς…

    • Αν ψάξεις το αρχείο του Βήματος της Κω, εποχής δεκαετίας των 80ς

      θα βρεις πολύ ρεπορτάζ..υπόσχομαι να σου αναρτήσω, αλλά πιστεύω ψυλλιάστηκες. Το σίγουρο είναι ότι αρχείο υπάρχει και διατηρείται για να ΜΗΝ λησμονούμε, αλλά…..

    • Αυτό που λες ότι ε πρέπαν γίνει δρόμος εκεί ,φρόντισε η χούντα να μην γίνει δίνοντας εκατομυρια να φτιάχνει πολυβολια που τα πήρε η θάλασσα.

  3. ΑΞΙΟΙ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.ΚΥΡΙΑ miranta μπραβο σας γιατι λετε την αληθεια και ΟΜΑ ΑΛΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΦΑΡΟΥ ΑΠΟ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ ΔΙΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙΣΕΡΛΗΣ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ ΤΟ ΝΗΣΙ)ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΚΩΩΝ.

  4. ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΙΤΑΛΟΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΦΤΥΑΡΙΑ.ΑΧΡΗΣΤΟΙ.

  5. για να γλύφουν το μελι. ………….…μονο υποσχεσεις ψεμματα και θααααααααααα….Αρπαγες

  6. ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΔΓΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ……..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ