Ν. Μυλωνάς (για τέλη): Αυτό θέλουμε να επιβληθεί; Τα παιδιά μας δεν πάνε με 600 ευρώ & προτιμούν τη μετανάστευση!

7
210

 

ΘΕΜΑ: συζητώντας για τα δημοτικά τέλη

Α. κ. Mυλ. αν ερμηνεύω ορθά τις συζητήσεις που γίνονται με την υπερβολική αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού το θέμα απασχολεί τους συνδημότες μας. Βεβαίως, ο Δήμος απώλεσε σημαντικά έσοδα με την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Όμως, όταν χάνει μια πηγή εσόδων, έχει επιλογές για να καλύψει τις απώλειες και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες.

ΠΡΩΤΟ: να μειώσει τα έξοδά του, να εκμεταλλευτεί με τον πλέον αποδοτικό τρόπο το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και να φροντίσει ώστε κάθε Ευρώ να αποδίδει ανάλογο έργο στους πολίτες.

ΔΕΥΤΕΡΟ: «να μεγαλώσει η πίτα» και μάλιστα προς όφελος οικονομικά αδύνατων, να διευρυνθεί η οικονομική δραστηριότητα που αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις (μια βαθιά Αριστερή πολιτική στις δύσκολες σημερινές συνθήκες). Οι κύριοι τομείς που πρέπει να εστιάσει ο Δήμος: να παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες μιας άνετης και όσο το δυνατό οικονομικότερης μετακίνησης, τόσο από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο Ιπποκράτης, όσο και από το ένα χωριό στο άλλο ή προς την πόλη και να ανταποδίδει με τον ιδανικότερο τρόπο να Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που εισπράττει, ώστε τα χωριά να εμφανίζουν καλύτερη εικόνα.

ΤΡΙΤΟ: να εισπραχθούν όσο το δυνατό περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες, αποδεδειγμένα, έχουν την οικονομική δυνατότητα.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Να αυξηθούν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΆ οι φόροι και τα Τέλη (49,22%), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι, για κάποιες επιχειρήσεις αυτές οι αυξήσεις θα έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Υ.Γ. Για τα μικρά ξεν/χεία στα χωριά (να πάλι η αδιαφορία προς τα χωριά) ο σχετικός συντελεστής στους κύριους χώρους αυξάνεται από 0,92 (που ήταν το 2015) σε 1,92. Δηλαδή, ποσοστιαία αύξηση 108,70%.

Β. κ. Νίκο, κατανοητή η οικονομική δυσκολία, ότι σε συμβολικό επίπεδο οι αυξήσεις δημοτικών τελών αυτή την περίοδο έχουν πρόβλημα, ότι θα έπρεπε να βρεθεί άλλος δρόμος πιο έγκαιρα και να έχουν γίνει αλλαγές που να εδραιώνουν υγιή σχέση Δημότη-Δήμου. Δυστυχώς έχουμε χάσει την μπάλα! Τώρα μέσα σε αυτές τις κακές συγκυρίες χρειάζονται αλλαγές γιατί αλλιώς πάμε από το κακό στο χειρότερο.

  1. πρέπει να ξεχωρίσουμε τα επίπεδα του θέματος. Το πρώτο είναι αν πρέπει η όχι να αναπροσαρμοστούν και το δεύτερο σε ποια κατεύθυνση. Το τρίτο είναι συνέπεια των προηγούμενων και αφορά το ‘’πως’’. Εσείς πάτε κατ’ ευθείαν στο τρίτο βήμα. Αν στα κυρία ζητήματα: αναπροσαρμογή τελών στην κατεύθυνση του τουρισμού είμαστε αρνητικοί, τότε κακώς μιλούμε για το ‘’πως’’. Το θετικό με την δημοτική πλειοψηφία είναι ότι θέτει το θεμα των τελών και μάλιστα στην κατεύθυνση επιβάρυνσης της τοπικής κυρίαρχης τάξης. Πέρυσι έβαλε με το τέλος τουριστικής ανάπτυξης (ανατράπηκε από την μειοψηφία, την Ένωση Ξενοδόχων και το ΕΒΕΔ) και τώρα ως αναζήτηση χρημάτων για να ισοσταθμιστεί την υποχρεωτική δαπάνη των εκτάκτων καθαριότητας, κατανοώντας το πρόβλημα μείωσης της ανεργίας που θερίζει 30.000 συνανθρώπους μας που ακουμπούν ως έκτακτοι στους Δήμους της πατρίδας μας.
  2. Θέτεις το πολιτικό-ιδεολογικό ζητημα φόρων. Πρέπει να θυμηθούμε ποιος είναι ο ρόλος των φόρων στην ελεύθερη αγορά. Οι φόροι στον καπιταλισμό είναι εργατική κατάκτηση και το επίπεδο τους κάθε φορά καθορίζεται από τους συσχετισμούς δύναμης ανάμεσα το εργατικό κίνημα και την αριστερά από την μια μεριά και την πλουτοκρατία και τους εκπροσώπους της από την άλλη. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα επικρατεί το ‘’κάτω οι φόροι’’! Το να αποκλείουμε κάθε αναπροσαρμογή και να επιδιώκουμε αποκλειστικά την καταβαράθρωση των φόρων ή την κατάργηση τους είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική (άλλο θέμα η καλή χρήση των εσόδων)!
  3. Για το πως η Δημοτική Αρχή και ο κ. Δήμαρχος πάει να αποσπάσει κάποια χρήματα από την κεφαλαιοκρατία του νησιού είναι πρόβλημα. Δεν θα το κάνει φυσικά με τον τρόπο της αριστεράς. Δεν μπορεί δηλαδή να πει ότι: μέχρι τώρα υπήρχε ανισομέρεια, υπήρχε προνομιακή ταξική μεταχείριση και θα διορθωθεί! Προσπαθεί με πρακτικά βήματα να θέσει το θεμα. Πιστεύουμε ότι είναι ειλικρινής γιατί βλέπει το αδιέξοδο για το νησί και τον Δήμο. Πιθανόν όμως να τον βολεύει η ‘’τυφλή’’ γενικευμένη άρνηση μειοψηφίας-Εν.Ξεν.Κω–ΕΒΕΔ! Τον από-ενοχοποιεί και τον βοηθά να παρακάμψει ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό αίτημα: ‘’να μπει επί τέλους στο νησί μας χέρι προς την ξενοδοχειακή τάξη’’!
  4. Υπαρχει πρόβλημα με τα μικρά ξενοδοχεία αλλά η νομοθεσία δεν επιτρέπει κατηγοριοποίηση τους ως προς τα τέλη (για την κατοικία προβλέπει 2 κατηγορίες και πολλοί μη τουριστικοί Δήμοι το εφαρμόζουν αυξάνοντας τα τέλη για τα πάνω από 150μ2 που ανήκουν σε πιο ευκατάστατες οικογένειες). Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια τομή: να ξεχωρίσει αρμοδιότητες και να καθορίσει αποκλειστική ευθύνη. Ο Δήμος Κω π.χ. έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης απορριμμάτων χωρίς να έχει την αποκλειστικότητα καθορισμού των τελών! Σκοπίμως μπλέκονται οι  βαθμοί εξουσίας! Είναι η τεχνική της ‘’ποπουλίστικης εξουσίας’’: να μην γίνονται αλλαγές και να μην θίγονται τα κακώς κείμενα! Για να μην υπάρχουν ευθύνες! Ετσι η ανευθυνότητα καθορίζει την πολιτική! Η σημερινή κυβέρνηση… φαίνεται ότι δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αλλάξει την κακή αυτή κατάσταση.
  5. Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι: στην πολεοδομία Κω ένας μηχανικός ασχολείται αποκλειστικά εδώ και 6 μήνες με την διασταύρωση στοιχείων οικοδομικών αδειών και με βάσει τα πορίσματα του, έχουν σταλεί βεβαιωτικές χρεωστικές πράξεις. Πότε θα τελειώσει αυτό; σε 3 χρόνια! Αρκεί; Όχι αλλά τι θα πεις: Έχοντας υποστεί ήττες και ήττες προσπαθείς να δεις φως όπου υπαρχει μια χαραμάδα!
  6. Για το μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο σας: πρέπει να δείτε την διακοπή ηλεκτροδότησης μόλις κλείνει. Δεν είναι υποβάθμιση της μονάδας. Πρέπει υποχρεωτικά να πάτε προς τα κει, αν το πρόβλημα των τελών είναι ζήτημα ζωής η θανάτου! Υπαρχει δεδικασμένο, πατάει στην νομιμότητα, προστατεύεται το συμφέρον σας!
  7. Το να σβήνει ο Δήμος μένοντας απλός θεατής της διάλυσης του και να πάει σε λογικές ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του είναι πράγματι λύση ‘’low cost’’! Όμως έχει συνέπειες. Σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Δεν αμφιβάλλουμε ότι προς τα εκεί θα είναι το επόμενο βήμα αν δεν γίνουν αλλαγές. Δηλώθηκε ήδη στην αίθουσα του ΔΣ. Μόνο που αυτό το βήμα πρέπει να γίνει περίπου υποχρεωτικά για να μην υπάρχουν αντιδράσεις  και να μην έχει πολιτικό κόστος! Όπως ακριβώς έγινε με το μνημόνιο που είδαμε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΙΑ και τώρα  ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις υπό το βαρος του χρέους, των δανειστών, των εμπορων του χρήματος και τον Ελληνικό λαό να καταστρέφεται!
  8. Παράδειγμα ιδιωτικοποίησης υπηρεσίας καθαριότητας στην Κω. Μέσος μισθός δημοτικού υπαλλήλου καθαριότητας σήμερα 1100 ευρώ με 5-ημερο και 40-ωρο με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Μισθός των εκτάκτων (της παράτασης σύμβασης) 900 ευρώ, με τις ίδιο περίπου status λοιπών συνθηκών. Στην ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού του λιμανιού ο μισθός είναι 600 ευρώ, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές,  6-ήμερο, σπαστό εργασιακό ωράριο χωρίς Κυριακές και αργίες με την απόλυση να ανά πασά στιγμή. Αυτό θέλουμε να επιβληθεί; Κάποτε το να δουλέψεις στο Αεροδρόμιο ήταν ζητούμενο. Σήμερα με τον εργασιακό 18ο αιώνα να κυριαρχεί, τα παιδιά μας δεν πάνε και προτιμούν την μετανάστευση!

Αυτό είναι το μέλλον των παιδιών μας που θέλουμε;

Ν Μυλωνάς.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απο λογια μυλωνα καλα τα πας αλλα το θεμα ειναι στην πραξη που θα βρεθουν τα λεφτα γ να πληρωθουν οι υπαλληλοι που φορτωσε το κρατος γ εναν ακομα χρονο στο δημο.εδω ειναι το ζουμι της υποθεσης τι θα γινει οταν θα βγαινει ο μηνας κ χρειαζεται ρευστο

  2. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΕΕ .ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ 200-300 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

    ΜΙΣΘΟ.ΗΔΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΝΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΥΛΩΝΑ.

  3. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΝΕΤΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ Ο,5% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟ 2016 Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΤΑ

    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ;ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΟΠΩΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΛΠ.ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

  4. 23.000.000 ! ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΠΟΙΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ;ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΙΧΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ!!

    ομιλος ξενοδοχειων χρωστα 6.000.000 ευρω στον δημο!!ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗ ΦΟΡΟΛΑΙΛΑΠΑ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΣΤΕ.ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΜΕΛΙ;

  5. Η ΤΟΥΜΠΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ,ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,ΑΣΤΟ ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ.ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥ.ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΖΕΙ.

  6. αν φέρνατε έναν αναλυτικό απολογισμό για το τι κοστίζει και πόσο και ένα σοβαρό σχεδιασμό για το πως μπορεί να μειωθεί το κόστος τότε ίσως άξιζε κ. Μυλωνά να συζητήσει κάποιος μαζί σας. Αφού δε το κάνετε όμως απλά κοροϊδεύετε το κόσμο που έχει δίκιο να αντιδρά. Όσο για αυτά που λες για το εργασιακό κόστος επίτηδες μπερδεύεις το ζήτημα και λειτουργείς σα λαγός των εργολάβων (στην ίδια κατηγορία ανήκεις άλλωστε). Δεν υπολογίζεις το κέρδος του εργολάβου, λες ψέματα για τους μισθούς και δεν απαντάς πόσο θα κόστιζε στο Δήμο αν κρέμονταν στα γούστα των εργολάβων αφού δε θα χε δική του υπηρεσία. Εγώ άκουγα τον υπουργό τις προάλλες που έδιωξαν τους εργολάβους καθαριότητας απο τα νοσοκομεία που είχαν ξετινάξει τα ταμεία κι εσύ βγαίνεις και τους υπερασπίζεσαι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ