ΟΡΑΜΑ: Σχετικά με το θέμα των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων (ΒΙΝΤΕΟ)

22
1093

 

Τοποθέτηση της Επικεφαλής του ΟΡΑΜΑΤΟΣ Ιωάννας Ρούφα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω (26/09/2017) σχετικά με το θέμα των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων

Οι βασικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας των Ο.Τ.Α. τίθενται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο:

  • Οι Ο.Τ.Α. είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων μάλιστα σε περίπτωση σύγκρουσης αρμοδιοτήτων μεταξύ Ο.Τ.Α. και κεντρικής διοίκησης, συντρέχει υπέρ των πρώτων τεκμήριο αρμοδιότητας.(102§1).

  • Οι Ο.Τ.Α. χαίρουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική μυστική ψηφοφορία (102§2).

  • Η εποπτεία του κράτους στους Ο.Τ.Α. περιορίζεται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων και πράξεών τους (102§4). Επίσης το κράτος είναι υποχρεωμένο τα λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., καθώς και να τους ενισχύει οικονομικά όταν τους μεταβιβάζει δικές του αρμοδιότητες (102§5). Το σημείο-τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα ήταν ο νόμος ΔΝΖ΄/1912 του Ελευθερίου Βενιζέλου, που παραχωρούσε πλήρη αυτοδιοίκηση στους δήμους, δεν είναι υπερβολή ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτέλεσε τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» των σύγχρονων πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.

  • Το σχήμα του Βενιζέλου πέρασε από πολλές περιπέτειες, συνυφασμένες με την ταραχώδη πολιτική ιστορία της χώρας, αλλά η βασική λογική του παρέμεινε αναλλοίωτη έως τη δεκαετία του ’90. Η επόμενη μεγάλη αλλαγή ήλθε με τον νόμο 2218/1994 της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος καθιέρωνε την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα ο Καποδίστριας της κυβέρνησης Σημίτη (Ν. 2539/1997), ο οποίος μετέβαλε τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. μέσω συνενώσεων, ακολούθησε ο Καλλικράτης του Ραγκούση, τον οποίο υπηρετούμε, αφήνοντας όμως ανέπαφο τον θεσμικό χαρακτήρα τους.

Πού στηρίζει την πρότασή της η κυβέρνηση;

  • Στον Βασιλικό νόμο 1611/1950

  • στην αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων προς όφελος της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της πατρίδας μας.

  • στο υψηλό επιτόκιο και άρα στο όφελος που θα έχουν οι δήμοι

Αντεπιχειρήματα:

  • H υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου χωρίς καμιά διαβούλευση και χωρίς το δικαίωμα προαιρετικής επιλογής που θα εκφραστεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

  • Τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην λειτουργία των δήμων και την υλοποίηση του προϋπολογισμού. (αλήθεια θα καταργήσει η κυβέρνηση και το παρατηρητήριο;)

  • Η εφαρμογή του νόμου αντίκειται στο σύνταγμα που ορίζει με σαφήνεια την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Τα χρήματα των δήμων είναι λεφτά των δημοτών.

  • Αντίκειται επίσης στην υποχρέωση των δήμων να διατηρούν στα ταμεία τους την μισθοδοσία των εργαζομένων τους για δύο μήνες.

Ποια είναι η πρόταση της ΚΕΔΕ:

Αφού εξασφαλίσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις δύο μηνών,

  • Να προχωρήσουν οι δήμοι σε διαγωνισμούς για τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε άλλες τράπεζες ή

  • Να καταθέσουν τα υπόλοιπά τους στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

Η πρώτη πρόταση προφανώς αποκλείει την Τράπεζα της Ελλάδας και τη διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους.

Αγνοεί δε τη επιστροφή αυτών των ποσών με οφέλη για τους δημότες μεγαλύτερα από ότι δίνουν οι άλλες τράπεζες. (καθόλου ευκαταφρόνητο)

Η δεύτερη πρόταση που αφορά στην κατάθεση στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων διέπεται από τη λογική της πρώτης, σημειωτέον ότι το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπάγεται στο υπουργείο οικονομικών. Δεν αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα της πρότασης.

Εκείνο όμως που μας προκαλεί είναι η τελευταία παράγραφος της από 20/9 απόφασης της ΚΕΔΕ που λέει ότι προγραμματίζει συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών γιατί το πρόβλημα για την ΚΕΔΕ είναι ότι αν μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, που φαίνεται ότι υπάρχουν, από τις άλλες τράπεζες – ξέρετε αυτές που έδιναν τα θαλασσοδάνεια – και όχι μόνο -αυτές που ο Ελληνικός λαός διέσωσε από το υστέρημα του, αυτές που σήμερα βγάζουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια του φτωχού κοσμάκη, θα δημιουργηθεί, ισχυρίζεται η ΚΕΔΕ, σοβαρό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα του…

Ποια είναι η πρόταση της δημοτικής αρχής; Ταυτίζεται με την πρόταση της ΚΕΔΕ.

Μιας ΚΕΔΕ που δεν έχει κανέναν αυτοδιοικητικό προσανατολισμό, που άλλοτε λειτουργεί ως συμπολιτευόμενη και άλλοτε ως αντιπολιτευόμενη στην κεντρική εξουσία ανάλογα με τη σύνθεση του Δ.Σ. της, που χρησιμοποιεί τον θεσμικό της ρόλο για την αναρρίχηση σε βουλευτικές και υπουργικές έδρες, μιας ΚΕΔΕ που αναγάγει σε βασικό συνομιλητή της την ένωση ελληνικών τραπεζών.

Ποια είναι η δική μας πρόταση:

Το κυρίαρχο όργανο των ΟΤΑ είναι το δημοτικό συμβούλιο αυτό και μόνον αυτό μπορεί να αποφασίσει αφού μελετήσει τις ανάγκες του δήμου και τα οφέλη που θα αποκομίσει από την πρόταση – ως τέτοια έπρεπε να έρθει για διαβούλευση -και όχι την επιβολή της κυβέρνησης για το πως θα διαχειριστεί τα χρήματα των δημοτών του. Μέσα από μια διαλογική σχέση των ΟΤΑ και της Κυβέρνησης θα μπορούσε και η πατρίδα να ωφεληθεί και οι τοπικές υποθέσεις να προωθηθούν στην λογική της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ. και όχι της ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ που δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τα δημοσιονομικά των δήμων.

Με νόμους που ακυρώνουν την αυτοδιοικητική μας οντότητα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Επίσης οι προτάσεις της ΚΕΔΕ δεν μας καλύπτουν καθώς διέπονται από αντιπολιτευτική και μόνο διάθεση και όχι αυτοδιοικητική στάση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εχεις γινει γελεια πια.Σταματ τη λασπη και κανε προτασεις.Αν δεν εχεις σπιτι σου.Δεν βλεπεις μονη σου εισαι πια.

    • Νάντες πάλι οι μπονιέρες από παιδική βάφτιση, τους λείπει ο φιόγκος στο κεφαλι...

      Γιατί δεν λετε ξεκάθαρα ότι δεν θέλετενα μείνει φράγκο στο ταμείο του Δήμου για να μην μπορεί να κάνει έργα λίγο πριν τις εκλογές ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ που θα σας στείλουν με κούνημα 7,2 ΡΙΧΤΕΡ στην Λέρο κουκουνάρες, ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΞΕΓΆΝΩΤΟΙ;;;;;;;

      • ΨΉΦΙΣΕ η ΡΟΥΦΑ ΝΑ ΞΈΜΕΙΝΕΙ ο ΔΉΜΟΣ ΑΠΌ ΡΕΥΣΤΌ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ... ΌΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΆ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ...

        Μεγάλο καημό έχει η Λαίδη για το κομπόδεμα που έχει ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ για έργα, θα γίνουν πριν τις εκλογές και θα στείλουν την γραφική στην Λέρο για διακοπές. Προτιμά να πάνε τα χρήματα των ΔΗΜΟΤΏΝ στις τσέπες του ΚΑΡΑΝΙΚΑ παρά να γίνουν τα αναγκαία έργα μετά τον σεισμό…

      • Βρε χαλουβα αν δωσει τα ταμειακα ο Δήμος πως θα παιρνουν οι δημοτικοι συμβουλοι απευθειας αναθεσεις για κλιματιστικα,μπογιες,χαρτικα,μελανια,μερεμετια,φεστιβαλ,κουκλοθεατρα…
        Εκτος αν εισαι ενας απο αυτους και σκας!!!!

      • ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΙ Η …. ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ!!!
        «ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» ΕΙΠΑΤΕ??? ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ..ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!ΜΑΣ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΓΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΗΛΑΔΗ??Η ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΓΝΩΜΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ??ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ,ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙ??ΕΝΤΥΠΩΣΗ??
        ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΚΟΥΝΙΟΥΣΕ ΤΟ ΚΟΥΦΙΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΣΑΣ!!ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ…ΕΡΧΕΤΑΙ..ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ!!

    • Είσαι άξια, ψήφισες στις εκλογές την κυβέρνηση μας και το δείχνεις. Τι τα χρειάζεται 8,5 εκατομμύρια ευρώ, τόσα λεφτά η Κως του Κυρίτση για έργα;;;; Υπάρχει ανάγκη να τα μοιράσει η κυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμονές των εκλογών σαν κοινωνικό μέρισμα, σε κομματικούς διορισμούς τύπου ΚΑΡΑΝΙΚΑ και να μην μείνει φράγκο στο ΚΥΡΙΤΣΗ για να κάνει τα δικά του προεκλογικά φρεσκαρίσματα…. που τόσο θα σε πονέσουν.

    • Όταν οι δήμαρχοι ζητιανέυουν το χρίσμα από τα κόμματα για ποιον το κάνουν για το λαό ή για την πάρτη τους:;;

  2. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΝΔ ΓΙΑ ΒΟΛΕΥΤΗΣ.

  3. Δεν αντέχω το γούστο .......Να βάλω τα γέλια ή τα κλάματα από τα γέλια;;;

    Αχού ….. Σε κάθε εμφάνιση της και νέο φρικ συνολάκι. ;;;;;;

    • Φρικ ειστε εσισ που θεν κσερετε απο πια πορτα θα φιγουν ανθροποσ γαντεμισ καραγιοζισ ιλιτουσ που του φεβγουν ι σιμουλι ενασ ενασ εσκοσ

  4. ΠΑΝΤΑ ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑ ΡΟΥΦΑ. ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΥ ΚΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ.
    ΟΛΟΙ ΕΙΔΑΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΡΟΣ ΠΙΑ.

  5. Ιωάννα μην το κουράζεις το πράμα. Το μόνο που ενδιαφέρει τον Κυρίτση είναι να χει φράγκα το ταμείο για να μοιράζει απευθείας στους κολλητούς.

  6. Τα αρνητικά σχόλια έχουν εκτός από εμπάθεια και στόχο να υποβαθμίσουν την εξαιρετική παρουσία της κας Ρούφα στο δημοτικό συμβούλιο της Κω. Νομίζω ότι λίγος πολιτισμός δεν θα έβλαπτε.

  7. Όταν οι δήμαρχοι ζητιανέυουν το χρίσμα από τα κόμματα για ποιον το κάνουν για το λαό ή για την πάρτη τους:;;

  8. Συγχαρητήρια στην κα Ρούφα που με τόση υπομονή, θάρρος και ευγένεια προσπαθεί να πει την άποψη της έχοντας απέναντί της είρωνες και ψεύτες.

  9. η κυρια ρουφα εχει την εμπειρια και αν διαλεξει καινουργιους τιμιους θα πετυχει πολλα για το νησι μας.

    το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του. μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,νεοι φοροι,διχονοια,διαρκεις αντιπαραθεσεις με κυβερνηση περιφερεια επαρχειο υπουργους βουλευτες,δεν συνεργαζεται με τους φορεις,απετυχε σε ολα.εδιωξε ασκληπιειο!!!!!! και ιπποκρατη!!!!!!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ