Με τη Μεγάλη Πέμπτη να βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα άρωμα γνώριμο και αγαπημένο πλημμυρίζει τα σπίτια της Κω. Αυτό με τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα.
Οι νοικοκυρές του νησιού έχουν ήδη επιδοθεί με μεράκι στην προετοιμασία αυτού του πεντανόστιμου και μυρωδάτου εδέσματος. Ο φρέσκος δυόσμος, το λεπτοκομμένο κρεμμύδι και ο ευωδιαστός μαϊντανός συνδυάζονται με το ρύζι, δημιουργώντας μια γέμιση πλούσια σε γεύση. Με υπομονή και επιδεξιότητα, η γέμιση τυλίγεται προσεκτικά στα τρυφερά αμπελόφυλλα, μια τέχνη που συχνά απαιτεί εξάσκηση και αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση για τις νεότερες στην κουζίνα.
Σήμερα, η συμπολίτισσά μας, Σία Κριθάρα, μοιράζεται την αυθεντική της συνταγή για αυτά τα παραδοσιακά ντολμαδάκια. Η συνταγή της φέρει το ξεχωριστό άρωμα του γραφικού Ασφενδιού, μιας περιοχής, που είναι ξακουστή για τα εύφορα αμπέλια της. Μάλιστα, η κ. Κριθάρα χρησιμοποίησε αμπελόφυλλα απευθείας από το δικό της χωράφι για να παρουσιάσει την πιο απλή και λαχταριστή εκδοχή των περίφημων «Ασφενδιανών» ντολμάδων – μικρών και λεπτεπίλεπτων, όπως ακριβώς τα φτιάχνουν στην περιοχή.
Τα νηστίσιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί, αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού τραπεζιού της Μεγάλης Πέμπτης στην Κω, προετοιμάζοντας τους κατοίκους για τις γεύσεις και τις μυρωδιές της επερχόμενης Ανάστασης.
Μπράβο στην κυρία,με τα ωραία της ντολμαδάκια,έτσι να μεταλαμπαδεύσει τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας στις νέες νοικοκυρές που κοντεύουν να ξεχάσουν τη λέξη κατσαρόλα!
Μπράβο στην κυρία,με τα ωραία της ντολμαδάκια,έτσι να μεταλαμπαδεύσει τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας στις νέες νοικοκυρές που κοντεύουν να ξεχάσουν τη λέξη κατσαρόλα!
Μπράβο μοναδική μας κ. Κριθάρα. Υπέροχη προετοιμασία – παρουσίαση αλλά το αποτέλεσμα ακόμη καλύτερο. Μιλώ εκ πείρας. Καλή Ανάσταση.