Η επόμενη πανδημία πιθανόν να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, προειδοποιούν οι επιστήμονες

1
8788

Η επόμενη πιο πιθανή αιτία πανδημίας, μετά τη γρίπη, είναι να πρόκειται για έναν ιό που είναι ακόμα άγνωστος στην επιστήμη

Η γρίπη είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες, όπως επισημαίνει ο Guardian. Άλλωστε, είναι κάτι στο οποίο έχουν αναφερθεί και άλλα μέσα κατά τον περασμένο μήνα, όπως το Sky News και το CNN.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο λοιπόν, μια διεθνής έρευνα, που θα δημοσιευθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα αποκαλύψει ότι το 57% των ανώτερων ειδικών σε θέματα παθήσεων πιστεύει τώρα ότι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης θα είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών.

Γιατί να είναι από την γρίπη η επόμενη πανδημία

Η πεποίθηση ότι η γρίπη είναι η μεγαλύτερη απειλή πανδημίας στον κόσμο βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες που δείχνουν ότι εξελίσσεται συνεχώς και μεταλλάσσεται, δήλωσε ο Jon Salmanton-García του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη.

«Κάθε χειμώνα η γρίπη εμφανίζεται», είπε. «Θα μπορούσατε να περιγράψετε αυτές τις εστίες ως μικρές πανδημίες. Λίγο πολύ ελέγχονται επειδή τα διάφορα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά λοιμώδη αλλά αυτό δεν θα ισχύει απαραίτητα για πάντα».

Λεπτομέρειες της έρευνας, η οποία περιελάμβανε στοιχεία από συνολικά 187 ανώτερους επιστήμονες, θα αποκαλυφθούν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) στη Βαρκελώνη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Τι είναι η Νόσος Χ

Η επόμενη πιο πιθανή αιτία πανδημίας, μετά τη γρίπη, είναι να πρόκειται για έναν ιό που ονομάζεται Νόσος Χ και είναι ακόμα άγνωστος στην επιστήμη, σύμφωνα με το 21% των ειδικών που συμμετείχαν στη μελέτη. Πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από έναν μικροοργανισμό που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί που θα εμφανιστεί από το πουθενά, όπως έκανε ο ιός Sars-CoV-2, η αιτία του κορωνοϊού, όταν άρχισε να μολύνει ανθρώπους το 2019.

Πράγματι, ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Sars-CoV-2 παραμένει απειλή, με το 15% των επιστημόνων που συμμετείχαν στη μελέτη να τον χαρακτηρίζουν ως την πιο πιθανή αιτία πανδημίας στο προσεχές μέλλον.

Άλλοι θανατηφόροι μικροοργανισμοί όπως οι ιοί Lassa, Nipah, Ebola και Zika  αξιολογήθηκαν ως σοβαρές παγκόσμιες απειλές μόνο από το 1% έως το 2% των ερωτηθέντων. «Η γρίπη παρέμεινε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η υπ’ αριθμόν ένα απειλή όσον αφορά το δυναμικό της πανδημίας στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των επιστημόνων του κόσμου», πρόσθεσε ο Salmanton-García.

Παγκόσμιος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε φόβους για την ανησυχητική εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης που προκαλεί εκατομμύρια κρούσματα γρίπης των πτηνών σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ξέσπασμα ξεκίνησε το 2020 και οδήγησε στο θάνατο ή τη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών και έχει επίσης εξαφανίσει εκατομμύρια άγρια ​​πτηνά.

Πιο πρόσφατα, ο ιός εξαπλώθηκε σε είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των οικόσιτων βοοειδών που έχουν μολυνθεί τώρα σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω τους φόβους για τους κινδύνους για τους ανθρώπους. Όσο περισσότερα είδη θηλαστικών μολύνει ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να εξελιχθεί σε ένα στέλεχος που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, δήλωσε ο Daniel Goldhill, από το Royal Veterinary College, στο περιοδικό Nature την περασμένη εβδομάδα.

Η εμφάνιση του ιού H5N1 στα βοοειδή ήταν μια έκπληξη, πρόσθεσε ο ιολόγος Ed Hutchinson, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. «Οι χοίροι μπορεί να νοσήσουν από γρίπη των πτηνών, αλλά μέχρι πρόσφατα τα βοοειδή δεν είχαν. Είχαν μολυνθεί από τα δικά τους στελέχη της νόσου. Έτσι η εμφάνιση του H5N1 στις αγελάδες ήταν σοκ. Σημαίνει ότι οι κίνδυνοι να περάσει ο ιός σε ολοένα και περισσότερα ζώα φάρμας και στη συνέχεια από αυτά σε ανθρώπους γίνονται όλο και μεγαλύτεροι. Όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός, τόσο οι πιθανότητες να μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους ανεβαίνει και αυξάνεται».

Μέχρι σήμερα, επισημαίνει ο Guardian, δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη ότι ο H5N1 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά σε εκατοντάδες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω επαφής με ζώα τα τελευταία 20 χρόνια, ο αντίκτυπος ήταν ζοφερός. «Το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν φυσική ανοσία στον ιό», δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η προοπτική μιας πανδημίας γρίπης είναι ανησυχητική, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι εμβόλια κατά πολλών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του H5N1, έχουν ήδη αναπτυχθεί. «Εάν υπήρχε πανδημία γρίπης των πτηνών, θα ήταν ακόμα μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση να παραχθούν εμβόλια στην κλίμακα και την ταχύτητα που θα χρειαζόταν. Ωστόσο, θα ήμασταν πολύ πιο πίσω σε αυτόν τον δρόμο από ό,τι ήμασταν με τον κορωνοϊό όταν έπρεπε να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο από την αρχή», δήλωσε ο Hutchinson.

Ωστόσο, ορισμένα μαθήματα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου έχουν ξεχαστεί από το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Salmanton-García. «Οι άνθρωποι βήχουν στα χέρια τους και στη συνέχεια κάνουν χειραψία με άλλους ανθρώπους. Η χρήση μάσκας έχει εξαφανιστεί. Επιστρέφουμε στις παλιές κακές μας συνήθειες. Μπορεί να το μετανιώσουμε».

Ειδήσεις σήμερα:

Διεθνής… ανησυχία για το γάλα που πίνουμε! Μάλλον κάτι ετοιμάζεται…

Λίγο πριν τον κρίσιμο, για τα σχέδια τους, μήνα Μάιο

Όπως διαβάσατε στο ΕΛ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την «τεράστια ανησυχία του» για την αυξανόμενη εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε άλλα είδη, ανάμεσά τους και άνθρωποι.

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία και λαμβάνει χώρα την ώρα που ο ΠΟΥ προσπαθεί να συντονήσει τα κράτη για να υπογράψουν την “Συνθήκη για τις Πανδημίες” μέχρι τα τέλη Μαϊου!!

Πλέον, μετά τον εντοπισμό ισχυρών συγκεντρώσεων του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων που είχαν μολυνθεί από την γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε σήμερα την εφαρμογή «λογικών» μέτρων διατροφικής ασφάλειας, όπως την χρήση παστεριωμένου γάλακτος. Μετά θα λάβουν μέτρα σε σχέση με το γάλα που παράγουν κτηνοτρόφοι; Μήπως θα αναλάβουν την παραγωγή γάλακτος εγκεκριμένοι διεθνείς οργανισμοί;

Προς το παρόν, λένε, διεξάγονται έρευνες για να καθοριστεί για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβιώσει ο ιός στο γάλα και ο ΠΟΥ ζήτησε από όλους να είναι σε επαγρύπνηση. «Για όσο είναι σε εξέλιξη οι μελέτες, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εφαρμόζουν ασφαλείς διατροφικές πρακτικές, όπως να καταναλώνουν μόνο παστεριωμένο γάλα», είπε η γιατρός Ουενκίνγκ Ζανγκ, η επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ για τη γρίπη, στην τακτική ενημέρωση του Οργανισμού, στη Γενεύη.

«Παρατηρούμε τώρα ότι πολλά κοπάδια αγελάδων προσβλήθηκαν, σε αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών Πολιτειών, κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για μια νέα φάση όσον αφορά τη διάδοση του ιού στα θηλαστικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα ειπώνονται επίσημα, τα κρούσματα του ιού Α(Η5Ν1) μεταξύ των ανθρώπων είναι σπάνια και συνδέονται με την επαφή τους σε άρρωστα ζώα ή την επαφή τους με μολυσμένο περιβάλλον. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η εξάπλωση του θα διευκολύνει την εμφάνιση κάποιας μετάλλαξης.

Από τις αρχές του 2023 μέχρι την 1η Απριλίου 2024 ο ΠΟΥ κατέγραψε συνολικά 889 κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, σε 23 χώρες. Εξ αυτών, πέθαναν οι 463, δηλαδή το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 52%.

Όπως έχει αναφέρει ο καρδιολόγος Peter Mccullough για το θέμα:

«Ακούμε για μια νέα ενδεχόμενη πανδημία.

Αυτή τη φορά έρχεται με την μορφή μιας γρίπης των πτηνών, όπως φαίνεται.

Η γρίπη των πτηνών υπάρχει εδώ και δεκαετίες τώρα. Όταν συμβαίνει, μπορεί να γίνει θανατηφόρα. Μεταδίδεται από τα ζώα, κυρίως από τα πουλιά στους ανθρώπους.

Αλλά ξέρετε ανησυχώ ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η ”ασθένεια Χ”, για την οποία μας έχει προειδοποιήσει το βιοφαρμακευτικό σύμπλεγμα…

Το 2021, ανακοινώθηκε ότι υπάρχει εμβόλιο για την γρίπη των πτηνών και τώρα η BARDA (Αρχή για την Προηγμένη Βιοιατρική Έρευνα και Ανάπτυξη), το τμήμα έρευνας του Υπουργείου Άμυνας, ανακοινώνει ένα αυτοενισχυόμενο εμβόλιο αγγελιοφόρου RNA…

Έτσι, η γρίπη των πτηνών ενέχει την προοπτική μιας επισιτιστικής φοβίας, δηλαδή αποσύροντας τα πουλερικά και το κρέας από την αγορά, οι άνθρωποι κατατρομοκρατούνται και η κυβέρνηση μάς παρουσιάζει ένα εμβόλιο…»

photo freepik/el.gr

Η Big Pharma σχεδιάζει να “εμβολιάσει” τα κοτόπουλα της Αμερικής για τη γρίπη των πτηνών, εξαπολύοντας μια συνωμοσία για τον ΤΕΛΟΣ της κτηνοτροφίας

Η Big Pharma σχεδιάζει να “εμβολιάσει” τα κοτόπουλα της Αμερικής για τη γρίπη των πτηνών, εξαπολύοντας μια συνωμοσία για τον…

Διαβάστε περισσότερα

Dr. Joseph Mercola: Η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο – εκτός αν είναι ΟΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ

Όλες οι περιπτώσεις τρομολαγνείας σχετικά με την πιθανότητα θανατηφόρου γρίπης των πτηνών έχουν αποδειχθεί ψευδείς. Αυτό είναι σύμφωνα με τον…

Διαβάστε περισσότερα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ