Οι εμβληματικές γυναίκες του σήμερα κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει

2
1714

 

Οι καιροί αλλάζουν με τρελούς ρυθμούς, μαζί και οι καθημερινές μας συνήθειες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων προσπαθεί για το καλύτερο, όσα εμπόδια κι αν εμφανίζονται κατά καιρούς. Ένα σημαντικό βήμα για ένα καλύτερο αύριο είναι η ισότητα των δύο φύλων, κάτι που δεν αποτελούσε προτεραιότητα για πολλούς αιώνες. Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει τις ισορροπίες, με τη γυναίκα όχι απλώς να βρίσκει τη θέση της στην κοινωνία, αλλά και να αποδεικνύει ότι ακόμη και στους πιο ανδροκρατούμενους τομείς μπορεί να είναι καλύτερη απ’ όλους.

Πριν από 40 χρόνια η φιλαρμονική ορχήστρα της Νέας Υόρκης δεν είχε γυναικεία καμαρίνια, απλούστατα διότι όλα τα μέλη της ήταν άνδρες. Σήμερα οι γυναίκες της φιλαρμονικής έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τους άνδρες, αφού είναι 45 έναντι 44. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο γυναικείος αθλητισμός είχε μικρότερη σημασία για το ευρύ κοινό, μέχρις ότου τενίστριες όπως η Σερένα Γουίλιαμς ή η Ναόμι Οζάκα έβαλαν τις βάσεις για μία νέα διάσταση στα σπορ.

Το ίδιο συνέβη με το πόκερ, όπου στα τραπέζια των μεγαλύτερων τουρνουά έβλεπε κανείς μόνο άνδρες. Σήμερα αυτό όχι απλώς είναι αδιανόητο, αλλά γυναικείες προσωπικότητες όπως η Τζένιφερ Σαχάντε και η Τζορτζίνα Τζέμις ηγούνται μίας γενιάς που πρωταγωνιστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, η καταξίωση για τις περισσότερες γυναίκες έρχεται τις περισσότερες φορές μέσα από την επιτυχία στην επιχειρηματικότητα, στην πολιτική ή στις τέχνες. Ακολουθεί μία λίστα με μερικές από τις σημαντικότερες γυναίκες του σήμερα.

Η Λουίζα Τραζάνο μπορεί να μη λέει τίποτα στους περισσότερους, όμως η επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος είναι διάσημη στην πατρίδα της. Για τους Βραζιλιάνους, η Τραζάνο δικαίως θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες, αφού αποτελεί έμπνευση τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Άρχισε να εργάζεται στα 17 της, στην οικογενειακή επιχείρηση παπουτσιών στο Σάο Πάολο και έχτισε μία τεράστια αυτοκρατορία. Η επιχείρησή της έχει σήμερα αξία περίπου 10 δις δολαρίων και σε αυτήν εργάζονται πάνω από 40 χιλιάδες άνθρωποι. Η Τραζάνο θεωρεί ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για την κοινωνία, υποστηρίζει με πάθος την ισότητα των φύλων και των εθνοτήτων στους χώρους εργασίας, επισκέπτεται τους υπαλλήλους της και δίνει συμβουλές για να χτίσουν καριέρες.

Η Μαριάμ Αλ Μαχντί είναι πολιτικός στο Σουδάν, μία μαχήτρια της ζωής. Η υπουργός εξωτερικών της αφρικανικής χώρας είναι κόρη του παλιού πρωθυπουργού του Σουδάν, ο οποίος ανατράπηκε το 1989. Τριάντα χρόνια αργότερα ένας Αλ Μαχντί ξαναμπαίνει στη Βουλή, αλλά αυτή τη φορά είναι γυναίκα. Η Μαριάμ βρίσκεται σε έναν απόλυτα ανδροκρατούμενο χώρο και διαπρέπει σε αυτόν. Έχει σπουδάσει ιατρική και θεωρείται η πιο σημαντική γυναίκα εκπρόσωπος του κοινοβουλίου του Σουδάν.

Πολιτικός είναι και η Τσάι Ινγκ-Γουέν, η πρόεδρος της Ταϊβάν που θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση για την αντοχή της. Η γεωπολιτική θέση της χώρας τη βάζει συχνά σε μπελάδες, όμως η Ινγκ-Γουέν κρατάει από το 2021 ψηλά τη σημαία της δημοκρατίας. Είναι διαλλακτική ακόμη και με τους αντιπάλους της, δείχνει ψυχραιμία στις αποφάσεις της και στηρίζει την ηγεσία της στις αρχές και τα ήθη της Ταϊβάν.

Η νομικός Βανάσε Νακάτε αποτελεί τη φωνή που υπερασπίζεται την ανάγκη για αλλαγή σε ότι αφορά το κλίμα. Υποστηρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να ακούσει τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή, αφού το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα δεν αποτελούν ζωτικά προϊόντα, σε αντίθεση με τη διατήρηση της ζωής μέσα από μία νέα αντιμετώπιση του τρόπου με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη.

Η κινηματογραφίστρια Κλόι Ζάο είναι η πρώτη μη-λευκή γυναίκα και μόλις η δεύτερη στην ιστορία των Όσκαρ που κατέκτησε το αγαλματίδιο για την καλύτερη σκηνοθεσία. Η γεννημένη στην Κίνα Ζάο έχει δημιουργήσει το Nomadland, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αξιοποιεί όλα τα κλισέ σχετικά με τους άστεγους για ένα έργο που κόβει την ανάσα.

Η Σκάρλετ Γιοχάνσον είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός του Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι αδιάφορη για όσα συμβαίνουν γύρω της. Υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία τις γυναίκες, την πρόοδο, την ισότητα και δεν διστάζει να αντιταχθεί στις εταιρείες παραγωγής. Σχετικά πρόσφατα καταφέρθηκε εναντίον της Disney για αδιάφορη μεταχείριση μίας ταινίας στην οποία η ίδια πρωταγωνίστησε.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Ναι μεν σεβασμός σαν προσωπικότητα προς την γυναίκα, αλλά… Η απελευθέρωση !!!, η Καριέρα!!! της γυναικας- μάνας, η υπογεννητικότητα, η αδιαφορία προς την οικογένεια, ο ελλειπής έλεγχος των παιδιών, (βλεπε την αλητεία στην ΚΩ και ΖΗΠΑΡΙ) ο εκτροχιασμός από την ορθή κατανόηση της συνοχής της οικογένειας, έχει οδήγηση την κοινωνία σε μαρασμό. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Τα αποτελέσματα βγάζουν μάτι. Η ΕΛΛΑΔΑ σε πενήντα χρόνια έχει σβηση. ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ