Βασίλισσα Ελισάβετ: Κοσμοσυρροή για τη νεκρική πομπή στο Εδιμβούργο – Συνοδεύει βαδίζοντας ο Κάρολος

1
2476

Στο Εδιμβούργο, έφτασε λίγο πριν τις 15:30 ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα.

Λίγο μετά την πρώτη του ομιλία προς τα μέλη της βουλής των Κοινοτήτων και της βουλής των Λόρδων, ο νέος Μονάρχης έφτασε στο Εδιμβρούργο όπου βρίσκεται για λαϊκό προσκήνημα το φέρετρο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Κάρολος και η Καμίλα χαιρέτησαν το συγκεντρωμένο πλήθος και στην συνέχεια συναντήθηκαν με αξιωματούχους και εκπροσώπους της βασιλικής φρουράς.

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος συνόδευσε το φέρετρο της Βασίλισσας από το παλάτι του Χόλιρουντ Χάουζ προς τον καθεδρικό ναό του St Giles.

Watch live: Edinburgh prepares for service of reflection

«Βούλιαξαν» οι δρόμοι του Εδιμβούργου για την πομπή

Η πομπή του φέρετρου της Βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε στις 16:30 (ώρα ελλάδας), από το Παλάτι του Χόλιροντχαουζ με προορισμό τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τζάιλς. Το φέρετρο μεταφέρεται με νεκροφόρα στο Royal Mile στο Εδιμβούργο και το ακολουθεί ο βασιλιάς Κάρολος με τα πόδια.

Τα τρία αδέρφια του, η πριγκίπισσα Βασιλική, ο κόμης του Γουέσεξ και ο Δούκας της Υόρκης, το συνοδεύουν καθώς και ο σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας, ο αντιναύαρχος Sir Tim Laurence.

Ένα αυτοκίνητο πίσω τους μεταφέρει την βασιλική σύζυγο, Καμίλα, και τη Σόφι, κοντέσσα του Wessex, σύζυγο του πρίγκιπα Εδουάρδου.

Μια λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στον καθεδρικό ναό μόλις φτάσει το φέρετρο της Βασίλισσας.

Με πολιτικά ο πρίγκιπας Άντριου

Εν τέλει, ο πρίγκιπα Άντριου δεν είναι με στρατιωτική στολή στην πομπή του φέρετρου της βασίλισσας, αλλά φοράει πρωινό κοστούμι.

Πηγές είπαν ότι ο Δούκας της Υόρκης δεν θα φορέσει στολή σε τελετουργικές εκδηλώσεις κατά την περίοδο του πένθους για τη μητέρα του, εκτός από την τελευταία αγρυπνία στο Westminster Hall ως ειδικό σημάδι σεβασμού.

Την ίδια ώρα, οι δρόμοι του Εδιμβούργου έχουν «βουλιάξει» από τον κόσμο που θέλει να βρεθεί στην πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο δημοσιογράφος του BBC, Τζέιμς Κουκ, μεταφέρει συγκλονιστικές εικόνες.

Με την τελετουργική στολή ο βασιλιάς Κάρολος

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο βασιλιάς Κάρολος μια τελετουργική στολή μιας ολόκληρης ημέρας καθώς οδηγεί την πομπή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Τζάιλς, μαζί με 10 μετάλλια και κουβαλώντας το σκήπτρο του Στρατάρχη που του έδωσε η μητέρα του η Βασίλισσα όταν ανέλαβε το ρόλο το 2012.

Ο βασιλιάς Κάρολος φορά επίσης τη διακόσμηση του λαιμού του Τάγματος της Αξίας, με το αστέρι από γαϊδουράγκαθο και το φύλλο γαϊδουράγκαθου. Μεταξύ των μεταλλίων του, φοράει ένα μετάλλιο Queen’s Service Order, ένα μετάλλιο Coronation, ένα αργυρό, χρυσό, διαμάντι και πλατινένιο μετάλλιο και ένα μετάλλιο ναυτικής μακροχρόνιας υπηρεσίας καλής συμπεριφοράς, ένα αναμνηστικό μετάλλιο Νέας Ζηλανδίας, ένα βραβείο των ενόπλων δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας και ένα παράσημο των Καναδικών Δυνάμεων.

Ο πρίγκιπας Άντριου, παρότι δεν φορά στολή έχει οκτώ μετάλλια στο κοστούμι του. Αυτά είναι το μετάλλιο Νότιου Ατλαντικού, Ασημένιο, Χρυσό, Διαμάντι και Πλατινένιο Ιωβηλαίο μετάλλιο και Μετάλλια Long Service του Βασιλικού Ναυτικού με ράβδους, Διακόσμηση Καναδικών Δυνάμεων με ράβδο και αναμνηστικό μετάλλιο της Νέας Ζηλανδίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος συνοδεύοντας την πομπή, στη φωτογραφία που δημοσίευσε ο Guardian.Alkis Konstantinidis/Reuters via Guardian

Η ομιλία του Βασιλιά στο Κοινοβούλιο

Ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε σήμερα ότι είναι «αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά» το παράδειγμα που έθεσε η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ, απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων του βρετανικού Κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

Σε τελετή στο Γουεστμίνστερ Χολ, το παλαιότερο κτίριο στο κοινοβουλευτικό συγκρότημα, ο Κάρολος χρησιμοποίησε την ομιλία του προς την άνω και την κάτω Βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου για να αποτίσει φόρο τιμής στη μητέρα του και να δεσμευθεί να τηρήσει την αρχή της συνταγματικής κυβέρνησης.

«Αν και σε πολύ νεαρή ηλικία, η εκλιπούσα βασίλισσα δεσμεύθηκε να υπηρετεί τη χώρα και τον λαό της και να τηρεί τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής κυβέρνησης που είναι στην καρδιά του έθνους μας. Αυτή τη δέσμευση, την τήρησε με ανυπέρβλητη αφοσίωση», δήλωσε ο Κάρολος.

«Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και των συμβουλών σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Η βασίλισσα πέθανε την Πέμπτη με τη χώρα να τελεί σε εθνικό πένθος και δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί να αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνη.

Στην τελετή στο Γουεστμίνστερ Χολ, κατά την οποία τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους στον νέο βασιλιά, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στο Κοινοβούλιο ως «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

«Καθώς στέκομαι ενώπιων σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της Ιστορίας που μας περιβάλλει, και το οποίο μας θυμίζει τις ζωτικής σημασίας κοινοβουλευτικές παραδόσεις, στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφοσιωθεί με τόσο μεγάλη προσωπική δέσμευση για το καλό όλων μας».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ή βασιλεύς ή πένης δεν ξεχωρίζει εμπρός στο τέλος. Είτε βασιλιάς είτε ζητιάνος δεν διαφέρει Που είναι το κλέος σου Μέγα Αλέξανδρε;; Χωρίς το στέμμα δεν διαφέρεις από τον σκλάβο που κείτεται δίπλα σου βασιλιά μου. Αβάς Σισωης ασκητής στην Αιγυπτιακή έρημο της Σίβας. Εικόνα στο Άγιο Όρος. Αντίγραφο της βρίσκεται στην εδώ γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου. Ο Κύριος ας την αναπαύσει και να συγχωρήσει την ψυχή της .Ανθρώπινο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ