ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ 2020: Χοροεσπερίδα με Adem Ekiz από την Τραπεζούντα στο ξεν. Ήλιος στο Τιγκάκι

0
331

Από το πρόγραμμα των 6ων Διογενείων 2020 , που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Κω, ο Ξενιτέας στις 6-9 Φεβρουαρίου , ξεχωρίζει η χοροεσπερίδα το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 21:00, στο ξενοδοχείο Ήλιος (Τιγκάκι).

Στην λύρα και στο τραγούδι θα είναι ο Adem Ekiz από την Τραπεζούντα , ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός στον Ποντιακό χώρο, καθώς έχει ως μητρική την Ποντιακή διάλεκτο (Ρωμέικα).
Με την ποντιακή λύρα άρχισε να ασχολείται όταν πήγαινε στο δημοτικό σχολείο.
Σε εμφάνιση που είχε στην ελληνική τηλεοπτική εκπομπή «Οι Φάκελοι» που παρουσίαζε τότε στο Mega Channel ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Αντέμ είπε ότι τα Ποντιακά είναι η μητρική γλώσσα με την οποία έζησε και θέλει να την κρατήσει.
Για τον πατέρα του είπε, «αν έλεγε δυο, τρία, τέσσερα τουρκικά λόγια, έλεγε δέκα, δεκαπέντε ποντιακά.»
Το 2005 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Νίκο Μιχαηλίδη και τον Φίλιππο Κεσαπίδη το άλμπουμ Ρωμαίικα Τραγωδίας με περιεχόμενο 15 ποντιακά τραγούδια.
Το παράδειγμα του Adem Ekiz , επιβεβαιώνει πως στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ακόμα ομιλείται η πλησιέστερη στην Αρχαία Ελληνική , εν ζωή διάλεκτος, η Ποντιακή.
Συνοδεύουν επίσης στην λύρα, στο τραγούδι και στο νταούλι δύο νέοι καλλιτέχνες από την Αθήνα, ο Χρήστος Ναβροζίδη και ο Νικηφόρος Ιωαννίδης.
Σας περιμένουμε όλους, να υποστηρίξετε την χοροεσπερίδα μας, καθώς και το σύνολο των εκδηλώσεων μας.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο:6977031725
Σύλλογος Ποντίων Κω, ο «Ξενιτέας»
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ