Σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη! Τρόμος για 15 εκατομμύρια κατοίκους από την πρόβλεψη

1
4200

Ομάδα Γάλλων, Γερμανών και Τούρκων γεωεπιστημόνων μελετώντας την περιοχή ΚωνσταντινούποληςΜαρμαρά ανίχνευσαν σεισμούς που δεν προκαλούνται από την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών αλλά από την έκλυση φυσικού αερίου στο υπέδαφος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λουί Ζελί του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών Ifremer και τον Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν σεισμικά δεδομένα από τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Διαπίστωσαν ότι μετά από έναν σεισμό ακόμη και 5,1 βαθμών, είναι δυνατό να διαταραχθεί ένα γειτονικό κοίτασμα φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να δραπετεύσει το αέριο, να κινηθεί προς τα πάνω και να προκαλέσει με τη σειρά του νέους πιο ασθενείς μετασεισμούς.

Η μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όπου ζουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Οι ξένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 35% έως 70% να υπάρξει εκεί ένας σεισμός άνω των επτά βαθμών έως το 2040.

Σεισμός: Αντέχει η Ελλάδα 7 Ρίχτερ;

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι σεισμοί που προκαλούνται από τα αέρια, συμβαίνουν συνήθως σε πολύ ρηχά βάθη κάτω από το βυθό. Ο ακριβής μηχανισμός τους δεν είναι ακόμη σαφής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί το μετακινούμενο φυσικό αέριο να ενεργοποιεί προϋπάρχοντα μικρά ρήγματα ή να προκαλεί ταλαντώσεις σε υπόγειες κοιλότητες γεμάτες με νερό.

Όπως είπε ο Μπόνχοφ, τα νέα ευρήματα για τον ρόλο του φυσικού αερίου, «δεν μεταβάλλουν κατ’ ανάγκη το σεισμικό κίνδυνο για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όμως πρέπει πλέον να ληφθούν υπόψη στα διάφορα σενάρια μελλοντικών σεισμών, ώστε αυτά να γίνουν πιο ρεαλιστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε μια παράμετρο που έως τώρα έχει περάσει τελείως απαρατήρητη από το κοινό, ότι η γειτνίαση του Ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και των κοιτασμάτων του αερίου συνιστά ένα πρόσθετο σεισμικό κίνδυνο».

Ο Γερμανός γεωφυσικός πρόσθεσε ότι επειδή μεγάλες δεξαμενές φυσικού αερίου έχουν κατασκευασθεί στην ξηρά κοντά στο ρήγμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, να προκληθεί διαρροή ή και έκρηξη του αερίου. «Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφών για τον πληθυσμό μετά από ένα σεισμό», προειδοποίησε.

Πηγή: cnn.gr

Βασίλης Γεωργούλης: Εξόρυξη των κοιτασμάτων του Ιονίου & παρενέργειες…

Πρίν λίγες μέρες είχα παρευρεθεί ως εκπρόσωπος του Σωματείου Περιβάλλοντος και Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Οθονών σε μια συνάντηση των Οικολογικών οργανώσεων της Κέρκυρας με θέμα την εξόρυξη των κοιτασμάτων του Ιονίου και τις ανησυχίες του Σωματείου που εκπροσωπώ για τις » παρενέργειες» που θα υπάρχουν απο τη δραστηριότητα αυτή σε θέματα σεισμών και και αλλαγές στη μορφολογία του υπεδαφους και της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου. Σήμερα το παραπάνω δημοσίευμα του CNN και οι μελέτες επιστημόνων στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και του Μαρμαρά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες αυτές δυστυχώς!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. να περιμένουμε πρώτα να γίνει ο σεισμός, και μετά παίρνουμε την Πόλη. Μη σκοτωθούμε άδικα πρώτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ