Κλεονίκη Δεμίρη: «..Όλα τα τραγούδια που επέλεξα είναι κομμάτια του εαυτού μου..»

0
608

Ο δίσκος «Μαγική Συνταγή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Η τραγουδίστρια Κλεονίκη Δεμίρη αναμιγνύει διαφορετικά μουσικά υλικά και μας προσφέρει τη «Μαγική Συνταγή» της –τον πρώτο προσωπικό δίσκο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Τη γνωρίσαμε μέσα από τις πολλές συναυλίες της τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και τις συνεργασίες της με εξαίρετους δημιουργούς, όπως τους Βασίλη Τσαμπρόπουλο, Γιάννο Αιόλου, Νίκο Πλατύραχο, Σοφία Καμαγιάννη, Δημήτρη Μαραμή, καθώς και τις συνεργασίες της με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τους TANGartO Quintet, το Athens Tango Ensemble, αλλά και τις ραδιοφωνικές συναυλίες της στο Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τις εμφανίσεις της στην τηλεόραση της ΕΡΤ -είναι, άλλωστε, μέλος της Χορωδίας της ΕΡΤ.

Με τη «Μαγική Συνταγή» της  μάς προσκαλεί σ’ ένα ταξίδι με δεκατέσσερις διαφορετικούς προορισμούς. Δεκατέσσερα τραγούδια που το καθένα κουβαλά τη δική του γεύση, και όλα μαζί συνθέτουν τη… μαγική συνταγή αυτού του δίσκου. Και πρόκειται για μια εμπνευσμένη συνταγή, που φτιάχτηκε με μεράκι, από πολλά διαφορετικά μουσικά υλικά -όπως βαλς, τάγκο, μποσανόβα, χασάπικο, τσα-τσα και μπαλάντα.

Οι δημιουργοί του δίσκου, πολλοί και ταλαντούχοι: Νίκος Πλατύραχος, Γιάννος Αιόλου, Γιώργος Καγιαλίκος, Νίκος Πιτλόγλου, Βιργινία Καραγιώργου, Κώστας Φασουλάς, Ανδρέας Ταρνανάς, Όλγα Μιχελή, Βασίλης Σπανός, Θάνος Ζήσης, Κατερίνα Καναβούρα, Μακάριος Σιγάλας, Σοφία Καμαγιάννη –που μελοποιεί Κωστή Παλαμά,  κι η ίδια η Κλεονίκη Δεμίρη υπογράφουν τη μουσική και τους στίχους, βάζοντας την προσωπική τους σφραγίδα.

Πρώτο  single που ξεχώρισε, το φωτεινό και αισιόδοξο «Όλα Θα Πάνε Μια Χαρά».

Το τραγούδι σας «Όλα θα πάνε μια χαρά» ξεχειλίζει  αισιοδοξία σε μία, μάλλον, απαισιόδοξη εποχή. Σας φοβίζει η επικαιρότητα; Πως ξεπερνάτε τον ύφαλο της απαισιοδοξίας;
«Δεν έχω άλλη επιλογή, παρά μόνο να είμαι αισιόδοξη, να ελπίζω και να κάνω σχέδια. Υπήρξα αρκετά χρόνια πριν απαισιόδοξη, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αποφάσισα, κάποια στιγμή, ότι δεν θα αντιμετωπίζω με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα. Έτσι, έμαθα σιγά σιγά να αγωνίζομαι και να βλέπω τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Αυτή η στάση με βοήθησε πολύ να προχωρήσω και μόνο δώρα μου έφερε. Φυσικά και με φοβίζει η επικαιρότητα, όλα όσα συμβαίνουν, και λυπάμαι πολύ για τις ζωές που χάνονται… Δεν δίνω, όμως, πολύ χώρο μέσα μου στον φόβο και την απογοήτευση. Δεν κάνω το χατίρι στον φόβο να καταστρέψει τη μέρα μου, τις στιγμές που είμαι δημιουργική, όταν κάνω γυμναστική ή όταν χαλαρώνω με κάτι που με διασκεδάζει. Προσπαθώ, μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη και άσχημη κατάσταση, να περνάω όμορφα όσο μπορώ. Για παράδειγμα, δεν διαβάζω τα νέα της ημέρας κάθε μέρα και προσπαθώ να είμαι δημιουργική. Απολαμβάνω τις ηλιόλουστες μέρες και αντιμετωπίζω με χιούμορ κάποια πράγματα που μου συμβαίνουν».

Συμμετέχετε στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, ως χορωδός. Η λειτουργία στο πλαίσιο δημιουργικών ομάδων έχει και περιοριστικό χαρακτήρα; 
«Είμαι είκοσι χρόνια μέλος της χορωδίας της ΕΡΤ. Μου αρέσει πολύ, δεν αισθάνομαι ότι με περιορίζει, γιατί ως μέλος χορωδίας σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα της χώρας έχω τραγουδήσει έργα μεγάλων δημιουργών, μας έχουν διευθύνει μεγάλοι μαέστροι της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουμε συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες και αυτή η εμπειρία είναι πολύτιμη και ασύγκριτη. Κάθε άλλο παρά περιορισμός είναι. Πάντα με ενδιέφερε μια μεγαλύτερη γκάμα ρεπερτορίου. Αυτός ήταν ένας και από τους λόγους που αποφάσισα να ακολουθήσω και προσωπική πορεία στο τραγούδι. Νιώθω ελεύθερη και δημιουργική και με τους δύο δρόμους που έχω διαλέξει».

Στον πρώτο σας δίσκο, ακούμε διαφορετικά μουσικά στυλ. Με τι ακούσματα μεγαλώσατε; Τι θα βρούμε στα αγαπημένα σας τραγούδια, όλων των εποχών;     
«Πράγματι, η “Μαγική Συνταγή” είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος. Θα βρείτε ταγκό, βαλς, μποσανόβα, χασάπικο, ζεϊμπέκικο, μπαλάντα, τσα-τσα… Όλα τα τραγούδια που επέλεξα είναι κομμάτια του εαυτού μου και μου μίλησαν από το πρώτο άκουσμα.
Έχω μεγαλώσει με Μίκη Θεοδωράκη, με Μιχάλη Σουγιούλ, Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Μάνο Λοΐζο, Μάνο Χατζιδάκι, ρεμπέτικο τραγούδι… Στο σπίτι μου στη Λάρισα, όπου ζούσα πριν έρθω στην Αθήνα, ακούγαμε πολλά είδη μουσικής -θυμάμαι ότι οι μεγάλες γιορτές κατέληγαν πάντα με τραγούδι… Έτσι, από κάθε εποχή βρίσκω τραγούδια που μιλάνε στην ψυχή μου και με εμπνέουν.  Αγαπημένα για μένα είναι το “Ζητάτε να σας πω” του Αττίκ και το “Θα ξανάρθεις” του Γιαννίδη, γιατί θυμάμαι τις θείες μου να τραγουδάνε καταπληκτικά στα οικογενειακά τραπέζια. Το “Στον ουρανό είναι ένα αστέρι” του Γιάννη Σπανού, γιατί μου θυμίζει, χρόνια πριν, μια υπέροχη συναυλία μου στο Κάστρο της Σίφνου. Το “Μενεξεδένια τα βουνά”, το πιο αγαπημένο μου από τα ερωτικά του Μίκη Θεοδωράκη που θα  το βρείτε σε διασκευή στον δίσκο μου. Επίσης αγαπημένο τραγούδι του Μίκη, “Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ” -θυμάμαι τον πατέρα μου να το τραγουδά συχνά όταν ήμουν μικρή.
Είμαι ερωτευμένη με το “Με λένε Θεοδώρα” του Μάνου Χατζιδάκι και τον κύκλο τραγουδιών του “Για την Ελένη”. Τα είχα τραγουδήσει στην πρώτη μου συναυλία με έργα Χατζιδάκι το 2012, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα… Το  “Καστριτσιάνικο ποτάμι” του Νίκου Ξυδάκη με ταξιδεύει στην αγαπημένη μου Φολέγανδρο, πολλά καλοκαίρια πριν… Με συγκινούν βαθιά, επίσης, πολλά παραδοσιακά τραγούδια, όπως το “Γιατί πουλί δεν κελαηδείς”, το “Χαλασιά μου” ή το “Μέρα μέρωσε”».

Έχει γίνει λόγος από γυναίκες δημιουργούς για μια ανδροκρατούμενη κατάσταση στον χώρο. Εσείς δυσκολευτήκατε από το αντρικό κατεστημένο στο τραγούδι;
«Όχι, ευτυχώς εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Ίσως είμαι απλώς τυχερή -ωστόσο, πολλές γυναίκες έχουν διακριθεί στον χώρο κι έχουν γράψει αριστουργήματα. Αυτά τα προβλήματα σίγουρα ήταν πιο έντονα παλαιότερα, σε περασμένες δεκαετίες. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε προχωρήσει…».

Σε μια φανταστική συναυλία, ποιους θα θέλατε για κοινό σας;  
«Ποιόν να πρωτοδιαλέξω;… Θα πω όσους μου έρχονται τώρα στο μυαλό: την Ελένη Καραΐνδρου, τον Μίκη Θεοδωράκη, την Luz Casal, τον Nicola Piovani, τον Yann Tiersen, τον Nino Rota, την Édith Piaf, τον Charles Aznavour, την Νένα Βενετσάνου, την Dulce Pontes, τον Pedro Almodóvar, τον Fatih Akin, τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιάννη Σπανό, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Διονύση Σαββόπουλο και άλλους πολλούς που θαυμάζω… Και οπωσδήποτε όλους τους καλούς μου φίλους που με στηρίζουν. “Μια φανταστική συναυλία” θα ήταν ένας πολύ ωραίος τίτλος για ένα καινούργιο τραγούδι… Σας ευχαριστώ πολύ για την ιδέα και την έμπνευση!».

Έχετε εμφανιστεί σε συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπάρχει  κάποιο μέρος που θα θέλατε να εμφανιστείτε;
«Θα ήθελα να τραγουδήσω στα μέρη που είχα προγραμματίσει αλλά ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας. Εύχομαι να τραγουδήσω κάποια στιγμή στη Ρώμη και θα πήγαινα με μεγάλη χαρά να τραγουδήσω ξανά στο Παρίσι και τον Καναδά. Θα ήθελα επίσης να προκύψει μία πρόταση για συναυλία σε μέρος που δεν έχω φανταστεί και να είναι μια ευχάριστη έκπληξη!».

πηγή: naftemporiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ