Δ. Γάκης: Στήριξη στο Δήμο Κω για τα κτήρια νεότερης ιστορίας – Συγκίνηση στη συνάντηση με Α. Καραμπεσίνη (ΒΙΝΤΕΟ)

1
1200

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ Γ. ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΚΗ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.video

O ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΆΝΝΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ –ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ-video

ΒΙΝΤΕΟ συνέντευξη στον Γιάννη Ρέπιτς στον ΕΚΦΡΑΣΗ 97:

«Επίσκεψη του Δημήτρη Γάκη στην Κω. Συναντήσεις για το έτος Δωδεκανήσου»

***

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης, πραγματοποίησε το διήμερο 8-9 Μαρτίου 2017 επίσκεψη στην Κω στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για το έτος Δωδεκανήσου, που με αφετηρία την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα προγραμματιστούν σε κάθε νησί στη Δωδεκάνησο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017.

Ο Δημήτρης Γάκης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, παραδίδοντας τον Τόμο πρακτικών της εκδήλωσης για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε στις 2.3.16 στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου για το κοινωνικό του έργο και ζήτησε τη συμβολή του στη διαμόρφωση των δράσεων για το έτος Δωδεκανήσου. Στη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα σε εγκάρδιο και ευχάριστο κλίμα.

Ο Δημήτρης Γάκης στο σπίτι της Άννας Καραμπεσίνη

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, επισκέφτηκε στην κατοικία της την ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό των παραδοσιακών μας τραγουδιών Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη, της οποίας ποίημα για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου κοσμεί τον επετειακό Τόμο των πρακτικών. Σε ατμόσφαιρα φορτισμένη από έντονη συγκίνηση ο Δημήτρης Γάκης ευχαρίστησε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων την Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη για την προσφορά της στην διατήρηση της λαϊκής παράδοσης και της Εθνικής ταυτότητας. Χαρακτήρισε την Άννα Καραμπεσίνη εξέχουσα προσωπικότητα της Δωδεκανήσου, Αγωνίστρια της πατρίδας, με όπλα την πένα και τη φωνή της.

Η κυρία Καραμπεσίνη, έντονα συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Δημήτρη Γάκη για την τιμή που της έγινε με την φιλοξενία του ποιήματος της στον Τόμο των πρακτικών της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την Ενσωμάτωση αλλά και με την επίσκεψη του προέδρου της, βουλευτή Δωδεκανήσου, στο σπίτι της στην Κω και του χάρισε τέσσερα από τα πιο αγαπημένα της ποιήματα.

Ακολούθως, ο Δημήτρης Γάκης επισκέφτηκε το Δήμαρχο Κω κ. Γ. Κυρίτση και το Διοικητή του Α.Τ. Κω κ. Δ. Καπανδρίτη, στους οποίους παρέδωσε τον επετειακό Τόμο πρακτικών της ειδικής εκδήλωσης για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Στη συνάντηση του βουλευτή Δωδεκανήσου με το Δήμαρχο Κω, συζητήθηκε το θέμα της διεκδίκησης και απόδοσης από την Πολιτεία στο λαό της Κω του κτήματος της πρώην Διοίκησης 80 ΑΔΤΕ για την δημιουργία Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας της Κω.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου έδωσε συνέντευξη σε τοπικό ραδιοσταθμό για θέματα που αφορούν τις δράσεις του Έτους Δωδεκανήσου και μίλησε ευρύτερα, για τα σημαντικά αναπτυξιακά και επίκαιρα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τη Δωδεκάνησο.

Στη συζήτηση, ο Δ. Γάκης αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επεσήμανε τις δυνατότητες που αποκτά η ελληνική οικονομία μετά την λήξη του Προγράμματος το 2018. Για το έτος Δωδεκανήσου, ο βουλευτής είπε χαρακτηριστικά, ότι «αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξουμε τις δυνατότητες κάθε νησιού ξεχωριστά, να προβάλουμε την εθνική σημασία, το ρόλο και τη μελλοντική προοπτική της Δωδεκανήσου».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημήτρης Γάκης: «Με έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ στα μικρά νησιά και τους ορεινούς Δήμους, η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες των πιο ευαίσθητων περιοχών».

***

Με αφορμή την αναγγελία του Υπουργού Εσωτερικών για την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση συνολικού ποσού 20 εκατ. ευρώ σε 85 μικρούς νησιωτικούς και Ορεινούς Δήμους της χώρας και την ενημέρωση για τις πολιτικές στήριξης των νησιωτικών και των ορεινών Δήμων που είχε από τον κ. Π. Σκουρλέτη ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειών, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση επιδεικνύει για ακόμα μια φορά την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή της στις λιγότερο ευνοημένες και απομακρυσμένες περιοχές της Χώρας. Η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση που ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών στα μικρά νησιά και τους ορεινούς Δήμους, με κατ’ ελάχιστον ποσό τα 170.000 ευρώ ανά Δήμο, για να καλύψουν ειδικές λειτουργικές ανάγκες, επενδυτικές δραστηριότητες και έργα, θα συμβάλει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής – σε μία δύσκολη εποχή – σε περιοχές με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όπως συζητήσαμε με τον κ. υπουργό, μας δίνεται η ευκαιρία να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά το διάλογο που έχει ξεκινήσει – και στην Επιτροπή μας – για την οικοδόμηση ενός νέου αυτοδιοικητικο-αναπτυξιακού μοντέλου στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Ενός προγράμματος που θα υποστηρίξει το στρατηγικό μας σχεδιασμό για κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στις δυνατότητες τους.

Για να μπορέσουν οι μικροί αυτοί Δήμοι να σταθούν γερά στα πόδια τους.

Ειδικά για τη Δωδεκάνησο, η αναγγελία του υπουργού Εσωτερικών αφορά στην επιχορήγηση των παρακάτω νησιών με τουλάχιστον 1,36 εκατ. ευρώ: Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάσος, Λειψοί, Καστελλόριζο, Νίσυρος, Χάλκη και Τήλος. 

Η θετική αυτή εξέλιξη, θα πρέπει να έχει συνέχεια, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Από τη δική μας πλευρά, όπως τονίσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών, θα στηρίξουμε κάθε στοχευμένη μεταρρύθμιση που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της μικρονησιωτικής και ορεινής ανάπτυξης. Θα υποστηρίξουμε δράσεις και έργα που θα καταπολεμούν τις ανισότητες και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας για να μένουν οι νέοι στον τόπο τους».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕ,ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ