ΝΔ: Να μειωθεί στο μισό ο μισθός των βουλευτών (parapolitika.gr)

7
1080

Mια πρόταση-έκπληξη, που αναµένεται να δηµιουργήσει θετικές εντυπώσεις και να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, επεξεργάζεται το κεντρικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του προγράµµατος της «Συµφωνίας Αλήθειας» µε τους πολίτες, το οποίο θα περιλαµβάνει µέτρα για τη µείωση των κρατικών δαπανών, ως µέρος «ενός “οδικού χάρτη” ανάταξης της Ελλάδας», όπως αναφέρουν στην Πειραιώς.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», πρόκειται για µια ιδέα που συζητείται -προς το παρόν παρασκηνιακάµεταξύ των σηµαντικών συνοµιλητών του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά είναι πιθανόν να αποτελέσει µέρος των προεκλογικών εξαγγελιών του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και αφορά το ύψος της βουλευτικής αποζηµίωσης, σε συνδυασµό µε τα προνόµια που εξακολουθούν να έχουν οι «300», όπως είναι οι πέντε συνεργάτες (αποσπασµένοι και µετακλητοί), το δωρεάν αυτοκίνητο, τα 52 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως για βουλευτές της επαρχίας, όπου υπάρχει αεροδρόµιο, κ.ά.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ

Η πρόταση που έχει γίνει αφορά τη σηµαντική µείωση της βουλευτικής αποζηµίωσης, η οποία σήµερα κινείται µεταξύ των 5.000 και των 6.000 ευρώ «καθαρά», ανάλογα µε τα χρόνια της βουλευτικής θητείας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η µείωση που προτείνεται πλησιάζει το 50%, µε αποτέλεσµα τα «καθαρά» χρήµατα που θα φτάνουν σε κάθε βουλευτή να µην ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ τον µήνα, χωρίς όµως να καταργηθεί καµία από τις υπόλοιπες διευκολύνσεις, που, έτσι κι αλλιώς, παρά τις ποµπώδεις εξαγγελίες του και τις ηχηρές προεκλογικές δεσµεύσεις του, διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυµίζεται ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα µέλη του Κοινοβουλίου µπορούν ταυτόχρονα, πλην λίγων εξαιρέσεων, να ασκούν το επάγγελµά τους, κάτι που κάνουν ήδη αρκετοί από αυτούς, προκειµένου να ενισχύουν το εισόδηµά τους. Αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, θα είναι ένα ισχυρό µήνυµα προς την κοινωνία ότι και οι βουλευτές όχι µόνο συµβολικά, αλλά επί της ουσίας θυσιάζουν ένα µεγάλο κοµµάτι των αποδοχών τους, σε µια περίοδο µεγάλης κρίσης.

«Θα δείξουµε επίσης ότι διαφέρουµε από τους σηµερινούς κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και από τις προηγούµενες κυβερνήσεις», σχολιάζουν «γαλάζια» στελέχη.

ΑΝΤΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

Το αντεπιχείρηµα, ωστόσο, όσων δεν συµφωνούν µε την πρόταση αυτή είναι ότι σταδιακά θα δηµιουργηθεί µια Βουλή «πλουσίων», αφού δεν θα διεκδικούν την είσοδό τους σε αυτήν πρόσωπα που έχουν καταγράψει επιτυχηµένη επαγγελµατική πορεία, την οποία θα πρέπει να θυσιάσουν σε µεγάλο βαθµό. Και οι µόνοι που θα δοκιµάζουν την εκλογή τους θα είναι όσοι ήδη έχουν οικονοµική άνεση και µπορούν να επιβιώσουν, χωρίς να περιµένουν τα χρήµατα της βουλευτικής αποζηµίωσης. «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ζει µέσα στη µιζέρια. Η Ελλάδα θέλει, πρέπει και µπορεί να σηκώσει ψηλά το κεφάλι. Να εκµεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα, για να δηµιουργήσει ευκαιρίες για τους πολλούς.

Να γίνει η Ελλάδα της αλήθειας», τονίζει σε συζητήσεις του ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, που επιµένει στην ανάγκη για άµεση πολιτική αλλαγή στη χώρα και άρα για πρόωρες εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή Προγράµµατος της Ν.∆., υπό τον αντιπρόεδρο του κόµµατος Κωστή Χατζηδάκη, προκειµένου η κεντροδεξιά παράταξη να δείξει ετοιµότητα εάν η κυβέρνηση -µετά και τις τελευταίες εξελίξειςαποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες, επεξεργάζεται στην τελική µορφή τους 12 βασικά νοµοσχέδια, που θα είναι οι κεντρικές προτεραιότητες και θα ψηφιστούν κατά τους πρώτους µήνες της «γαλάζιας» νέας κυβέρνησης.

Πλάνο για το «γαλάζιο» πρόγραµµα

Παράλληλα, ετοιµάζεται ένα πλάνο εφαρµογής του «γαλάζιου» προγράµµατος, που θα αφορά όχι µόνο σε νοµοσχέδια, αλλά και σε σχέδια υπουργικών αποφάσεων, καθώς και στην αντιµετώπιση όσων εµποδίων είναι γνωστά από την προηγούµενη κυβερνητική εµπειρία, τα οποία µπορεί να καθυστερήσουν το έργο της κυβέρνησης. «Αυτό συµβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από ένα κόµµα αντιπολίτευσης.

∆ηλαδή, η σύνταξη του κυβερνητικού προγράµµατος να συνοδεύεται από την κατάρτιση των σηµαντικότερων νοµοσχεδίων που απαιτούνται και ένα πλάνο εφαρµογής», αναφέρουν στελέχη της Ν.∆. που εµπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία – µε βασική κατεύθυνση, όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, η εφαρµογή του «γαλάζιου» προγράµµατος να είναι εµπροσθοβαρής και ένα µεγάλο τµήµα του να εφαρµοστεί από την κυβέρνηση της Ν.∆. γρήγορα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, την εποπτεία της συνολικότερης προσπάθειας έχει ο γραµµατέας Προγράµµατος, Γιώργος Στεργίου, ενώ το έργο της σύνταξης των νοµοσχεδίων και του πλάνου εφαρµογής ανέλαβε οµάδα επιστηµόνων από τον ιδιωτικό και τον δηµόσιο τοµέα και οµάδα νέων επιστηµόνων που συντονίζει ο Γιώργος Βούτσινος, ο οποίος έχει σηµαντική εµπειρία, καθώς στο παρελθόν έχει διατελέσει γενικός γραµµατέας του Εθνικού Κέντρου ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, ειδικός γραµµατέας Παιδείας και πρόεδρος του ΟΕΕΚ.

Την πρόταση επεξεργάζεται το κεντρικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. φάσεων, καθώς και στην αντιµετώπιση όσων εµποδίων είναι γνωστά από την προηγούµενη κυβερνητική εµπειρία, τα οποία µπορεί να καθυστερήσουν το έργο της κυβέρνησης. «Αυτό συµβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από ένα κόµµα αντιπολίτευσης. ∆ηλαδή, η σύνταξη του κυβερνητικού προγράµµατος να συνοδεύεται από την κατάρτιση των σηµαντικότερων νοµοσχεδίων που απαιτούνται και δάκης, η εφαρµογή του «γαλάζιου» προγράµµατος να είναι εµπροσθοβαρής ο γραµµατέας Προγράµµατος, Γιώργος Στεργίου, ενώ το έργο της σύνταξης των νοµοσχεδίων και του πλάνου εφαρµογής ανέλαβε οµάδα επιστηµόνων από τον ιδιωτικό και τον δηµόσιο τοµέα και οµάδα νέων επιστηµόνων που συντονίζει ο Γιώργος Βούτσινος, ο οποίος έχει σηµαντική εµπειρία, καθώς στο παρελθόν έχει διατελέσει γενικός γραµµατέας του Εθνικού Κέντρου ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, ειδικός γραµµατέας Παιδείας και πρόεδρος του ΟΕΕΚ.

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κανονικά θα έπρεπε να είναι λειτούργημα το βουλευτιλίκι. Ναι συμφωνώ ότι μόνο άνθρωποι που έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα να προσφέρουν στα κοινά. Να είναι άνθρωποι επιτυχημένοι επαγγελματικά (και όχι πολιτικοί κατ΄επάγγελμα) οι οποίοι είναι πρόθυμοι για 4 ή 8 χρόνια να χάσουν κάποια εισοδήματα και να προσφέρουν για το κοινό καλό. Ούτε προνόμια, ούτε συντάξεις. Να είναι απλά τιμητικός τίτλος το να έχει διατελέσει κάποιος βουλευτής, κάτι σαν τους ακαδημαϊκούς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ