Δ. Βίτσας για προσφυγικό: Δεν πρόκειται να κατασκευαστούν επιπλέον Κέντρα Υποδοχής | Κρεμαστινός: Αδιέξοδο…

4
348

Θετικό για την Ελλάδα το ισοζύγιο της συμφωνίας με Γερμανία – Ισπανία, τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ενώ είπε ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν νέα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο Sputnik μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο κ. Βίτσας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα κατασκευαστεί τελικά στη χώρα μας Κέντρο Ελεγχόμενης Υποδοχής είπε: «Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κατασκευαστούν επιπλέον Κέντρα Υποδοχής. Η συζήτηση αφορούσε κατά κύριο λόγο τους πρόσφυγες και μετανάστες ή καλύτερα τους αιτούντες άσυλο από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που φτάνουν στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο». Όπως συμπλήρωσε στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν «πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά και ένα έκτο στον Έβρο οπότε και δεν υπάρχει κανένας λόγος». Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό αυτά τα κέντρα υποδοχής να είναι κλειστά. Αυτά τα κέντρα υποδοχής πρέπει να είναι με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Βίτσας σε ερώτηση για το αν «αντέχει η Ελλάδα επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία» και για το αν «έχουν βάση οι ανησυχίες που εκφράζονται για κύμα επιστροφής προσφύγων στη χώρας μας» είπε ότι δεν είναι σωστό να αποκόβεται ένα μόνο ζήτημα από μια συνολική συμφωνία. «Στο σύνολο της συμφωνίας το ισοζύγιο ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, είναι θετικό για την Ελλάδα. Γιατί το βασικό ζήτημα είναι να απελευθερώνονται οι επανενώσεις οικογενειών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε πως η συμφωνία είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο, γιατί «δυο μεγάλες χώρες, που είναι η Γερμανία και η Ισπανία, συμβάλουν μαζί με την Ελλάδα στη λογική ότι πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ευρωπαϊκή πολιτική και όχι σε μια μονομερή πολιτική που σημαίνει κλείσιμο συνόρων».

Στην ερώτηση αν «Μετά την απόφαση για εκταμίευση της ευρωπαϊκής δόσης προς την Άγκυρα θεωρείτε ότι η Τουρκία θα δεχθεί και πάλι επανεισδοχές προσφύγων από την χώρα μας;» ο κ. Βίτσας απάντησε: «Πρόσφυγες από τη χώρα στη λογική της κοινής δήλωσης με την ΕΕ, η Τουρκία δέχεται και τώρα, αυτό δεν έχει σταματήσει. Εκείνο που έχει σταματήσει είναι η διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία που κατά κύριο λόγο αφορά τον Έβρο. Στην απόφαση του συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι πρέπει η Τουρκία να ξεκινήσει ξανά αυτή τη διαδικασία. Τώρα που κάπως ομαλοποιείται και η πολιτική ζωή της Τουρκίας με την έννοια ότι θα έχει μια νέα κυβέρνηση θα έρθούμε και σε επαφή και σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε επίπεδο Ελλάδας, για να δούμε πως μπορεί ταχύτατα να προχωρήσει και να αρθεί αυτή η δήλωση που είχε κάνει προηγούμενα ο κ. Τσαβούσογλου».

Σχετικά με τις επικρίσεις της ΝΔ πως η κυβέρνηση απέρριψε τρεις φορές δική της πρόταση για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ο κ. Βίτσας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει να βρει το κακό όταν είναι καλό». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είπε ότι η κυβέρνηση χωρίς πολιτικάντικους χειρισμούς και σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρώπη εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη βελτίωση της κατάστασης τα νησιά.

«Η Ελλάδα πλέον είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, για τη λύση ζητημάτων που ανάμεσά τους είναι και χρονίζοντα εθνικά μας ζητήματα» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To αδιέξοδο του μεταναστευτικού προβλήματος

Του Δημήτρη Κρεμαστινού* άρθρο στη liberal.gr

Τρία χρόνια μετά τη λειτουργία των hotspots στα νησιά, έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης, λάθος που δεν μπορεί να διορθώσει παρά τις απελπισμένες εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό γιατί πιέζεται από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Τα hotspots των νησιών μετατράπηκαν σιγά-σιγά σε χώρους μόνιμης διαμονής υπεράριθμων εισερχομένων οι οποίοι σε καθεστώς σχεδόν κράτησης και μέσα σε άθλιες συνθήκες καλούνται να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να γιατρευτούν από τις αρρώστιες και να μην τρελαθούν από την έλλειψη διεξόδου. Η Μόρια μετρά ήδη 6 νεκρούς. Αυτό είχε επισημανθεί από την αρχή με αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας στη Βουλή.

Τα hotspots έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις στις μικρές κοινωνίες των νησιών οι οποίες δεν μπορούν να ενσωματώσουν τόσους ανέργους με τόσες ανάγκες, ούτε να αντιμετωπίσουν το σοβαρό γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι «φιλοξενούμενοι» είναι περισσότεροι από τους ντόπιους. Επίσης, η μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα hotspots δημιουργεί φόβους για απώθηση των τουριστών για ελάττωση του τουρισμού ιδιαίτερα σημαντικό και κύρια πηγή εσόδων και επιβίωσης για τους ντόπιους.

Εκτός από οικονομικές και κοινωνικές, οι επιπτώσεις είναι και πολιτικές. Ήδη οι συνθήκες αυτές γιγαντώνουν τις ακραίες φωνές και αντιδράσεις στις περιοχές που επιβαρύνονται από τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

Είναι επιτακτική ανάγκη, όσοι εισέρχονται από τα νησιά να μετακινούνται καθημερινά προς την ενδοχώρα για φιλοξενία σε αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες. Επίσης, πρέπει να πιεστούν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιμεριστούν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η σημερινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν φαίνεται να ανησυχεί για όλα αυτά. Τουλάχιστον όχι αρκετά για να διαπραγματευτεί ισχυρά την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ένας ηγέτης ή Οργανισμός στην Ευρώπη που να μην πιστεύει ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα έχουν σαν προορισμό την Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη και όχι την Ελλάδα.

Έτσι, η Κυβέρνηση συμμετέχει ως θεατής σε ένα έργο όπου το κραταιό Μόναχο μπορεί να δηλώνει ότι «αντέχει» έως 13.000 πρόσφυγες αδιαφορώντας για το αν η Λέσβος πρέπει αναγκαστικά να αντέχει 7.500. Οι αριθμοί μετεγκατάστασης στην Ευρώπη είναι μηδαμινοί σε σχέση με τους αριθμούς εισερχομένων και, ας είμαστε ειλικρινείς, ασήμαντοι σε σχέση και με τη δυνατότητα υποδοχής που έχουν οι  οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι διεθνές, με γενεσιουργό αιτία τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και τον συνεχή πολεμικό ανταγωνισμό των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων. Εάν λειτουργούσε σωστά ο ΟΗΕ, θα έπρεπε το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει ήδη επέμβει επιβάλλοντας την παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Δυστυχώς, όμως, αυτό μέχρι σήμερα δεν συνέβη και έτσι το πρόβλημα του ξεριζωμού των πληθυσμών συνεχώς επιδεινώνεται. Οι ισχυρές οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες, με όσες διπλωματικές ευθύνες μπορεί να έχει η καθεμία, ακολουθούν την τακτική του «σκουπίσματος» των προσφύγων «κάτω από το χαλί», δηλαδή οπουδήποτε αρκεί να μην τους «βλέπουν».

Θολή παραμένει επίσης η πραγματική διπλωματική σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σε μια Τουρκία με ολοένα και πιο ισχυρή ατζέντα, το περιθώριο επηρεασμού της εσωτερικής της πολιτικής ακόμα και εάν καταβάλλονται τα υπεσχημένα κονδύλια υποστήριξης, προοδευτικά θα μικραίνει.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να αντέξει τις πιέσεις της κυρίας Μέρκελ για επιστροφή αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία. Η κυρία Μέρκελ είναι ευνόητο ότι δέχεται έντονες εσωτερικές πολιτικές πιέσεις. Αλλά η Ελλάδα με τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα είναι αδύνατον να τη βοηθήσει σε αυτό.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να προτάξει τα προβλήματα της χώρας και να αρνηθεί οτιδήποτε αντίθετο του ζητηθεί. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί ούτε εκατοστό από το αυτονόητο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως -στην πράξη, όχι στα λόγια- την αναλογική εγκατάσταση των μεταναστών σε όλα τα κράτη–μέλη καθώς επίσης και την ανθρώπινη διέλευσή τους από χώρα σε χώρα, για να μην δημιουργούνται σκηνές ντροπής ανάλογες με τις εικόνες των συνόρων της Ουγγαρίας και των Σκοπίων.

Η Κυβέρνηση, στριμωγμένη γεωπολιτικά ανάμεσα σε σκληρούς διαπραγματευτές, πρέπει να αντισταθεί στο κλείσιμο των Ευρωπαϊκών συνόρων και να μη δεχθεί τώρα η ίδια να εγκλωβίσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μέσα στα σύνορά της Ελλάδας. Πόσους πρόσφυγες αντέχει μια Μόρια και πόσες Μόριες αντέχει η χώρα;

*Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός είναι αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΔΗΣΥ. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολωνία, Ουγγαρία & Τσεχία «αδειάζουν» Α.Μέρκελ και Α.Τσίπρα: «Δεν δεχόμαστε παράνομους μετανάστες από Ελλάδα»!

    Μετά την Τσεχία και την Ουγγαρία, μία ακόμα χώρα της ΕΕ η Πολωνία αδειάζει την Καγκελάριο Μέρκελ για την υποτιθέμενη συμφωνία για το προσφυγικό.Ο Πολωνός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αναφέρει ότι παρά τα λεγόμενα της Καγκελαρίου, η Πολωνία δεν σύναψε καμία συμφωνία με την Γερμανία για τους πρόσφυγες.Αντίστοιχη τοποθέτηση με ειδική αναφορά στην Ελλάδα και από τον εκπρόσωπο του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, Μπερταλάν Χαβάσι.Είπε ότι «Η θέση της χώρας μου είναι αμετάβλητη από το 2015 και δεν θα γίνει δεκτός σε ουγγρικό έδαφος κανένας αιτών άσυλο εάν έχει ήδη εισέλθει από την Ελλάδα ή από άλλο κράτος —μέλος. Αν η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της είναι δικό της θέμα».http://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/696486_adeiazei-kai-i-polonia-tin-merkel-gia-prosfygiko

  2. Δεν πρόκειται να κατασκευαστούν επιπλέον Κέντρα Υποδοχής, θα επεκτεινουμε αυτα που υπαρχουν

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ