ΜΗΝΥΜΑΤΑ: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2017 ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

23
1192

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: «43 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας-

Αναβιώνουν στη Λέρο οι Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον ΣΦΕΑ»

Η σύγχρονη Ιστορία είναι γεμάτη από τις μαρτυρίες χιλιάδων αγωνιστών που εξορίστηκαν, φυλακίσθηκαν και βασανίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά του Αιγαίου. Κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, στο Λακκί και στο Παρθένι Λέρου, αγωνιστές και αγωνίστριες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, έζησαν την βαρβαρότητα των πραξικοπηματιών.

43 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, αυτή η Κυβέρνηση θεωρεί ότι από την εποχή της κατάλυσης της Δημοκρατίας τίποτα δεν πρέπει να ξεχνιέται και τίποτα δεν πρέπει να θάβεται στο χρόνο.

Με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, σε συνεργασία με το Δήμο Λέρου και το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) αναβιώνουν οι «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Υφυπουργού προβλέπεται πως οι εκδηλώσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, θα συνδιοργανωθούν από τη ΓΓΑιΝΠ, τον Δήμο Λέρου και τον ΣΦΕΑ.

Οι εκδηλώσεις που είχαν «διακοπεί» από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις από το 2009, γιατί προφανώς κρίθηκαν πως «περισσεύουν», στο κατά τα άλλα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΓΓΑιΝΠ, επανέρχονται τώρα με στήριξη και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε πως «σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η επαν-εδραίωση των Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας, ως θεσμού που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ένα από τα μαρτυρικά νησιά του Αιγαίου και τόπους εξορίας, σαν φόρος τιμής για εκείνους που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία αλλά και σαν ευκαιρία να κρατηθεί ζωντανή η σύγχρονη Ιστορία, που όσο και να θέλουν κάποιοι να ξεχάσουμε, έχει θύματα και θύτες, έχει υπερασπιστές της Δημοκρατίας και θιασώτες της Δικτατορίας. Χρέος δικό μας είναι να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της μάχης του λαού μας, ώστε ποτέ ξανά αυτός ο τόπος να μη βιώσει αντίστοιχες συνθήκες καταστολής και φόβου, περιορισμού της Ελευθερίας, ποινικοποίησης των αγώνων και άνοδο του φασισμού».

 

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973

GAKIS_ΓΕΡΟΥΣΙΑ

***
«Το Πολυτεχνείο, κορυφαία στιγμή της αντίστασης του Ελληνικού λαού στην επτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα και πηγή έμπνευσης για τη συνέχιση της πορείας της Χώρας προς την πρόοδο, με Δημοκρατία και κοινωνική Δικαιοσύνη. Γιατί όσο και αν οι εποχές αλλάζουν και, επομένως, τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι διαφορετικά, κοινό είναι ωστόσο το νήμα που μας συνδέει με τους αγώνες της γενιάς εκείνης. Για να διατρανώσουμε για μια ακόμη φορά την πίστη μας στις δημοκρατικές αξίες, απέναντι σε όλους όσοι σήμερα τις αμφισβητούν. Για να υπερασπιστούμε την κοινωνική δικαιοσύνη, σε έναν όλο και περισσότερο άνισο κόσμο. Για να επιβεβαιώσουμε την πίστη μας στην αξία της Παιδείας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη Χώρα. Το διαχρονικό αίτημα για «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» των φοιτητών του Πολυτεχνείου του ’73 εξακολουθεί και σήμερα να μας εμπνέει».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Μυλωνάς: 17-11-1973: Μια δύσκολη επέτειος

17-11-1973 η Ελληνική Νεολαία της εποχής μάτωσε:
‘’ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’!
Κοιτάμε την φωτογραφία :
Δύσκολη επέτειος γι αυτούς που εκείνες οι μέρες τους χάραξαν την σκέψη και την ζωή τους.
Όλα άλλαξαν από τότε!
Όλα μένουν τα ίδια !
‘’ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’!
‘’ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ’’!
‘’Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ’’!

Ο Δώρος Λοΐζου, Κύπριος ποιητής, (δολοφονήθηκε το 1974 από τους χουντικούς πραξικοπηματίες στην Λευκωσία), προφητικά μας προειδοποίησε:.

΄΄ πληγωμένοι κι άθλιοι
θλιβεροί απόηχοι μιας παρατονισμένης μελωδίας
προσπαθούμε να μιμηθούμε καιρούς περασμένους.
Ξεγελαστήκαμε λατρεύοντας είδωλα
Θεούς μίζερους, ιερείς εκφυλισμένους.

Πούναι αδελφέ μου το αρχαίο σου κλέος;
Ρημαγμένε ανεμόμυλε της Μυκόνου
πούναι τα φτερά σου;
Αιγαίο, Αιγαίο, τούτος ο λαός, ως πότε θα σε αγνοεί;
Δία, Δία φθηνέ Θεέ, ο τόπος σου ρημάζεται
και συ ερωτοτροπείς με τον Ερμή;

Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε!
όποιοι και νάναι!
όσο δυνατοί και νάναι!΄΄

Ν. Μυλωνάς
(δημοτικός σύμβουλος)

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΙΩΝ: Μήνυμα για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Δήμος Νισυρίων τιμά την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην ξενοκίνητη χούντα. Τα αιτήματα των εξεγερμένων φοιτητών για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για μια κοινωνία με ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη είναι διαρκής.

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο δρόμο προς την έξοδο από μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που την οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του παρελθόντος. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας δείχνει το δρόμο του αγώνα ενάντια στην παλινόρθωση αυτών των πολιτικών και ενάντια στα ακροδεξιά στοιχεία που προβάλλουν από τα χρονοντούλαπα του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος ενάντια στους συνανθρώπους μας και ταυτόχρονα προσπαθούν να αναθεωρήσουν την ιστορία μας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει πως ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει τη μοίρα του, πως η ελπίδα της κάθε κοινωνίας, οι νέοι της, μπορούν να ανατρέψουν κάθε δύναμη που τους στερεί το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο.

                                           ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ:    ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου για την Επέτειο του Πολυτεχνείου .

Το μήνυμα της εξέγερσης του  ελληνικού  λαού  τον  Νοέμβριου του 1973 στο Πολυτεχνείο ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς που κυβερνούσε, παραμένει  διαχρονικό και επίκαιρο.

Ήταν ο  αγώνας  για επιστροφή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που  ζητούσε  δίκαια ο  λαός  μας  με  μπροστάρη  την  νεολαία  μας  !

Η  λαϊκή  κινητοποίηση  είχε  αποτέλεσμα  . Το  καλοκαίρι  του  1974  και  αμέσως  μετά  την  βάρβαρη  Τουρκική  εισβολή  στην Κύπρο  η Δημοκρατία επιστρέφει  στον  τόπο  που  την  γέννησε  ! ! !

Ο  Εθνάρχης  Κωνσταντίνος   Καραμανλής ενώνει  τους  Έλληνες  και  η  Ελλάδα  προχωρά  με  βήματα  γοργά  μπροστά  και  γίνεται  μέλος  της  Ευρωπαϊκής  Οικογενείας .

Σήμερα,  σαράντα  τέσσερα  (44) χρόνια  μετά από την  εξέγερση του  Πολυτεχνείου,  ο αγώνας για  Ελευθερία και   ποιοτική    Δημοκρατία  είναι διαρκής και  αναγκαίος .

Καλούμαστε όλοι και  όλες:

  •  να  μεταλαμπαδεύσουμε  τις  δημοκρατικές  ιδέες  στις νέες γενιές  και  να  αντισταθούμε σε  όσους  (ντόπιους  και  ξένους ) επιβουλεύονται  τα  αγαθά  της  Ελευθερίας  και  της Δημοκρατίας  που  είναι απόλυτα συνυφασμένα  με  τον  Ελληνικό  λαό.

  •   Να  είμαστε  σε  διαρκή  επαγρύπνηση  για  να  παραμείνουν  αναλλοίωτα  τα  δημοκρατικά  μας  δικαιώματα και  η ελευθερία  .

  •   Να αγωνιστούμε  για  την  εθνική  μας ανάταση  όπως  το  επιβάλει  και  η  ένδοξη  ιστορία  μας  .

                        ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΊΑ

       Ο  κ.  Χαράλαμπος  Κόκκινος  θα  μεταβεί  σήμερα  το  πρωί  (17/11/2017)  στο  Χώρο  του  Πολυτεχνείου  με  την  αντιπροσωπεία  της  Α.Δ.Ε.Δ.Υ  της  οποίας  είναι  Εκλεγμένος  Γενικός   Σύμβουλος  για  κατάθεση  στεφάνου  .

Χαράλαμπος ΚόκκινοςΑντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

ΝΕ: ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για την ενδυνάμωση και την επέκταση της Δημοκρατίας, για τα δικαιώματα, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν σταματά ποτέ.

Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, κάθε μέρος όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, στη μάχη για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Μια μέρα σαν αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας.

Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας, προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2017

ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ημέρες μνήμης και τιμής στους αγώνες που ξετυλίχθηκαν το 1973 για να πέσει η αμερικανο-εμπνευσμένη χούντα που στα 7 χρόνια της επιβολής της ο λαός μας πέρασε πολύ δύσκολα με διώξεις,φυλακίσεις,εξορίες,στερήσεις ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η ηρωϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973 με πρωτεργάτες τους φοιτητές του Πολυτεχνείου εξαπλώθηκε και συσπείρωσε εργάτες και πλήθος κόσμου στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί ο αγώνας αυτός πήρε χαρακτηριστικά αντιφασιστικά-αντιιμπεριαλιστικά με αιτήμα την πτώση της Χούντας

Σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς ντροπή κάνει αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες.Προσκυνά και «ξεπλένει» την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ. Παραχωρεί γη και ύδωρ στους μακελάρηδες των λαών. Χαριεντίζεται ξεδιάντροπα με τον Τραμπ και υπογράφει συμφωνίες δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Αμερικάνων στην περιοχή. Υπογράφει μνημόνια και περνά αξιολογήσεις πετσοκόβοντας μισθούς -λαϊκά εισοδήματα και παροχές, ενώ ετοιμάζει νέα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας.

Συμφώνησε να σουλατσάρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για να φυλάει δήθεν τα σύνορα από τους πρόσφυγες, συντηρεί και επεκτείνει χρονικά την παραχώρηση της Σούδας, λιμανιών και αεροδρομίων στο ΝΑΤΟ που δολοφονεί και ξεριζώνει τους λαούς .

Την ίδια στιγμή που συνεχίζει να εφαρμόζει τα βάρβαρα και σκληρά μέτρα που γεννούν φτώχεια και ανέχεια, κοκορεύεται με αριστερούτσικη φρασεολογία, πως μπορεί να μοιράζει ψίχουλα με το κοινωνικό μέρισμα, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και τη νοημοσύνη του κόσμου αμαυρώνοντας τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.

Συνεχίζει και αυτή να αντιμετωπίζει την αντιπλημμυρική-αντισεισμική-αντιπυρική θωράκιση και προστασία ως κόστος και υπερβολή με αποτέλεσμα στις σημερινές συνθήκες να δαιμονοποιούνται φυσικά καιρικά φαινόμενα ο κατάλογος των θυμάτων να αυξάνεται και ο λαός μας να θρηνεί απώλειες.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι , άνεργοι γυναίκες και νέοι, φτωχοί αγρότες και ΕΒΕ που συνεχίζουν και επιμένουν στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα,ενάντια στις χθεσινές και σημερινές κυβερνήσεις,που υπηρέτησαν και υπηρετούν αντιλαϊκές πολιτικές τιμούν το Νοέμβρη του ’73 όχι ως επέτειο μνημόσυνου ,αλλά ως φωτεινό παράδειγμα για κάνουμε πράξη τα οράματα και τα ιδανικά για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Βαδίζοντας σε αυτό το κάλεσμα ,στον ελπιδοφόρο δρόμο του Αγώνα , τιμούμε τους νεκρούς μας και δικαιώνουμε τους αγώνες τους.

ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μετα την χουντα ακολουθησε με την δημοκρατία ο απόλυτος ξεπεσμός και καταστροφή της Ελλάδας.

    Δείτε τα χάλια μας από την μεταπολίτευση εως σήμερα. Καταχρεωμένοι ,μια Ελληνική κοινωνία σακατεμένη ,χωρίς μέλλον για τις επόμενες γενιες. Ο περίγελος της Ευρώπης. Ποιοι μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια …δείτε τις φωτογραφίες τα ρεμάλια του Πολυτεχνείου που μεταφέρουν την σημαία. Οι μιζαδόροι και οι κομπιναδόροι που μπλέχτηκαν σε όλα τα σκάνδαλα και οδήγησαν τον τόπο στο τέλμα που ζούμε σήμερα. Η Ελλάδα εμπάτε σκύλοι αλλέστε…..πολυπολιτισμική κοινωνία……χωρίς κανένα πυλώνα να σταθεί. Οικογένεια?? Ομοφυλοφιλοι μπαμπάδες με παιδιά? Θρησκεία ? Έξω από τα σχολεία. Πολύ κοντόφθαλμα κρίνετε την ιστορία με κλισέ του τύπου αρρεστά στην λογική ‘ κατω η δικτατορία» , για ρωτήστε λοιπόν στα καφενεία και τους παππούδες …σίγουρα θα ακούσετε μακάρι να υπηρχε ένας Παπαδόπουλος και σήμερα να καθαρίσει τον σταύλο της Δημοκρατίας με τις χιλιάδες αυτοκτονίες Ελλήνων που φτάνουν στην ανεχεια καθε χρόνο.

  2. πολιτικων,εργολαβων,καναλαρχων,νταβατζηδων,δντ,εε,εκτ, τροικα,τοκογλυφοι οι μονοι που κλεβουν και ο λαος λοιμοκτονει,αυτοκτονει,τρωει απο τους σκουπιδοτενεκεδες,2.000.000 ανεργοι, 3.000.000 λαθρομεταναστες αλλα εχουμε κλεπτοδημοκρατια.ΕΠΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΔΕΝ ΠΕΙΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΤΡΩΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΕΟ ΓΟΥΔΙ.ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΟΛΟΥΣ.

  3. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟΒΙΩΣΕΙ «Θα με θυμηθούν 20 χρόνια μετά»ΑΠΕΒΙΩΣΕ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999.ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΤΩΡΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ.

    Σύμφωνα με αναντίρρητη αφήγηση, λίγες μέρες πριν αποβιώσει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ενώ ήταν ετοιμοθάνατος, τον φυλούσε ακόμη αστυνομική δύναμη και έγινε το γνωστό επεισόδιο με τον φίλο του(και συνεργάτη του) Λυκούργο Γαϊτανάρο και τον αξιωματικό, επεισόδιο που έγραψε και ο τύπος. Παρόντων των Γαϊτανάρου, Παττακού, Λαδά και Θεοφιλογιαννάκου, ο Παπαδόπουλος έκανε την εξής τελευταία του δήλωση από το κρεβάτι του θανάτου: «Εγώ τελειώνω. Εύχομαι εσείς να είστε καλά. Εμείς δεν θα υπάρχουμε αλλά το αργότερο σε μια εικοσαετία πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα νοσταλγήσει την 21η Απριλίου». Δεν ξέρουμε εάν ο Λαός νοστάλγησε την Επταετία, ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι ακόμα πιο πολλοί σήμερα, ψιθυρίζουν: «που ‘ σαι Παπαδόπουλε». Και γι αυτό θα πρέπει να ντρέπεται η Δημοκρατία και οι βρωμεροί εκπρόσωποι της.

  4. Πώς πέτυχαν το οικονομικό θαύμα οι Αξιωματικοί, ενώ οικονομολόγοι δεν ήταν κι ούτε είχαν σπουδάσει στα London school of economics και στα Harvard; Είναι απλό: 1ον) Έπρατταν με γνώμονα τα συμφέροντα της πατρίδας κι όχι της αρρωστημένης κλίκας των αδηφάγων πλουτοκρατών και 2ον) Δεν έκλεβαν οι ίδιοι και δεν επέτρεπαν να κλέβει και κανένας άλλος, ούτε στα ψηλά, ούτε στα χαμηλά κλιμάκια. Μπήκαν στη διακυβέρνηση με καθαρά χέρια κι όπως μπήκαν έτσι και βγήκαν. Τους κατηγόρησαν για τα μύρια όσα, εκτός από ένα: κανένας δεν τόλμησε να τους πει κλέφτες και καταχραστές. Ποια σύγκριση μπορεί να γίνει με το σήμερα; Πάρτε τον Στρατηγό Στυλιανό Παττακό. Ήταν αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως. Την ίδια θέση επί «δημοκρατίας» είχε και ο Τσοχατζόπουλος. Να μην πούμε πολλά, ο ένας έμενε στα Πατήσια, σ’ ένα σπίτι προπολεμικό, ο άλλος σ’ ένα παλάτι στη σκιά της Ακροπόλεως… Αυτά βλέπει σήμερα ο κοσμάκης και το «πού είσαι Παπαδόπουλε» βγαίνει περισσότερο από ποτέ από τα χείλη των απλών Ελλήνων.

  5. Τον Οκτώβριο του 1973, ο Γ. Παπαδόπουλος ξεπερνά τα «όρια» κατά πολύ. Αρνείται στους Αμερικανοσιωνιστάς την χρήση της βάσεως της Σούδας προς βοήθεια των Ισραηλινών σιωνιστών στον πόλεμο με τους Άραβες. Δεν πάει άλλο! Ο Κίσσινγκερ αποφασίζει την άμεση ανατροπή του! Όλως «τυχαίως», έναν μήνα αργότερα, ξεσπούν τα γνωστά γεγονότα του (διόλου) «ηρωϊκού» Πολυτεχνείου. Η συνταγή της φοιτητικής εξεγέρσεως είναι δοκιμασμένη και στο παρελθόν. Το 1968, όταν ο Στρατηγός Ντε Γκωλ συγκρούστηκε με τους Αμερικανοσιωνιστές, του έστησαν τον διαβόητο «κόκκινο Μάη του ‘68», με τους Κον (Κοέν) Μπεντίτ και συντροφία να κραυγάζουν εν χορώ «είμαστε όλοι εβραίοι» και να σπέρνουν την καταστροφή και το χάος.Την συνέχεια, την γνωρίζετε όλοι. Όπως, επίσης, γνωρίζετε και το ότι ο δήθεν «αμερικανοκίνητος» Γ. Παπαδόπουλος, απέθανε εις τας φυλακάς της –πέραν πάσης αμφιβολίας- αμερικανοκρατουμένης «δημοκρατίας» της μεταπολιτεύσεως…

    • Εσύ που ξέρεις τα πολλά, για πες μας πως βλέπεις την συμφωνία που υπέγραψαν οι γελοίοι σου με τον Ντεμιρέλ, τον Σεπτέμβρη του 67 στην Αλεξανδρούπολη και σαν κατουρημένες κότες απέσυραν την μεραρχία από την Κύπρο, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για τον Αττίλα;

  6. Όμως, εις την Αμερική δεν υπάρχει ένα κέντρον εξουσίας, αλλά πολλά και διάφορα. Με πιο ισχυρό διαχρονικά, το σιωνιστικό λόμπι. Το 1972, λοιπόν, το σιωνιστικό λόμπι παίρνει το πάνω χέρι, δια του δαιμονίου Κίσσινγκερ και ετοιμάζει την αποπομπή των Νίξον και Άγκνιου (την οποία τελικώς επέτυχε, με το κατασκευασμένο σκάνδαλο Watergate). Ο Τούρκος πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, Χαλίλ Σιβγκίν, πρώην υπουργός και επί σειρά ετών σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Τουργκούτ Οζάλ, για θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις με τας ΗΠΑ, ομίλησε προ τριών ετών στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό aHaber και υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νίξον, εξηναγκάσθη σε παραίτηση, επειδή είχε αντιταχθεί στην σχεδιαζομένη από το σιωνιστικό λόμπι του Κίσσινγκερ, απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο (που επανέφερε την «δημοκρατία» στην Ελλάδα…). Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το σιωνιστικό λόμπι σχεδίαζε τον Αττίλα στην Κύπρο, έπρεπε οπωσδήποτε να «φύγει από την μέση» ο Γ. Παπαδόπουλος, διότι αυτός είχε αποτρέψει παρομοία κατάσταση το 1967.

  7. Είπε, λοιπόν, ο Σιβγκίν στην αποκαλυπτικότατη συνέντευξή του: «Το σκάνδαλο Watergate προέκυψε εξαιτίας αυτής της σκληρής στάσης του Νίξον. Εμείς, για να μπορέσουμε να επέμβουμε στην Κύπρο, χρειαζόταν η έγκριση των ΗΠΑ. Αλλά θεωρείτο βέβαιο ότι ο Νίξον δε θα δεχθεί κάτι τέτοιο. Το ίδιο και ο αντιπρόεδρος. Τότε ΥΠΕΞ ήταν ο Κίσινγκερ. Ο Νίξον έχασε τη θέση του, αλλά ο Κίσινγκερ παρέμεινε. Και εκείνος μας έδωσε τη δυνατότητα για την επέμβαση. Δηλαδή οι δυνάμεις, που έριξαν από τη θέση τους τον Νίξον, διατήρησαν στη θέση του τον εβραϊκής καταγωγής Κίσινγκερ, για να επέμβουμε στην Κύπρο. Εάν η Κύπρος βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, τότε οι ορθόδοξοι δε θα έχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι πολιτικές Ελλάδας και Ισραήλ είναι αντίθετες μεταξύ τους. Εμείς ως Τούρκοι δεν έχουμε κάποια εχθρότητα με τους Εβραίους. Η επιχείρηση αυτή θα παρεμπόδιζε το να περάσει η Κύπρος στα χέρια της Ελλάδας. Σε περίπτωση που περάσει στα χέρια της Ελλάδας, μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος για το Ισραήλ. Αυτούς τους υπολογισμούς έκαναν».

  8. Ο Γ. Παπαδόπουλος, αντιλαμβάνεται την αλλαγή της καταστάσεως και τα παίζει όλα για όλα. Έτσι, την 15η Ιανουαρίου 1973, ξεπερνά για πρώτη φορά τα επιτρεπόμενα όρια: Με επιστολή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ αρνείται την δωρεάν στρατιωτική βοήθεια, για λόγους εθνικής υπερηφανείας! Άλλωστε, η Ελλάς δεν είχε πλέον κανένα οικονομικό πρόβλημα, καθώς με μια συνετή και έντιμη διαχείριση (κανένας δεν έκλεβε!) η Επανάσταση πέτυχε ένα «οικονομικό θαύμα», όπως το χαρακτήρισαν οι πάντες. Επίσης, ο Γ. Παπαδόπουλος είχε σκοπό να ξεκινήσει σύντομα την άντληση του «μαύρου χρυσού», των πετρελαίων που κρύβει το υπέδαφος της πατρίδος μας. Και βέβαια, η παροχή δωρεάν στρατιωτικής βοηθείας προς τα διάφορα κράτη, ήταν η εγγύηση της υποταγής των. Η ιστορική επιστολή Παπαδοπούλου, με την οποία η Ελλάς έσπασε τα δεσμά της, είναι η ακόλουθη: «Η κυβέρνησις απεφάσισεν όπως δηλώσει εις την κυβέρνησιν των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι παραιτείται του λοιπού, αρχής γενομένης από του τρέχοντος έτους, της παρεχομένης υπό των Ηνωμένων Πολιτειών, δωρεάν στρατιωτικής βοηθείας»

    • Συμφωνώ τοτε ηταν νοικοκυρεμενη η χώρα τηρούσαν τους νόμους κ υπήρχε πειθαρχία τώρα μονο αναρχία μολότοφ καταστροφή δημόσιας περιουσίας έλειψη εθνικής συνείδησης

  9. δεν θελαμε την δημοκρατια της χουντας .τωρα θα χορτασουμε την δημοκρατια της ληστειας

    της πεινας της δυστυχιας της ανεργιας των τοκογλυφων των πλουσιων βολευτων και την μετατροπη της ελλαδας σε πακιστανικη ισλαμικη δημοκρατια!!!ΤΩΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΠΣΟΚ ΚΛΠ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΟΙ ΛΗΣΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΧΩΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΣ ΓΕΜΙΣΕ ΜΕ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΕ ΦΥΛΗΣ .ΑΠΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

  10. Προσπάθησαν με τον αισχρότερο τρόπο να κατασυκοφαντήσουν αυτούς που πραγματικά έκαναν το Πολυτεχνείο. Έτσι στο όργανο τους Πανσπουδαστική Νο 8, που κυκλοφόρησε το Γενάρη-Φλεβάρη του ’74, δημοσιεύουν κείμενο υπογράφοντας ψεύτικα σα Συντονιστική Επιτροπή, όπου θρασύτατα έγραφαν: «καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλλη-Καραγιαννοπούλου».

  11. Μερικά τρανταχτά παραδείγματα: Δαμανάκη, Λαλιώτης, Ανδρουλάκης, Παπουτσής, Τζουμάκας, Λαζαρίδης (σήμερα εξ’ απορρήτων σύμβουλος του Α. Σαμαρά) κ.λπ., ενώ πάμπολλοι εισχώρησαν στα ΜΜΕ και σήμερα είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της καθυποτάξεως των Ελλήνων. Τα αποτελέσματά τους, τα είδαμε όλοι. Παρέλαβαν το 1974 μηδενικό εξωτερικό χρέος και μια οικονομία σε έναν πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά ανοδικό καλπασμό αναπτύξεως. Μια χώρα νοικοκυρεμένη, με ευημερούντες πολίτες. Και πως την κατήντησαν; Αφού διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και την καταχρέωσαν στους διεθνείς τοκογλύφους, κι αφού προηγουμένως είχαν φάει ότι μπορούσε να φαγωθεί, μας παρέδωσαν σιδηροδέσμιους στο ΔΝΤ και στους διεθνείς τοκογλύφους. Κι έχουν και το θράσος να ομιλούν για τους «αγώνες» και τα «οράματά» τους, αυτοί ακριβώς που είναι οι μόνοι υπεύθυνοι της δυστυχίας μας!

  12. ΜΥΛΩΝΑΣ.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΙ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ

    ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΛ ΚΛΠ.ΟΥ ΡΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

  13. Σίγουρα, όσοι δε γνωρίζουν, καθώς και τα μικρά παιδιά που οδηγούνται εκεί σαν κοπάδι από τους… τσοπαναραίους καθηγητάδες τους-ινστρούχτορες του μ-λ (μαρξισμού-λενινισμού), θα πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιο έργο τέχνης που τοποθετήθηκε εκεί για να συμβολίσει τα κεφάλια που… έπεσαν, ή για απεικόνιση κάποιου εκ των (πολλών χιλιάδων, συμφώνως με την προπαγάνδα) «ηρωικών νεκρών». Δεν είναι ούτε το’ να ούτε τ’ άλλο!Είναι η κεφαλή του καθηγητή πανεπιστημίου της αλλοδαπής Νίκου Σβορώνου, ο οποίος ουδεμία σχέση είχε με τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973, μιας και τότε ευρισκόταν εκτός Ελλάδος!Ο καθηγητής Νίκος Σβορώνος, γεννηθείς το 1911 και θανών το 1989, ήταν ΕΛΑΣίτης στην κατοχή, κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το 1945, πήρε υποτροφία για την Γαλλία, όπου δίδασκε το μάθημα της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Μάλιστα, το 1961 πήρε τη γαλλική υπηκοότητα. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το 1974.

  14. Δίπλα στην κεφάλα, υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει δεκαοκτώ ονόματα, τα οποία οι αδαείς πιστεύουν ότι είναι των «νεκρών του Πολυτεχνείου». Αν προσέξουμε καλά την επιγραφή της πλάκας, η οποία σκοπίμως (για προφανείς λόγους…) είναι μισοσβυσμένη, θα διαβάσουμε τα εξής: «Φοιτητές που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944».Δηλαδή, ελλείψει πραγματικών νεκρών του 1973, επιστρατεύθηκαν οι νεκροί του 1941-1944! Δεν είναι… θαύμα;
    (ΥΓ): Κι άλλο… θαύμα: Ο Σβορώνος είναι ο μοναδικός ζωντανός που κατέθεσε στεφάνι στο… μνημείο του!https://ethnikismos.net/2017/11/16/%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1-4/

  15. δημοσιογράφο Βασίλη Ραφαηλίδη, ο οποίος έγραψε στις σελίδες 436-7 του βιβλίου του «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974», εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου:«Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Η σημαντικότερη συνέπεια του «έπους» του Πολυτεχνείου, είναι το γεγονός πως η ημέρα της πτώσης του, η 17η του Νοέμβρη, χάρισε το όνομά της στην οργάνωση «17 Νοέμβρη». Επίσης, το «έπος» δημιούργησε εντελώς κατά λάθος μια «ηρωίδα», τη Μαρία Δαμανάκη, της οποίας ο «ηρωισμός» συνίσταται στην εκφώνηση απ’ το ραδιόφωνο των φοιτητών των συνθημάτων και των ανακοινώσεων της συντονιστικής επιτροπής. Πάντως, πολλοί είχαν την ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για πολιτικοί εκεί μέσα στο Πολυτεχνείο.

  16. Για τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα, ηγετικά στελέχη της εξέγερσης, ο δρόμος προς τη βουλή, το πολιτικό παρασκήνιο και την εν γένει πολιτική αθλιότητα, ξεκινάει από κει. Όπως και να’ ναι, το «έπος» του Πολυτεχνείου έγινε ένα ισχυρό αντιστασιακό άλλοθι για κείνους που για εφτά χρόνια λούφαζαν, και ξαφνικά έγιναν αντιστασιακοί εν μία νυκτί. Ευτυχώς που η οίηση και ο κομπασμός για ένα έπος ελάχιστα επικό, άρχισε να ξεφουσκώνει σιγά-σιγά».

  17. ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΙΣΙΓΚΕΡ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ

    ΚΑΙ ΑΝΕΤΡΑΠΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.

  18. Απλα σκευτομαι,να ειχαν γινει αυτα που λεγανε τοτε οι φοιτητες….εξω οι ΗΠΑ εξω το ΝΑΤΟ.Δηλαδη να ειχαμε γινει κατι αναμεσα σε Ρουμανια και Βουλγαρια.Αληθεια ποτε επιτελους θα πει καποιος οτι ευτυχως που δεν εγιναν ετσι και οτι ειχαν αδικο και ηταν ασχετοι οσοι ζηταγαν αυτα?Οι ιδιοι που κυβερνησαν μετα με αλλους στοχους.Ολοι ξερουμε τι θεσεις πηραν αυτοι μετα την μεταπολητευση και τι εκαναν στη ζωη τους.Ενα μεγαλο παραμυθι που αρχισε να γιορταζετε απο το 81 επειδη ο Αντρεας ηθελε να κανει τον επαναστατη τοτε ασχετα που και αυτος μετα αλαξε……τι παραμυθι ζουμε επιτελους στην Ελλαδα?

  19. Η »χούντα» (Παπαδόπουλος) βαδίζει προς εκδημοκρατισμό….Αύγουστος 1973 καταργείται ο στρατιωτικός νόμος, καταργείται η Βασιλεία, δίνεται γενική αμνηστία και ελευθερία σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους , ακόμα και στον επίδοξο δολοφόνο του Παπαδόπουλου (Παναγούλη) και δρομολογούνται εκλογές για χειμώνα (10 Φεβρουαρίου 1974) με πρωθυπουργία Μαρκεζίνη (από Οκτώβριο)…στις οποίες εκλογές θα συμμετάσχουν όλοι ή οι περισσότεροι αυτοεξόριστοι δημοκράτες (και Καραμανλής)….και ΞΑΦΝΙΚΑ εξέγερση!!!! ΓΙΑΤΙ??? αποτέλεσμα να καταργηθούν όλα τα παραπάνω, ξανά στρατιωτικός νόμος, σύλληψη Παπαδόπουλου και κατ οίκον περιορισμός…και άχνα, τσιμουδιά μέχρι ο Τουρκικός στρατός να αποκαταστήσει την δημοκρατία στην Ελλάδα (σύμφωνα με τους τούρκους) με την εισβολή στην Κύπρο….
    ΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΕΔΩ????

  20. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: καμιά χούντα δεν έριξε το Πολυτεχνείο. Την εποχή εκείνη υπήρχε κυβέρνηση Μαρκεζίνη, η οποία μέσα δεν είχε ούτε ένα στρατιωτικό!!! Στις 10 Φεβρουαρίου 1974 είχαν προκηρυχθεί εκλογές, όπου μπορούσαν ελεύθερα να συμμετάσχουν τα παλιά κόμματα. Βεβαίως, την εποχή εκείνη γινόταν πόλεμος μεταξύ Εβραίων και Αράβων και ο Παπαδόπουλος δεν έδωσε βάσεις για τα αεροπλάνα. Το αποτέλεσμα ήταν οι Αμερικανοί να δώσουν το οκ στον <> Ιωαννίδη να κάνει πραξικόπημα!!! Στις 25 Νοεμβρίου 1973 πέφτει ο Παπαδόπουλος και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την διχοτόμηση της Κύπρου!!! Αυτά για εκείνους που νομίζουν ότι η τυραννία έπεσε από κάποιους φοιτητές και εργάτες που ήταν στο Πολυτεχνείο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ