Στον αέρα η χρηματοδότηση των έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στα τρία σχολεία της Κω που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό!

3
649

Ερώτηση – παρέμβαση Μάνου Κόνσολα

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Στον αέρα η χρηματοδότηση των έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στα τρία σχολεία της Κω που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό»

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αποκατάσταση των ζημιών στα τρία σχολεία της Κω που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας.

Πρόκειται για το 1ο και 2ο Λύκειο Κω αλλά και για το 1ο Γυμνάσιο Κω, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και η αποκατάστασή τους θα απαιτήσει ένα ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόλις 300.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και καλεί την κυβέρνηση να να αναλάβει σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης στα τρία σχολεία της Κω που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό και να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες ώστε να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία αυτά.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εγκρίσεις των μελετών για τα έργα αποκατάστασης από την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.».

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση των έργων είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Όσο υπάρχει καθυστέρηση δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες για τη λειτουργία των σχολείων σε απογευματινή βάρδια και για την επόμενη χρονιά, κάτι που θα είναι άδικο για τους μαθητές των τριών αυτών σχολείων.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να επιλύσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης των σχολείων. Κατέθεσα την Ερώτηση προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα και τις πηγές από τις οποίες θα εκταμιευθούν οι απαιτούμενοι πόροι για να γίνουν τα έργα και να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης εκταμίευσης πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στα σχολεία της Κω»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Κω στις 21 Ιουλίου, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα σχολεία του νησιού.

Στα περισσότερα από αυτά, με ήσσονος σημασίας ζημιές, η αποκατάσταση έγινε με πόρους του Δήμου.

Σε τρία, όμως, σχολεία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα να έχει επιλεγεί η λύση της μετεγκατάστασής τους και να λειτουργούν σε απογευματινή βάρδια.

Πρόκειται για το 1ο και 2ο Λύκειο Κω αλλά και για το 1ο Γυμνάσιο Κω.

Ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κω έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες για την αποκατάσταση του 1ου και 2ου Λυκείου Κω και το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθεί και η μελέτη αποκατάστασης του 1ου Γυμνασίου Κω.

Οι μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί για έγκριση στην «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.».

Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών για κάθε ένα από τα τρία σχολεία ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ για το 1ο Λύκειο Κω, 490.000 ευρώ για το 2ο Λύκειο Κω και 890.000 ευρώ για το 1ο Γυμνάσιο Κω.

Αυτή τη στιγμή, τα μόνα χρήματα που έχουν διατεθεί στο Δήμο Κω για την αποκατάσταση των ζημιών στα τρία αυτά σχολεία είναι 300.000 ευρώ που διατέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Είναι σαφές ότι για να γίνουν οι διαγωνισμοί για τα έργα αποκατάστασης θα απαιτηθούν 2.080.000 ευρώ, για τα οποία, όμως, δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αυτό είναι φυσικό να έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς των τριών αυτών σχολείων που αντιμετωπίζουν τον ορατό κίνδυνο να αναγκαστούν να λειτουργούν και για δεύτερη χρονιά σε απογευματινή βάρδια, φιλοξενούμενοι από άλλα σχολεία.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης στα τρία σχολεία της Κω που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό και να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες ώστε να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία αυτά.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα έργα αποκατάστασης στα τρία σχολεία της Κω; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και από ποιες πηγές θα εκταμιευθούν οι απαιτούμενοι πόροι για να γίνουν τα έργα και να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία;

2. Για ποιο λόγο καθυστερεί από την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» η έγκριση των μελετών; Πότε τοποθετείται χρονικά;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ

  2. ΤΟ 46 ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΤΟ 81 ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ