Δεν άντεξε τον καύσωνα: Μικρό όρνιο «κατέρρευσε» και έπεσε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης – Πίνει νερό με μοναδικό τρόπο

0
1591

Το πτηνό «μαγνητίστηκε» από την καυτή άσφαλτο, ενώ φαινόταν εξουθενωμένο από την έλλειψη νερού και την υψηλή θερμοκρασία.

Εντυπωσιακό βίντεο από ένα όρνιο και όχι γυπαετό που το «μαγνήτισε» η καυτή άσφαλτος του ΒΟΑΚ και προφανώς, κόντεψε να «καταρρεύσει» από τη ζέστη. Το πτηνό έπεσε στο ύψος του ΒΟΑΚ, μεταξύ της παράκαμψης για Μαλεβίζι και Αγίου Ιωάννη Χωστού και οι οδηγοί σταμάτησαν και του έδωσαν νερό. Το νεαρό όρνιο και όχι γυπαετός, αμέσως, συνήλθε. Μάλιστα, χρειάστηκε να σταματήσει την κυκλοφορία αστυνομικός εκτός υπηρεσίας.

Οι αναρτήσεις του Βαγγέλη Κουτουμάνου για το νεαρό όρνιο που κατέρρευσε από τον καύσωνα

Γύπας στην εθνική οδό, λίγο πριν την κατάρρευση λόγω ζέστης και έλλειψης νερού, αλλά και με κίνδυνο να χτυπηθεί από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Απίστευτο με τι τρόπο πίνει νερό…

Εθνική οδός τώρα.
Και πέρυσι μπροστά μου, και φέτος.
Πιστεύω κάπου εκεί κοντά είναι η φωλιά του.
Όπως με ενημέρωσαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τόσο μεγάλα πουλιά μετά το φαγητό βαραίνουν πάρα πολύ και δεν μπορούν εύκολα να πετάξουν.
Σε συνδυασμό με την αποπνικτική ζέστη, έφτασε σχεδόν στην κατάρρευση.
Και για να μαθαίνουμε, αν συναντήσετε ένα τέτοιο πουλί, καλείτε την αστυνομία και τη δασική υπηρεσία για να το παραλάβει.
Προσοχή: Έχει μεγάλη δύναμη στο ράμφος και αν επιχειρήσει κάποιος να το πιάσει, μπορεί να τραυματιστεί

Μετά από λίγο νεράκι , ζωήρεψε και άνοιξε τα φτερά του.

Μετά από λίγο νεράκι, ζωήρεψε και άνοιξε τα φτερά του. Εντυπωσιακό.

Στην αρχή νόμιζα ότι πεθαίνει, μετά από λίγο νεράκι αναθάρρησε και πόζαρε περήφανο.

Τυχερό ήταν το εξαντλημένο από τη ☀️ζέστη νεαρό #Όρνιο -και όχι #Γυπαετός, όπως αναφέρεται στα περισσότερα σχετικά άρθρα, που είναι τελείως άλλο είδος γύπα!- που προσγειώθηκε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) λίγο έξω από το Ηράκλειο, καθώς διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν και το οδήγησαν στην άκρη του δρόμου, ενώ φρόντισαν να του δώσουν και 💦νερό.
Αυτή την περίοδο, τα Όρνια που γεννήθηκαν φέτος πραγματοποιούν τις πρώτες τους πτήσεις και συχνά δυσκολεύονται να κουμαντάρουν το μεγάλο τους σώμα (με άνοιγμα 🪶φτερών που αγγίζει τα 2,5μ.), γεγονός που, σε συνδυασμό με την 🌡υπερβολική ζέστη, έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν συχνά εξαντλημένα σε ασυνήθιστα μέρη.
Κάθε χρόνο στην Κρήτη, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Όρνιων (περισσότερο από 80% του εθνικού πληθυσμού), αρκετοί νεαροί γύπες περισυνελέγονται από δρόμους, στέγες και ταράτσες σπιτιών, ακόμα και από τη θάλασσα, αν είναι τυχεροί να τους προλάβει κάποιος άνθρωπος που να βρίσκεται κοντά!
⚠ Σε περίπτωση που βρείτε κάποιον γύπα ή άλλο πουλί εξαντλημένο, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες.
Natura 2000 – Εδώ ζούμε BalkanDetox LIFE
📷 Βαγγέλης Κουτουμάνος

Η συμβολή της αστυνομικού που έκανε το καθήκον της αθόρυβα και αποτελεσματικά

Ενώ σταμάτησα την κλούβα μπροστά στο πουλί για να μη χτυπηθεί από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, μια κοπέλα εμφανίστηκε από το πουθενά και κουνούσε πετσέτες πίσω από το όχημα, για να κόψουν ταχύτητα οι οδηγοί.

Μιλάμε για απίστευτη κίνηση και μεγάλες ταχύτητες, (κάποιοι δεν συγκινούνται με τίποτα).
Μετά έμαθα ότι ήταν αστυνομικός εκτός υπηρεσίας.
Στο τέλος έφυγε αθόρυβα, όπως ήρθε.
Καλή της ώρα, όπου και να είναι, τα κατάφερε περίφημα.
Ακόμα μια φορά μας κάνουν περήφανους οι αστυνομικοί μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ