Χελιδονίσματα στο Ζηπάρι: Ένα ραντεβού καθημερινού πολιτισμού και ιστορίας

6
12180


Ένα ραντεβού καθημερινού πολιτισμού και ιστορίας

Τραγούδια, αισιοδοξία και θετική ενέργεια πλημμύρισε ξανά σήμερα το πρωί το Ζηπάρι!
Μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Ζηπαρίου αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τον αέρα, τραγούδησαν και φέτος με την καρδιά τους τα τοπικά κάλαντα της Άνοιξης στους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους μικρότερους μαθητές της τοπικής κοινωνίας.

Η εκπαιδευτικός μουσικής κ. Γεωργία Χαραλαμποπουλου μας υπενθύμισε «την ανθρωπολογική και κοινωνιολογική σημασία της αναβίωσης αναβλαστικών εθίμων, όπως αυτό των χελιδονισμάτων, καθώς αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία συνδέεται η αναγέννηση της φύσης με την ψυχική και συναισθηματική ανάταση του ανθρώπου. Οι καλαντιστές απηύθυναν τα κάλαντα με το ανάλογο ύφος, την ανάλογη δομή και αμεσότητα με εκείνη των χελιδονισμάτων των αρχαίων χρόνων, από τους οποίους προέρχεται και το έθιμο. Πέραν όμως από την ανθρωπολογική και κοινωνιολογική διάσταση, τα χελιδονίσματα ιδιαίτερα στην περιοχή των Δωδεκανήσων αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς στιχουργικά έχουν υποστεί τις λιγότερες δυνατές αλλοιώσεις και παρεμβάσεις από το πέρασμα του χρόνου.»
Ευχόμαστε το πολιτιστικό αυτό ραντεβού να ανανεωθεί και του χρόνου και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση!

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ήταν πολύ όμορφη έκπληξη που σας ξαναείδαμε! Μπράβο στα παιδάκια και τους δασκάλους τους!

  2. Τί ωραία έκπληξη μας κάνουνε τα παιδάκια που έρχονται για τα κάλαντα! Εγώ κάτι θυμόμουν από τα παλιά, με είδατε στο φούρνο που τραγουδούσα κάτι λίγα. Μπράβο, να είστε όλοι καλά!

  3. Εμείς στην Κω γιατί δεν κάνουμε τίποτα; Μπράβο στο Ζηπάρι και το γυμνάσιο, τα καλά να λέγονται!

  4. Μπράβο σας! Μπορεί έξω να ήταν χειμωνιάτικος καιρός, αλλά πραγματικά μας φέρατε την άνοιξη στις καρδιές μας!

  5. Βεβαίως και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση! Καθημερινός πολιτισμός, πολύ σωστά. Αυτά τα δρώμενα θα τα θυμόμαστε στη ζωή μας.

  6. Μπράβο στο σχολείο που μαθαίνει στα παιδιά μας τα έθιμα του τόπου και τα αναβιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Συγχαρητήρια στα παιδιά και τους δασκάλους τους! Είστε μια όαση, να το ξέρετε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ