Politico: Ο Μπάιντεν έδωσε κρυφά άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

0
5242

Αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Politico

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε κρυφά στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει εντός της Ρωσίας -αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο- χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ, δήλωσαν την Πέμπτη δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν την κίνηση αυτή, όπως μεταδίδει το Politico.

«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τις χτυπούν ή ετοιμάζονται να τις χτυπήσουν» δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική που επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».

 

biden-rosia

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προβούν σε αυτή την αλλαγή πολιτικής μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σε όλους τους ανθρώπους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν εσωτερικές αποφάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία» να αμυνθεί από τις επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως τονίζει το Politico, στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Ωστώσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δεν απέκλεισε αργότερα μια πιθανή αλλαγή.

Ποια η στάση των χωρών απέναντι στην χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αμυντικά όπλα και άρματα μάχης, ωστόσο η Ουκρανία δεν μπορεί επί του παρόντος να χρησιμοποιήσει όπλα που προέρχονται από άλλες δυτικές χώρες, οι οποίες επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση τους. Μέχρι τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτίθεται σε στόχους που βρίσκονται όλο και πιο μακριά στο ρωσικό έδαφος.

Μέχρι στιγμής, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες χωρών, όπως είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων για επίθεση σε ρωσικό έδαφος, αλλά στον αντίποδα αυτού, υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να προμηθεύσει περισσότερες αεροπορικές άμυνες στην Ουκρανία αντ’ αυτού, αναφέρει το BBC.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα F-16 που τους παραχωρούν για να χτυπήσουν στόχους ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, προσφέρουν οι Δανοί, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος μίλησε στο κατώφλι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η σύντομη απάντηση είναι ναι (όσον αφορά το ενδεχόμενο επιθέσεων των F-16 στο ρωσικό έδαφος – σ.σ.). Αυτή δεν είναι μια νέα θέση, αποτελεί μέρος της συμβολής μας στις προσπάθειες του Κιέβου. Όταν το συζητήσαμε αυτό με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο της Δανίας, το καταστήσαμε πολύ σαφές από την αρχή – ότι αυτό είναι μέρος της αυτοάμυνας, η οποία πιθανότατα θα συνεπάγεται επίσης τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος», σημείωσε ο Δανός υπουργός.

Σημειώνεται πως η Δανία, η οποία είναι ένας από τους εμπνευστές του λεγόμενου αεροπορικού συνασπισμού για την Ουκρανία, σχεδιάζει να στείλει F-16 στο Κίεβο ήδη από το καλοκαίρι. Η Ολλανδία θα παραδώσει τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία αργότερα το φθινόπωρο. Στις 16 Μαΐου, η Δανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας και πυροβολικού της Ουκρανίας. Η Δανία διερευνά επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ