Ιράν: Νεκροί ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών – Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου – Ανάλυση Sky News: Τι σημαίνει ο θάνατος του Ραΐσι

0
4382

Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν – Στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα επτά άτομα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

ον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Την είδηση μετέδωσε και τo ιρανικό πρακτορείο Mehr αναφέροντας ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».

Εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα επτά άτομα, τα οποία επίσης θεωρούνται νεκρά. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, τον ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και έναν πιλότο, τον συγκυβερνήτη, τον αρχηγό πληρώματος, τον επικεφαλής ασφαλείας και έναν άλλο σωματοφύλακα.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη το 2021 και ήταν 63 ετών και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021 και ήταν 60.

Τα συντρίμμια

Το ελικόπτερο Bell 212 στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί και τα άλλα 8 άτομα εντοπίστηκε κατεστραμμένο και καμμένο λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα σήμερα, Δευτέρα.

Πλάνα από drone από τα συντρίμμια τράβηξε η Ερυθρά Ημισέληνος και μεταδόθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Το πρακτορείο ειδήσεων FARS παρουσίασε το σημείο της συντριβής σε μια απότομη, δασώδη πλαγιά, με ελάχιστα απομεινάρια από το ελικόπτερο πέρα ​​από μια γαλανόλευκη ουρά.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς. Νωρίτερα τουρκικό drone ειχε εντοπίσει πηγή θερμότητας εκτιμώντας πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», με το Anadolu να μεταφορτώνει και βίντεο θερμικής κάμερας.

Η ιρανική κυβέρνηση χθες συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ. Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκε η περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου του προέδρου Ραΐσι

iran-arthrou-04

Πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο στο Ιράν – BBC: Η αστάθεια θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία της χώρας

Ανάλυση Sky News: Τι σημαίνει  ο θάνατος του Ραΐσι

Ebrahim_Raisi__1_

Σοβαρές συνέπειες: ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι έχει σκοτωθεί με το ελικόπτερο που τον μετέφερε από το Αζερμπαϊτζάν, πίσω στο Ιράν.

Το SkyNews, σε δημοσίευμά του, επισημαίνει:

«Αυτή είναι μια λεπτή στιγμή για το Ιράν. Ο πρόεδρος Ραΐσι είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο θάνατός του, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Στο άμεσο μέλλον, ο αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μόχμπερ θα αναλάβει τον έλεγχο και οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός 50 ημερών.

Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι το 2022, αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αξιοποιήσει.

Υπάρχουν επίσης, πολλές ομάδες αντιφρονούντων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση.

Έγινε πρόεδρος το 2021 με τη δεύτερη και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.

Ο διάδοχός του θα είναι πιθανότατα ο επιλεγμένος υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός άνδρας.

Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραΐσι θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι τεράστια, με πυκνή ομίχλη, βροχή και σκοτάδι. Η ελπίδα σβήνει.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραΐσι θα είναι αβάσταχτος. Για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός άνδρα που είχε αίμα στα χέρια του.»

BBC: Να μην περιμένουμε μεγάλες αλλαγές

Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις από το Ιράν μετά την εξαφάνιση του ελικοπτέρου του Ραΐσι, η Τεχεράνη προσπαθεί να δώσει μια εικόνα κανονικότητας, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο με τον θάνατο του ηγέτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξουν και πολλά, ακόμη και αν χαθεί από το προσκήνιο ο πρόεδρος της χώρας.

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές, αναφέρει το BBC, που πάντως σημειώνει ότι η αστάθεια θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία που ήδη δοκιμάζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης. Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση της είδησης για τον Ραΐσι, το ιρανικό ριάλ σημείωσε κατακόρυφη πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σε μια πρώτη παρέμβαση, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ηγέτης του Ιράν, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θα επιστρέψουν με ασφάλεια. Ζήτησε από τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τους αξιωματούχους, αλλά ίσως το σημαντικότερο διαβεβαίωσε τον ιρανικό λαό να μην ανησυχεί, καθώς δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι ο ρόλος του προέδρου είναι μάλλον περιορισμένος, καθώς ο θεσμικός ρόλος του περιορίζεται στα εσωτερικά ζητήματα. Στα μάτια των περισσότερων Ιρανών, ο ανώτατος ηγέτης και οι Φρουροί της Επανάστασης είναι αυτοί που λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις για τα διεθνή αλλά και για τα θρησκευτικά-πολιτικά θέματα που έχουν τόσο μεγάλη σημασία στη χώρα.

Ο Ραΐσι είναι ένας από τους πιο συντηρητικούς προέδρους που είχε ποτέ το Ιράν και φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στον ανώτατο ηγέτη. Είναι επίσης ένας από τους σοβαρούς υποψήφιους για να τον διαδεχθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί

Το Ιράν πρέπει να διαχειριστεί την απώλεια ενώ μέσω των πιέσεων από τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, της χειμαζόμενης οικονομίας του και των τεταμένων σχέσεων με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής

Ebrahim-Raisi-1

Νέα δεδομένα για το Ιράν αλλά και για τη Μέση Ανατολή δημιουργεί ο θάνατος του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, από τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε από το Αζερμπαϊτζάν το απόγευμα της Κυριακής.

Όπως σημειώνει ο Guardian ο θάνατος του Ραϊσί θα ενισχύσει την αίσθηση μιας χώρας που βρίσκεται ήδη σε πολιτική μετάβαση. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «ένα νέο σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο εξελέγη μόλις την 1η Μαρτίου, κατά την οποία η συμμετοχή σε ορισμένες περιφέρειες έπεσε κάτω από το 10%, και συνολικά η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο έφτασε μόλις το 41% – ένα χαμηλό ρεκόρ».

«Μεταρρυθμιστές ή μετριοπαθείς πολιτικοί είτε αποκλείστηκαν είτε ηττήθηκαν κατά κράτος με αποτέλεσμα το νέο κοινοβούλιο του Ιράν να είναι διχασμένο ανάμεσα στους παραδοσιακούς σκληροπυρηνικούς και την υπερσυντηρητική ομάδα γνωστή ως Paydari ή Μέτωπο Σταθερότητας» συνεχίζει στην ανάλυσή του ο Guardian.

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται στην ανάλυση, γίνεται πιο έντονη η αίσθηση ότι το Ιράν μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό των μεταρρυθμιστών από τη συμμετοχή στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά από το 1979.

Η αναστάτωση αυτή, σημειώνει ο Guardian, έρχεται σε μια εποχή που το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει τέτοια αβεβαιότητα, καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις από τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, μια οικονομία σε κακή κατάσταση και τεταμένες σχέσεις με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η εικόνα της αστάθειας επιτείνεται από την απώλεια του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, μιας χώρας που μέχρι σήμερα υπερηφανευόταν για τον έλεγχο και την προβλεψιμότητα. Σύμφωνα με τον Guardian ο πιθανότερος νέος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν θα είναι ο Αλί Μπαγκερί, αλλά οι σκληροπυρηνικοί της χώρας μπορεί να τον θεωρήσουν υπερβολικά πρόθυμο να διαπραγματευτεί με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι το Ιράν πρέπει μέσα σε 50 ημέρες να βρει τον επόμενο πρόεδρό του – καθώς δεν έχει πρόεδρο εν ενεργεία από το 1979 – χρόνος που θεωρείται σχετικά λίγος για τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το περιβάλλον του κάποιον που όχι μόνο θα γίνει πρόεδρος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, αλλά και θα είναι σε ισχυρή θέση για να διαδεχθεί τον ίδιο τον Χαμενεΐ.

«Η άμεση πρόκληση για οποιονδήποτε νέο ηγέτη θα είναι να ελέγξει όχι μόνο τις εσωτερικές διαφωνίες, αλλά και τις απαιτήσεις των φατριών εντός της χώρας να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή με τη Δύση και να πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα» καταλήγει στην ανάλυσή του ο Guardian.

Sky News: Τι σημαίνει ο θάνατος του Ιρανού προέδρου

Για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει στο Ιράν ο θάνατος του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι έγραφε την Κυριακή σε δημοσίευμά του το SkyNews:

«Αυτή είναι μια λεπτή στιγμή για το Ιράν. Ο πρόεδρος Ραΐσι είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο θάνατός του θα έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Στο άμεσο μέλλον, ο αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μόχμπερ θα αναλάβει τον έλεγχο και οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός 50 ημερών.

Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι το 2022, αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αξιοποιήσει.

Υπάρχουν επίσης, πολλές ομάδες αντιφρονούντων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση.

Έγινε πρόεδρος το 2021 με τη δεύτερη και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.

Ο διάδοχός του θα είναι πιθανότατα ο επιλεγμένος υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός άνδρας.

Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραΐσι θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραΐσι είναι αβάσταχτος. Για πολλούς όμως, είναι ο θάνατος ενός άνδρα που είχε αίμα στα χέρια του»

BBC: Να μην περιμένουμε μεγάλες αλλαγές

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές, έγραφε το BBC, που πάντως σημειώνει ότι η αστάθεια θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία που ήδη δοκιμάζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης. Από χθες το ιρανικό ριάλ σημειώνει κατακόρυφη πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Στο Ιράν ο ρόλος του προέδρου είναι μάλλον περιορισμένος, καθώς ο θεσμικός ρόλος του περιορίζεται στα εσωτερικά ζητήματα. Στα μάτια των περισσότερων Ιρανών, ο ανώτατος ηγέτης και οι Φρουροί της Επανάστασης είναι αυτοί που λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις για τα διεθνή αλλά και για τα θρησκευτικά-πολιτικά θέματα που έχουν τόσο μεγάλη σημασία στη χώρα.

Ο Ραΐσι όμως ήταν ένας από τους πιο συντηρητικούς προέδρους που είχε ποτέ το Ιράν και βρισκόταν πολύ κοντά στον ανώτατο ηγέτη, ενώ ήταν επίσης ένας από τους σοβαρούς υποψήφιους για να τον διαδεχθεί.

Ποιες χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια

Η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και το Ιράκ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Η Ρωσία προσέφερε επίσης, βοήθεια στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης, προσφέρει υποστήριξη και δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό του Ιράν.

Η Τουρκία έστειλε ομάδα ορεινής διάσωσης στο Ιράν και νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε λυπημένος για το ατύχημα.

Η Χαμάς εκφράζει «μεγάλη ανησυχία» για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Η Χαμάς εξέδωσε δήλωση εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους.

Οι λεπτομέρειες για τη συντριβή παραμένουν ασαφείς και η Χαμάς εξέφρασε την «αλληλεγγύη» προς τον πρόεδρο και τον «αδελφό ιρανικό λαό».

Η ακριβής τοποθεσία της συντριβής του ελικοπτέρου του προέδρου του Ιράν έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης

Πληροφορίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν σήματα από τον τόπο της συντριβής

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εντοπίσει σήματα από το ελικόπτερο και το κινητό τηλέφωνο μέλους του πληρώματος πτήσης.

«Τώρα κινούμαστε προς την περιοχή με όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και ελπίζω ότι μπορούμε να δώσουμε καλά νέα στον λαό», δήλωσε ο Asghar Abbasgholizadeh, διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Tasnim.

Συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσι- Τι ξέρουμε έως τώρα

-Οι πληροφορίες που μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση ότι το ελικόπτερο του Ραϊσι εντοπίστηκε διαψεύδονται τόσο από το πρακτορείο Tasnim, όσο και από την Ερυθρά Ημισέληνο. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι δύο επιβάτες του ελικοπτέρου έχουν επικοινωνήσει με τις ιρανικές αρχές

arthrou-iran-erevnes
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ