Φλέγεται η Μέση Ανατολή: 6+1 εφιαλτικά σενάρια για την επόμενη μέρα | Ερντογάν: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθερωτών»

1
4633

Αρχές και ειδικοί ανά τον κόσμο εξετάζουν για το μέλλον τα worst case scenarios, σχεδιάζοντας τις κινήσεις αποφυγής νέων κρίσεων

Στη σκιά των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Βέλγιο και στη Γαλλία, στην κορυφή της ατζέντας όλων των Δυτικών χωρών βρίσκεται ξανά ο εφιάλτης της τρομοκρατίας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σημάνει συναγερμός με τις Αρχές Ασφαλείας να επιχειρούν να προλάβουν αιματοκυλίσματα στις μεγαλουπόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Παρόμοια ανησυχία υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να επιδεικνύουν «προσοχή σε όλο τον κόσμο» για τρομοκρατικές επιθέσεις και πράξεις βίας.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Προσοχή παγκοσμίως: Λόγω των αυξημένων εντάσεων σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο και της πιθανότητας για τρομοκρατικές επιθέσεις, διαδηλώσεις ή πράξεις βίας εναντίον Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ότι η απειλή πλέον είναι διαφορετική και αφορά ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων σε διαφορετικά μέρη.

Μαυροβούνιος ομολόγησε ότι μετέφερε λαθραία όπλα στο Παρίσι, πριν το μακελειό στο Μπατακλάν

Οχι δηλαδή μόνο τους κατοίκους ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά και ξένους σε χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καλέσει τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, στη σκιά των διαδηλώσεων στη χώρα, ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν στο Ιράν, στην Ιορδανία, στην Τυνησία και άλλες χώρες. Παράλληλα, το Ισραήλ απέσυρε τη διπλωματική του αποστολή από τη χώρα, καλώντας όλους τους Ισραηλινούς πολίτες να πράξουν το ίδιο για λόγους ασφαλείας.

Στην Ελλάδα, το επίπεδο ετοιμότητας των Αρχών «δοκιμάστηκε» με τον 24χρονο Σύρο στον Αγιο Παντελεήμονα, ο οποίος συνελήφθη σε εκκλησία με μαχαίρι και κοράνι φωνάζοντας «Αλλάχου ακμπάρ». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της ασφάλειας, ανέφερε ότι «βλέπουμε πολλούς “μοναχικούς λύκους”, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, να χτυπούν εδώ και εκεί. Υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Ηδη οι εβραϊκοί πληθυσμοί στην Ευρώπη αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Η Γαλλία είναι στο επίκεντρο γιατί έχει την ιδιαιτερότητα να έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό αραβικό πληθυσμό στην Ευρώπη».

Καραβάνια μεταναστών μπαίνουν στην Ευρώπη

Με τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική να αυξάνονται και την Ευρώπη να «πολιορκείται», η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή -με την πιθανότητα εμπλοκής και άλλων χωρών- προκαλεί φόβους για νέα καραβάνια μεταναστών που θα επιχειρήσουν να μπουν στην Ευρώπη. Με τους Παλαιστινίους να εξωθούνται προς τα νότια της Γάζας -στο πέρασμα της Ράφα- από το Ισραήλ ώστε να εκκαθαριστεί η Χαμάς, διεθνολόγοι εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλάσιες μεταναστευτικές ροές.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση μαζικής εξόδου από τη Γάζα, τρεις γειτονικές χώρες, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αναμένεται να διευκολύνουν το ταξίδι των Παλαιστινίων καθώς ήδη βρίσκονται στα όριά τους.

metanastes_ellada_xr

Νωρίτερα, οι ηγέτες της Med9 (στην οποία μετέχουν η Κροατία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία) καλούσαν σε μια «ενιαία» και «διαρθρωτική» απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.

Πάντως, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση μια και υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση μέσα στο 2023 ώστε να μη βρεθεί η χώρα ενώπιον μιας μεταναστευτικής κρίσης.

Το πετρέλαιο στα 300 δολάρια, ο χρυσός ξεπερνά τα 2.000 δολάρια

Η εμφάνιση και μόνο των σύννεφων του πολέμου συνήθως προκαλεί έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και του χρυσού, που αποτελεί το απόλυτο safe haven asset για περιόδους άγριας κρίσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου δεν είχαν την εκρηκτική άνοδο που θα περίμενε κανείς αν συνυπολογιστεί ότι τη μέρα που οι τρομοκράτες της Χαμάς προκάλεσαν το αιματοκύλισμα κατέγραψαν ως και 1% με 2% αύξηση.

Οι επενδυτές βρίσκονται μάλλον σε στάση αναμονής και δείχνουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των προειδοποιήσεων των αναλυτών ότι θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι (σκαρφάλωσε σε υψηλό 10μήνου, στα 90 δολάρια). Με τις αγορές να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας με το βλέμμα στην παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, δικαιολογείται και η πρόβλεψη ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια την ουγγιά, αλλά και ότι το άγριο sell off που είχε ξεκινήσει στις παγκόσμιες αγορές πριν το αιματοκύλισμα που προκάλεσε η Χαμάς στο Ισραήλ θα συνεχιστεί σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό.

Σε αυτά προσθέστε και το ήδη… στραβό κλίμα για τον «μαύρο χρυσό». Αλλωστε, ήδη πριν από τον πόλεμο στο Ισραήλ αναλυτές εξηγούσαν ότι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την τεράστια δίψα των αναπτυσσόμενων χωρών για πετρέλαιο, αναμένεται να εκτοξεύσει την τιμή του στα 300 δολάρια το βαρέλι στο διάστημα των επόμενων τριών με πέντε ετών.

Μόνο η Κίνα, η Ινδία και οι νοτιοανατολικές ασιατικές χώρες θα καταναλώνουν τα επόμενα χρόνια τους τρεις από κάθε πέντε τόνους υδρογονανθράκων που θα παράγονται. Το Bloomberg εκτιμά ότι εάν το Ιράν εμπλακεί στη διαμάχη το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Η περικοπή της παραγωγής από τη Ρωσία (κατά 300.000 βαρέλια) και η ένταση σε μία από τις βασικές πετρελαιοπαραγωγούς περιοχές του πλανήτη, τη Μέση Ανατολή, καθώς και η ενδεχόμενη διατάραξη των θαλασσίων οδών μεταφοράς του πετρελαίου θα μπορούσαν, λένε οι αναλυτές, να επιταχύνουν αυτή την έκρηξη της τιμής. Το παράδειγμα του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του 1973 που οδήγησε σε πολυετές πετρελαϊκό εμπάργκο και (επίσης πολυετή) κατάρρευση των βιομηχανικών οικονομιών είναι και το πιο χαρακτηριστικό.

polemos_reumatos_ee_in__1_

Nέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Οι αγορές τρέμουν ότι ιδιαίτερα η Ευρώπη απειλείται από μια νέα ενεργειακή κρίση. Η αγορά της έχει συνέλθει μεν από την ενεργειακή κρίση που της προκάλεσε η βίαιη απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, δεν έχει προλάβει όμως να κάνει το switch στις ΑΠΕ και στις άλλες πηγές φυσικού αερίου που θα της δώσει απεξάρτηση. Θα μπορέσει να αντέξει ένα ακόμα σοκ;

Ο επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone Κρις Γουέστον εξηγεί ότι «όλη η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην ανακατεύθυνση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του φυσικού αερίου Λεβιάθαν στο βόρειο Ισραήλ. Αν η αγορά θεωρήσει ότι αυτό το κοίτασμα φυσικού αερίου θα μπορούσε να επηρεαστεί, τότε θα μπορούσε να παρατηρηθεί αλλαγή στο φυσικό αέριο της Ε.Ε. Πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας θεωρούν τον κίνδυνο ενός συμβάντος εφοδιασμού εδώ αρκετά χαμηλό, αλλά εάν οι εξελίξεις κλιμακωθούν σε διάφορα μέτωπα, τότε η αγορά θα αυξήσει την πιθανότητα μιας διατάραξης».

Χιλιάδες μετανάστες εκδιώκονται από την Ευρώπη

Η τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο από Τυνήσιο μετανάστη που κυκλοφορούσε στις Βρυξέλλες και σκότωσε δύο Σουηδούς, παρότι θα έπρεπε να έχει απελαθεί από το 2020 όταν είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου του, ανοίγει έναν τεράστιο φάκελο. Αυτόν της μη απέλασης παράτυπων μεταναστών στη Γηραιά Ηπειρο. Η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει μια κοινή γραμμή για την επιστροφή όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες καταγωγής τους.

Ματαίως, εδώ και πολύ καιρό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς καλούν τους ευρωβουλευτές να επικυρώσουν τη λεγόμενη «Οδηγία Επιστροφής», κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ως σήμερα λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών. Ομως αυτή η καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κοστίζει. Και μπορεί να κοστίσει σε αίμα. Αλλωστε, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον αποκάλυψε ότι από τις 400.000 αποφάσεις επιστροφών μόνο 65.000 μετανάστες έχουν ουσιαστικά σταλεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους το 2023.

Γι’ αυτό τον λόγο, στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωπαϊκού συντονισμού για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην Ε.Ε., το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποφάσισε να εφαρμοστούν ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους με συνεργασία των 27 κρατών-μελών.

Οι αγορές καταρρέουν, η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται

«Οποιαδήποτε πηγή οικονομικής αβεβαιότητας καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων και αυξάνει το ρίσκο – ειδικά σε αυτή την περιοχή…». Με αυτά τα λόγια, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Northern Trust Καρλ Τανενμπάουμ εξηγεί τον τρόμο που επικρατεί στις αγορές λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και της πιθανότητας να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία. Αλλωστε το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή βρίσκει τους κεντρικούς τραπεζίτες να δίνουν μάχη με τις νέες πληθωριστικές τάσεις, καθώς και μια πτώση της οικονομικής εμπιστοσύνης σε καιρούς που εξέφραζαν ελπίδες ότι η κατάσταση που είχε προκληθεί από την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 θα ελεγχθεί.

Οι αναλυτές λένε ότι η ευαίσθητη παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε αστάθεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, απειλείται από τον κύκλο βίας στο Ισραήλ.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης μπορεί να πάρουν καιρό να φανούν ξεκάθαρα και θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες, όπως τη διάρκεια της πολεμικής σύρραξης, την έντασή της, αλλά και το αν θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της περιοχής. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι στο σενάριο όπου το Ισραήλ έρθει σε ευθεία ρήξη με το Ιράν η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί στο 1,7%, μια ύφεση που αφαιρεί περίπου 1 τρισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ.

gaza_ekso

 Πολεμικές συρράξεις ξεσπούν σε όλο τον κόσμο

Οι πολίτες αυτού του κόσμου, στην πλειοψηφία τους, δείχνουν να μην μπορούν να κατανοήσουν πόσο τυχεροί είναι που ζουν στην πιο μακρά -πλέον της 70ετούς- περίοδο ειρήνης στην παγκόσμια ιστορία. Αυτή η κατάσταση μοιάζει να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μπορεί να την κόψει.

Αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους τρίτους που θα εμπλακούν στη σύρραξη. Το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να πολεμά σε δύο μέτωπα, αυτό της Χαμάς -την οποία υπόσχεται ότι θα σβήσει από προσώπου γης- και αυτό της Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, που ήδη επιχειρεί να εμπλακεί. Οι απειλές του Ιράν -το οποίο ούτως ή άλλως είναι ο προμηθευτής όπλων και πυρομαχικών της Χαμάς- ότι θα εμπλακεί πιθανόν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή, αλλά και παγκοσμίως, με δεδομένο ότι θα πυροδοτήσουν τη -δικαιολογημένη- αντίδραση των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές που «σιγοκαίνε», ή που είναι έτοιμες για ανάφλεξη. Από τους εμφυλίους στις αφρικανικές χώρες ως τη διεύρυνση του μετώπου της Ουκρανίας (με την πιθανότητα να επιτεθεί η Ρωσία σε γειτονικά κράτη) και από την Ταϊβάν και την Κινεζική Θάλασσα ως τα σύνορα Ινδίας – Πακιστάν και το Αιγαίο, πυριτιδαποθήκες υπάρχουν πολλές. Αρκεί να βρεθεί ο σπινθήρας…

Ερντογάν: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθερωτών» – Ακυρώνει την επίσκεψη στο Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε σε Ισραήλ και Νετανιάχου, λέγοντας: «Η Δύση μπορεί να σου χρωστάει πολλά, η Τουρκία όμως τίποτα» – «Σε έναν κόσμο γεμάτο από ζωντανούς νεκρούς, θα εφαρμόζουμε πολιτικά, διπλωματικά, ακόμη και στρατιωτικά μέτρα αν χρειαστεί» είπε για την Γάζα

Erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ και χαρακτήρισε τη Χαμάς «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους και όχι τρομοκρατική οργάνωση».

Αντιδρώντας στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Ολόκληρη η Δύση έχει ενωθεί με το Ισραήλ και βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ισραήλ, μπορεί η Δύση να σου χρωστάει πολλά, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα. Ισραήλ, δεν μπορείς να πας πουθενά με αυτή τη νοοτροπία».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αποτελέσει εγγυήτρια χώρα για την Παλαιστίνη «τόσο με πολιτική όσο και με στρατιωτική παρουσία. Σε έναν κόσμο γεμάτο από ζωντανούς νεκρούς, εμείς, ως χώρα και έθνος, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε την αλήθεια και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και, αν χρειαστεί, στρατιωτικά μέσα. Ωστόσο, δεν θα καταφύγουμε σε μη στρατηγικές κινήσεις που δεν θα ωφελήσουν τη χώρα μας και τον παλαιστινιακό λαό». 

Στην ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Ερντογάν συνέχισε να μιλάει με σκληρά λόγια κατά του Ισραήλ: «Πρώτα εξετάσαμε το παλαιστινιακό ζήτημα από την ανθρώπινη οπτική γωνία. Υπερασπιστήκαμε την ανθρώπινη ζωή. Από τις 7 Οκτωβρίου, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της κρίσης. Στείλαμε 8 αεροπλάνα γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού της Γάζας. Στείλαμε 25 μέλη του προσωπικού μας στην Αίγυπτο για την περίθαλψη των τραυματιών. Δηλώσαμε ότι δεν δικαιολογούμε τις ενέργειες και τις επιθέσεις με στόχο αμάχους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το κράτος του Ισραήλ, αλλά ποτέ δεν εγκρίναμε να μας αντιμετωπίζουν σαν οργάνωση αντί για κράτος. Το Ισραήλ πραγματοποιεί μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις στην ιστορία εναντίον του καταπιεσμένου λαού στη Γάζα. Οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά, οι υπόλοιποι μισοί είναι οι μητέρες τους και οι γέροντες της οικογένειας. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να δείξει ότι υπήρξε μια θηριωδία. Δεν μπορείτε να βρείτε άλλον στρατό που να βάζει φωτιά σε νοσοκομεία, χώρους λατρείας και αγορές και να συνεχίζει αυτή την απάνθρωπη ενέργεια».

Και συνέχισε στο ίδιο πνεύμα: «Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά. Δεν μπορούμε ποτέ να το επιτρέψουμε. Το είπα αυτό στους τότε πρωθυπουργούς στο Νταβός, είπα ότι ξέρετε πολύ καλά πώς να σκοτώνετε. Από εκείνη την ημέρα δεν έχω πάει στο Νταβός. Έσφιξα το χέρι του Νετανιάχου μια φορά στη ζωή μου, στο Τουρκεβί στην Αμερική. Έκανε κατάχρηση της καλής μας θέλησης. Είχαμε ένα σχέδιο να πάμε στο Ισραήλ, αλλά το ακυρώσαμε. Καταχράστηκαν την καλή μας θέληση. Ω Ισραήλ, δεν μπορείς να πας πουθενά με αυτή τη νοοτροπία. Πάρτε μαζί σας είτε τις ΗΠΑ είτε τη Δύση. Η Αμερική θα χάσει επίσης. Το όλο θέμα είναι να εγκαθιδρύσουμε έναν δίκαιο κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος σε έναν κόσμο όπου οι γονείς κρατούν τα σώματα των παιδιών τους. Ισχύει επίσης για κάθε χώρα όπου δεν υπάρχει εμπόδιο. Είναι καιρός να μιλήσουμε για την κατάσταση εκείνων που γύρισαν την πλάτη τους στην αλήθεια με πράξεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές τις σφαγές. Το να δικαιολογείς τις επιθέσεις είναι η κληρονομιά της Δύσης από την αιματηρή ιστορία της».

Νωριτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε από τη Ντόχα ότι μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα μετέτρεπε τις μάχες στη Λωρίδα «σε σφαγή», προοσθέτπντας ότι όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ από αλληλεγγύη «υποστηρίζουν τα εγκλήματά του» και προειδοποίησε τον κόσμο ότι τα μόνα πιθανά αποτελέσματα από τη σύυγκρουση των Ισραηλινών με τους Παλαιστίνιους είναι «μόνιμη ειρήνη ή παγκόσμιος πόλεμος».


«Μπορεί να ήταν άρρωστη αλλά είχε όρεξη για ζωή», λένε γείτονες της 42χρονης που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στη Θεσσαλονίκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνούμε 100%, προσέχετε ακόμα κι αυτούς που το παίζουν σκεφτικοί, και καλά.
    Πέτρες ψάχνουνε μυτερές και αλαφριές. Πονήρες, πού τα πουλάτε αυτά ρε; Ε; Ε;
    Και στα λεφωρεία, απαγορεύεται, μέρα πούναι, το κ/////
    Μυροβλήτης. Τυχαίο;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ