Εμφύλιος Wagner – Πούτιν: Ρώσοι βομβαρδίζουν άρματα φάλαγγας της Wagner έξω από τη Βορονέζ- Διάγγελμα Πούτιν: Είναι προδοσία, πισώπλατο μαχαίρωμα – Όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

7
5770

Στη Λευκορωσία ο ηγέτης της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν – Αποσύρεται η ποινική διαδικασία σε βάρος του

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές ήταν να αποφευχθεί η αιματοχυσία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν γνωρίζει το πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν

prigozhin_643

Στη Λευκορωσία μετακομίζει ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επετέυχθη μεταξύ αυτού και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έτσι ώστε να τερματιστεί η ανταρσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Group.

Σύμφωνα με το Reuters, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές ήταν να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Παράλληλα τόνισε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν, ο οποίος αργά το βράδυ του Σαββάτου έφυγε από το Ροστόφ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η ποινική διαδικασία που είχε ξεκινήσει εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρεται, ενώ δεν πρόκειται να διωχθούν όσοι μισθοφόροι της Wagner ή άλλοι μαχητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Ακόμη, όσοι από τους μισθοφόρους δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση, θα υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί γνώριζε τον Πριγκόζιν προσωπικά εδώ και 20 χρόνια.

Aνέκρουσε πρύμναν ο Πριγκόζιν – Έδωσε εντολή στους μισθοφόρους του να επιστρέψουν στις βάσεις τους

Προς αποκλιμάκωση της κρίσης οδηγεί η απόφαση του ιδρυτή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να διατάξει τους μισθοφόρους του, οι οποίοι κατευθύνονταν απειλητικά προς τη Μόσχα, να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί αιματοχυσία.

Ισχυρές δυνάμεις της Wagner, της οποίας ηγείται ο μέχρι πρότινος πιστός σύμμαχος του Πούτιν, είχαν ήδη προωθηθεί σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας νωρίτερα θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ. Η αντίσταση που συνάντησαν ήταν ελάχιστη.

Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Πούτιν διαπραγματεύτηκε συμφωνία με το αφεντικό της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Νωρίτερα το Σάββατο ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρύνουν «διεφθαρμένους» και «ανίκανους» ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το πρωί του Σαββάτου, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου τόνισε πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει η προέλαση της Wagner Group προκειμένου να αποτραπεί η «αιματοχυσία»

Εμφύλιος Wagner: Το χρονικό της κρίσης στη Ρωσία – Τι σημαίνει για τον Πούτιν η ανταρσία του Πριγκόζιν

Ο αρχηγός της παραστρατιωτικής Wagner συμφώνησε με τον Λευκορώσο ηγέτη να σταματήσει την προέλαση και να επιστρέψουν οι μαχητές στις βάσεις τους – Στη Λευκορωσία μετακομίζει ο Πριγκόζιν –  Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

wagner_347634
Στο παρά πέντε αποσοβήθηκε η κρίση στη Ρωσία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας και πυροδότησε σειρά σεναρίων για το μέλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Σάββατο της 24ης Ιουνίου λίγο έλειψε να σηματοδοτήσει την έναρξη του εμφυλίου, με την εσωτερική σύγκρουση εντός της Ρωσίας να κλιμακώνεται απότομα και τον αρχηγό της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, να δίνει το σήμα εκκίνησης για την προέλαση στη Μόσχα.

Η ανταρσία ήταν γεγονός, με την κίνηση του Πριγκόζιν να μεταφράζεται ως σκληρή αποδοκιμασία στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τις πρωινές ώρες, ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του εισέρχονται στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρυνθούν οι «διεφθαρμένοι» και «ανίκανοι» Ρώσοι διοικητές. Η ξαφνική αυτή κλιμάκωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απροσδόκητη από τη στιγμή που ο αρχηγός της Wagner, στήνοντας σκηνικά βιαιότητας, μέσω βίντεο, εξαπέλυε τα πυρά του στην ομάδα άμυνας του Πούτιν αφήνοντας, παράλληλα, σαφείς αιχμές για αποτυχία της Μόσχας στη διεκδίκηση εδαφών της Ουκρανίας.

Η διαμεσολάβηση, ωστόσο, του Λευκορώσου ηγέτη, στενού φίλου του Πούτιν αλλά και του Πριγκόζιν, αφού γνωρίζονται δύο δεκαετίες, κρίθηκε καθοριστικής σημασίας αφού οδήγησε στην παύση της προέλασης των δυνάμεων της Wagner προς τη Μόσχα. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικράτησε για ένα μόλις 24ωρο άλλαξε ξαφνικά ύστερα από την επικοινωνία-«κλειδί», με τον Πριγκόζιν να δηλώνει μετά τη συνομιλία του με τον Λουκασένκο «γυρίζουμε στις βάσεις μας, δεν θέλουμε να χυθεί αίμα».

Η ξαφνική παύση της επιθετικότητας έγινε ενώ οι μισθοφόροι της Wagner είχαν φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Το πολιτικό θρίλερ διαφάνηκε ξεκάθαρα νωρίτερα στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, με τον δήμαρχο της πόλης να στέλνει μήνυμα συναγερμού, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση, μπλόκα να στήνονται και ειδικά μέτρα για την κυκλοφορία να τίθενται σε ισχύ. Η Μόσχα θύμιζε ένα απέραντο φρούριο, με τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν να έχουν προγραμματιστεί για μία εβδομάδα και τις δημόσιες εκδηλώσεις να απαγορεύονται.

Σε βίντεο και εικόνες που κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα, η κήρυξη της ανταρσίας φάνηκε με τις φάλαγγες της Wagner να οδεύουν προς τη Μόσχα. Λίγη ώρα αφότου ήχησε ο συναγερμός, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τις επικοινωνίες ανάμεσα στους εταίρους της Δύσης να έχουν ξεκινήσει.

Τα ερωτήματα που ανοίγουν τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολλά. Πώς θα είχε επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ένας εμφύλιος στη Ρωσία; Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξέγερση του Πριγκόζιν και πώς θα επηρεάσει τη ρωσική πολιτική σκηνή;

Αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού, οι ξένοι αναλυτές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι η σημερινή μέρα ήταν η χειρότερη στην πολυετή προεδρία του Πούτιν και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ έγραψαν για μια, κατά κάποιον τρόπο, κατάθεση «πρότασης δυσπιστίας» που θα επηρεάσει τη Μόσχα και θα οδηγήσει στη σταδιακή αποδυνάμωση του Πούτιν.

Στο κλίμα αστάθειας στάθηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που μίλησε για μια σημαντικά αρνητική εξέλιξη για τη ρωσική προεδρία που προδίδει ανικανότητα.

Τις τελευταίες ώρες, τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι ο Πριγκόζιν μετακομίζει στη Λευκορωσία, με αποτέλεσμα να μην ασκηθούν διώξεις ούτε σε εκείνον αλλά ούτε και στους μισθοφόρους του.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι παρά τις ανακοινώσεις που σηματοδοτούν το τέλος ενός εμφυλίου, που καλά καλά δεν ξεκίνησε, και παρά τα χειροκροτήματα στους δρόμους του Ροστόφ, με την αποχώρηση των στρατευμάτων της Wagner, το μούδιασμα στην πολιτική σκηνή της Μόσχας πιθανόν να επιφέρει καίριας σημασίας αλλαγές στον τομέα της ρωσικής Άμυνας, φέρνοντας τον Πούτιν αντιμέτωπο με μια σημαντική αποδοκιμασία που απομακρύνει την εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απανωτές επιθέσεις – Απελευθέρωσαν περιοχή υπό ρωσική κατοχή από το 2014

Μικρές αλλά σημαντικές «νίκες» σημείωσε σήμερα η Ουκρανία με αφορμή την εξέγερση της Wagner

ukraine-soldier32

Ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις προς αρκετές κατευθύνσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο και δηλώνει ότι σημειώνει επιτυχίες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

«Μια επίθεση σε αρκετές κατευθύνσεις ταυτόχρονα» ξεκίνησε σήμερα προς τις τοποθεσίες Ορίχοβο-Βασιλίβκα, Μπαχμούτ, Μπογκντανίβκα, Γιαγκιντέ, Κλιτστσιίβκα, Κουρντιουμίβκα, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ, κάνοντας λόγο για «προώθηση προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν προωθηθεί κοντά στο Μπαχμούτ, ένα από τα σημαντικά σημεία της μάχης στο ανατολικό μέτωπο, και σε μια περιοχή νοτιότερα.

Η υφυπουργός Άμυνας Μάλιαρ, γράφοντας στο Telegram, είπε ότι μια επίθεση ξεκίνησε κοντά σε μια ομάδα χωριών που περιβάλλουν το Μπαχμούτ – την πόλη που κατέλαβαν οι ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις της Βάγκνερ τον περασμένο μήνα έπειτα από μάχες μηνών.

«Σε όλους αυτούς τους τομείς, έχουμε σημειώσει πρόοδο», έγραψε η Μάλιαρ.

Ο Ολεκσάντερ Ταρνάνσκιι, διοικητής του νοτίου μετώπου, Ταυρία, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια περιοχή κοντά στην Κρασνοχορίβκα, δυτικά του περιφερειακού κέντρου του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Είπε ότι η περιοχή βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο από τότε που οι αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το 2014.

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, διαβεβαίωσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι ότι η ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς την κατάσταση κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου. Του είπα για την επίθεση και επιθετικές ενέργειες των μονάδων μας. Τον ενημέρωσα ότι η επιχείρηση προχωρά σύμφωνα με τα σχέδια», δήλωσε ο Ουκρανός στρατηγός, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμφύλιος Wagner – Πούτιν: Ρώσοι βομβαρδίζουν άρματα φάλαγγας της Wagner έξω από τη Βορονέζ – Δείτε βίντεο

Ο ρωσικός στρατός θέλει να κόψει την πορεία της Wagner προς τη Μόσχα – Ρώσοι βομβάρδισαν δεξαμενή πετρελαίου στη Βορονέζ – Άντρες του Πριγκόζιν τοποθετούν νάρκες στο Ροστόφ

ekriksi-mak

Μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Wagner πέρασε από τη ρωσική πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ένα από τα οχήματα ήταν ένα φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια που μετέφερε ένα άρμα μάχης, ενώ η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τον ρωσικό στρατό, που προσπαθεί να «κόψει» από νωρίς την «όρεξη» του αντρών του Πριγκόζιν να φτάσουν στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, μαίνονται οι μάχες στους αυτοκινητόδρομους έξω από τη Βορονέζ, καθώς δυνάμεις του ρωσικού στρατού επιχειρούν, κυρίως από αέρος, να εμποδίσουν την προέλαση της Wagner προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε, διακρίνεται ο βομβαρδισμός Ρώσων κατά στρατιωτικών οχημάτων της Wagner στον αυτοκινητόδρομο Μ-4, ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Σε άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο Twitter, διακρίνεται μια δεξαμενή πετρελαίου έξω από την Βορονέζ, να έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σαν αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των αντρών της Wagner και των ρωσικών στρατευμάτων. Αναφορές θέλουν η δεξαμενή να «χτυπήθηκε» από ρωσικό ελικόπτερο, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να κόψει τον ανεφοδιασμό της Wagner.

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και 30 μονάδες αναπτύχθηκαν στο σημείο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις της Wagner φέρεται να κατέρριψαν ένα αεροσκάφος γενικής χρήσης Antonov AN-24 του ρωσικού στρατού πάνω από τη Βορονέζ.

Μάχες γίνονται, σύμφωνα με αναφορές, σε αυτοκινητόδρομους και γέφυρες έξω από την πόλη Βορονέζ. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, χτυπήθηκε ένα αυτοκίνητο οικογένειας, με τον άντρα να σκοτώνεται ακαριαία, ενώ η γυναίκα και η κόρη τραυματίστηκαν σοβαρά.

Την εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Βορονέζ, Αλεξάντερ Γκούσεφ, τονίζοντας πως «στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης».

Η Βορονέζ βρίσκεται περίπου στα μέσα της διαδρομής μεταξύ Μόσχας και Ροστόφ-ον-Ντον στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές. Συγκεκριμένα, απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Τοποθετούν νάρκες στο Ροστόφ-ον-Ντον

Στο μεταξύ, άντρες της Wagner εθεάθησαν νωρίτερα να μεταφέρουν νάρκες στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, τις κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες της οποίας έχουν καταλάβει από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η κίνηση αυτή μεταφράζεται, κατά πληροφορίες, σαν προετοιμασία για πιθανή αντεπίθεση από την πλευρά του ρωσικού στρατού.

Δείτε το βίντεο

Στέλνει στρατό ο Καντίροφ από την Τσετσενία

Ο τσετσενικός στρατός και οι μαχητές της ρωσικής φρουράς έχουν φύγει για τις περιοχές έντασης στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, στο κανάλι του, στο Telegram.

«Μαχητές του Υπουργείου Άμυνας και της Ρωσικής Φρουράς στην Τσετσενική Δημοκρατία έχουν ήδη φύγει για τις ζώνες έντασης. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ρωσίας και να προστατεύσουμε την κρατική της υπόσταση!», έγραψε ο Καντίροφ.

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας τόνισε ότι η εξέγερση πρέπει να κατασταλεί, συντασσόμενος πλήρως με όσα είπε ο Πούτιν στο διάγγελμά του. Ο Καντίροφ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Πριγκόζιν ως «μία πισώπλατη μαχαιριά» καλώντας τους Ρώσους στρατιώτες να μην αποδεχτούν οποιεσδήποτε «προκλητικές ενέργειες».

«Και αν απαιτηθούν σκληρά μέτρα, οι Τσετσένοι μαχητές είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν», κατέληξε.

Κατάληψη του Ροστόφ-ον-Ντον από τη Wagner

Νωρίτερα, στο μεταξύ, κηρύχθηκε αντιτρομοκρατικό καθεστώς σε ολόκληρη τη Μόσχα, ενώ ο Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα στον ρωσικό λαό.

Άρματα μάχης στο Ροστόφ
Ρωσία: Στρατιώτες σε θέσεις μάχης στο Ροστόφ

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner και επιστήθιος φίλος του Ρώσου Προέδρου μέχρι πρόσφατα, Γεβγκένι Πριγκόζιν «κήρυξε πόλεμο» από χθες στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας, θέτοντας τη σε τροχιά εσωτερικής αποσταθεροποίησης. Αιτία ο ισχυρισμός του ολιγάρχη της Wagner ότι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών του, ζητώντας αντίποινα.

Ρωσία: Στρατός περικυκλώνει το κτίριο της FSB στο Ροστόφ

Άντρες της Βάγκνερ με επικεφαλής τον Πριγκόζιν βρίσκονται ήδη στο Ροστόφ-ον-Ντον από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν καταλάβει το στρατιωτικό κυβερνείο και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της ρωσικής πόλης. Παράλληλα, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης, επιτρέποντας ωστόσο στα αεροσκάφη που προορίζονται για το πεδίο της Ουκρανίας, να αναχωρήσουν.

«Η Ρωσία δίνει την πιο σκληρή μάχη για το  μέλλον της – Όλη η Δύση είναι εναντίον μας» ανέφερε στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος

putin_diaggelma

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει μήνυμα στον ρωσικό λαό για τις εξελίξεις μετά το «πραξικόπημα» Πριγκόζιν, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη Wagner ή τον ιδρυτή της.

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν ανέφερε:

«Απευθύνομαι στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους στρατιώτες και τους διοικητές που πολεμούν τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις εχθρικές επιθέσεις – το κάνουν με ηρωικό τρόπο. Σήμερα μίλησα για άλλη μια φορά με τους διοικητές όλων των κατευθύνσεων. Απευθύνομαι επίσης σε όσους παρασύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια με δόλο ή απειλές, προχωρώντας σε ένα σοβαρό έγκλημα – μια ένοπλη εξέγερση»

«Η Ρωσία δίνει την πιο σκληρή μάχη για το μέλλον της, όλος ο μηχανισμός της Δύσης είναι εναντίον μας. Η Ρωσία θα αμυνθεί, πρόκειται για προδοσία, για πισώπλατο μαχαίρωμα και αναφέρομαι στην προσπάθεια να διχαστεί η κοινωνία μας».

«Η κατάσταση στο Ροστόφ είναι δύσκολη, οι άντρες του ρωσικού στρατού έχουν λάβει εντολή να εξουδετερώσουν τους επαναστάτες»

«Οποιαδήποτε εσωτερική διαμάχη πρέπει να τερματιστεί, στη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία»

«Όσοι είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, θα τιμωρηθούν. Θα βρεθούν ενώπιον του νόμου και του λαού της Ρωσίας»

«Πιστεύω ότι θα διατηρήσουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι είναι αγαπητό και ιερό για εμάς. Μαζί με τη μητέρα πατρίδα μας, θα ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία και θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας, και αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι η προδοσία»

«Η κατάσταση στο Ροστόφ παραμένει δύσκολη, η δουλειά των κυβερνητικών οργάνων έχει μπλοκαριστεί, αλλά θα κάνουμε τα απαιτούμενα βήματα για να σταθεροποιηθεί»

Ο Πούτιν υπενθύμισε το πλήγμα που δέχτηκε η Ρωσία με την εξέγερση του 1917, όταν η χώρα διεξήγαγε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν θα αφήσουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα πως οι μαχητές της Wagner που πολέμησαν στην Ουκρανία, προδόθηκαν, ουσιαστικά, από εκείνους που οργάνωσαν την εξέγερση. «Οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Σολεντάρ και τη Μπαχμούτ στο Ντονμπάς, πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τη νέα Ρωσία, για την ενότητα του ρωσικού κόσμου. Το όνομα και η δόξα τους προδόθηκαν επίσης από εκείνους που προσπαθούν να οργανώσουν μια εξέγερση, ωθώντας τη χώρα στην αναρχία και την αδελφοκτονία, στην ήττα, τελικά, και στη συνθηκολόγηση» είπε.

Ρωσία: Εμφύλιος Wagner – Πούτιν, παίρνουν θέσεις μάχης στο Ροστόφ – Δείτε βίντεο

Επελαύνουν οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν σε Ροστόφ και άλλες ρωσικές πόλεις – Τη σύλληψή του ζήτησε ο Πούτιν που δίνει έκτακτο διάγγελμα – Αντιτρομοκρατικός νόμος στη Μόσχα

rwsia-new

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, με τον στρατό της Wagner να έχει καταλάβειτην πόλη Ροστόφ και, κατά πληροοφίες, και την Βορόνεζ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.  Παράληλλα, κηρύχθηκε αντιτρομοκρατικό καθεστώς σε ολόκληρη τη Μόσχα, ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό.

Άρματα μάχης στο Ροστόφ

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner και επιστήθιος φίλος του Ρώσου Προέδρου μέχρι πρόσφατα, Γεβγκένι Πριγκόζιν «κήρυξε πόλεμο» στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας, θέτοντας τη σε τροχιά εσωτερικής αποσταθεροποίησης. Αιτία ο ισχυρισμός του ολιγάρχη της Wagner ότι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών του, ζητώντας αντίποινα.

Άντρες της Βάγκνερ με επικεφαλής τον Πριγκόζιν βρίσκονται ήδη στο Ροστόφ από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν ήδη καταλάβει το στρατιωτικό κυβερνείο και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της ρωσικής πόλης. Παράλληλα, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης, επιτρέποντας ωστόσο στα αεροσκάφη που προορίζονται για το πεδίο της Ουκρανίας, να αναχωρήσουν.

Στο πρωινό του μήνυμά, ο Πριγκόζιν δήλωσε μεταξύ άλλων πως «όταν φτάσαμε εδώ, διαπιστώσαμε νέα πράγματα. Έχουν χαθεί πάρα πολλά εδάφη, ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί, είναι 3 με 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που μας δίνουν. Ο Γκερασίμοφ το έβαλε στα πόδια όταν μας είδε να πλησιάζουμε στο Ροστόφ. Οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε εκείνα τα μέρη όπου η στρατιωτική ηγεσία δίνει ψευδείς πληροφορίες στους μαχητές και ως εκ τούτου σημειώνονται αψιμαχίες. Όταν οι στρατιώτες μας συναντούν, από την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία, κουνάνε τα χέρια τους χαρούμενα και πολλοί από αυτούς λένε: «Θέλουμε να πάμε μαζί σας». Υπάρχουν ήδη 60-70 άτομα που έχουν έρθει μαζί μας, αν και έχουμε διανύσει ακόμη μικρή απόσταση. Νομίζω ότι ο μισός στρατός είναι έτοιμος να έρθει μαζί μας».

 

Σε ισχύ έκτακτο αντιτρομοκρατικό καθεστώς σε Μόσχα και Βορόνεζ

Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την ευρύτερη περιοχή της, εν μέσω ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Παράλληλα, ακυρώθηκαν όλα τα μεγάλα events στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ίδιο καθεστώς επιβλήθηκε και στην περιφέρεια Βορόνεζ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σε βίντεο, πάντως, που κυκλοφορούν στα social media, οι δρόμοι εξόδου από τη Βορόνεζ προς τη Μόσχα δείχνουν «πηγμένοι», με τους «θορυβημένους» από τις εξελίξεις κατοίκους να εγκαταλείπουν την πόλη. Κάποιες πληροφορίες θέλουν τους μαχητές της Βάγκνγερ να έχουν ήδη καταλάβει και αυτή την πόλη.

Το χρονικό

Οι χθεσινοί ισχυρισμοί Πριγκόζιν προκάλεσαν την παρέμβαση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας FSB, η οποία γνωστοποίησε χθες το βράδυ ότι «νόμιμα και εύλογα έχει ξεκινήσει ποινική διαδικασία» εναντίον του «πολέμαρχου» της Βάγκνερ «για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης».

 

Από πλευράς του, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι έχει αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία και δήλωσε χαρακτηριστικά – από το Ροστόφ της Ρωσίας- πως «αν κάποιος μπει στο δρόμο μας, θα καταστρέψουμε τα πάντα!».

 



Σύμφωνα με το Politico, ο ισχυρισμός του ηγέτη της Wagner ότι τα στρατεύματά του μπήκαν στο Ροστόφ δεν μπορεί προσώρας να επαληθευτεί, όμως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένοπλους και καμουφλαρισμένους άνδρες να εισέρχονται στο Ροστόφ-ον-Ντον, το διοικητικό κέντρο της περιοχής του Ροστόφ, και να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια. Από πλευράς του, ο Κυβερνήτης του Ροστόφ προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η ρήξη

Από τους πρώτες μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όποτε και επιστρατεύθηκαν οι μισθοφόροι της Wagner για να πολεμήσουν πλάι στον τακτικό ρωσικό στρατό, οι τριβές μεταξύ των επικεφαλής των ένοπλων σωμάτων υπήρξαν σχεδόν καθημερινότητα, αλλά η σωβούσα κρίση φαίνεται πως υπήρξε βαθύτερη και μη ανατρέψιμη πλέον. Τόσο ο ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, όσο και ο Τσετσένος «πολέμαρχος», Ραμζάν Καντίροφ έβαλαν μετωπικά όλους αυτούς τους μήνες εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, «χρεώνοντάς» της πολυάριθμες απώλειες, έλλειψη συντονισμού και απουσία επιμελητείας. Κατά τους «πολέμαρχους», η αδυναμία εκσυγχρονισμού, η ασθενής στρατηγική και η απαρχαιωμένη οργάνωση του ρωσικού στρατού είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλαπλάσιου από τον αναμενόμενο αριθμού Ρώσων στρατιωτών, όπως και σειρά κραυγαλέων λαθών, που πολλάκις έχει επισημάνει δημόσια το δίδυμο Καντίροφ- Πριγκόζιν.

 

Η γραμμή άμυνας

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκμεταλλεύονται την πρόκληση του Πριγκόζιν» στις πρώτες γραμμές του Μπαχμούτ, εκθέτοντας τη Wagner και τον επικεφαλής της στα μάτια της ρωσικής κοινής γνώμης, όταν ο τελευταίος υποστήριξε ότι περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Μάλιστα, στα τελευταία θύματα πρόσθεσε τους χιλιάδες άνδρες του που έπεσαν νεκροί, εξαιτίας κατά τον ίδιο της παρέμβασης αξιωματούχων του Κρεμλίνου.

Η αγωνία Πούτιν

Με το στρατιωτικό καθεστώς του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει οικοδομηθεί, μεταξύ άλλων, πάνω στην ισχύ του στρατιωτικού ρωσικού κατεστημένου, αλλά και την ικανότητα της Wagner στο πεδίο, μια τυχόν εξάπλωση της στρατιωτικής κρίσης στη ρωσική επικράτεια μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το Ρώσο Πρόεδρο, φτάνοντας μέχρι τη βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, πολύ περισσότερο όταν η Wagner αποτέλεσε εργαλείο της πολιτικής του Ρώσου Προέδρου, το οποίο πληροφορίες θέλουν να χρηματοδοτούσε ο ίδιος με πακτωλό εκατομμυρίων, όταν ο Πριγκόζιν έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν», μαγειρεύοντας τις γεωπολιτικές συνταγές του.

Μόνο που η κίνηση Πριγκόζιν να οδηγήσει τη Ρωσία στα πρόθυρα «ένοπλης εξέγερσης» έσβησε μεμιάς τη σκανδαλώδη εύνοια της Μόσχας, καθώς ο επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων ισχυρίστηκε πως 2.000 άνδρες του σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα επιδρομών που διέταξε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. «Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα οι εκκλήσεις για την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσίας και είναι ένα «μαχαίρι στην πλάτη» για τους Ρώσους στρατιωτικούς», σχολίασαν ακόμη ανώνυμα αξιωματούχοι του Κρεμλίνου.

Το σημείο βρασμού

Πάντως, η «έκρηξη» του Πριγκόζιν ακολούθησε των κατηγοριών που εκτόξευσε κατά του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου ότι αποκρύπτει «κολοσσιαίες» αποτυχίες στο πεδίο της μάχης από τον Πρόεδρο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι 2.000 άνδρες του σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα χτυπημάτων που διέταξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, σε δήλωσή στο Telegram, ο επικεφαλής της Wagner αποκάλεσε τον Σόιγκου και τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και γενικό διοικητή του πολέμου στην Ουκρανία, «εγκληματίες» που «κατέστρεψαν περίπου 100.000 Ρώσους στρατιώτες».

Σε ηχογραφημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε λίγο μετά τις 5 π.μ. ώρα Ροστόφ, όπως μεταδίδει το Politico, ο Πριγκόζιν επανέλαβε την απειλή του ότι τα στρατεύματά του θα καταστρέψουν οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο στο δρόμο τους. «Για άλλη μια φορά προειδοποιώ όλους: θα … καταστρέψουμε τα πάντα γύρω μας. Δεν μπορείς να μας καταστρέψεις. Έχουμε στόχους. Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε. Και οι 25.000 μας», δήλωσε, με την Μόσχα να οργανώνει την αντεπίθεσή της μέσα από μια σειρά στρατηγών, οι οποίοι παροτρύνουν τους μαχητές της Wagner να παραιτηθούν.

«Κρατικό πραξικόπημα»

Σε ένα βίντεο- έκκληση, ο αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Αλεξέεφ, πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν δεν έχει την εξουσία να δίνει εντολές. «Αυτό είναι ένα κρατικό πραξικόπημα», επέμεινε, «συνέλθετε!». Ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα ενείχαν τα όσα είπε ο αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστός ως «Στρατηγός Αρμαγεδδώνας», ο οποίος προέτρεψε τη Wagner να διατηρήσει τις θέσεις της και να μην στραφεί εναντίον των συμμάχων της. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προειδοποιώντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκμεταλλεύονται την πρόκληση του Πριγκόζιν» στην πρώτη γραμμή γύρω από την πόλη-κλειδιά του πεδίου μάχης Μπαχμούτ, την οποία κατείχαν προηγουμένως τα στρατεύματα της Wagner. Η κορυφαία ομάδα της Μόσχας είπε επίσης ότι η 35η και η 36η ταξιαρχία του Σώματος Πεζοναυτών της Ουκρανίας «βρίσκονται στις γραμμές εκκίνησης για επιθετικές επιχειρήσεις». Ακόμη, σε ένα tweet του σήμερα τα ξημερώματα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σχολίασε πως «Παρακολουθούμε», μάλλον έκπληκτο από τις ραγδαίες εσωτερικές εξελίξεις στη Ρωσία.

Σε τροχιά αμφισβήτησης

Σε πολιτικό επίπεδο, νωρίτερα χθες ο ιδρυτής του Ομίλου Wagner αμφισβήτησε ανοιχτά το σκεπτικό της Μόσχας για την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν επρόκειτο να επιτεθούν στη Ρωσία με το ΝΑΤΟ» και ότι «ο πόλεμος χρειαζόταν για να θριαμβεύσει ένα μάτσο βρωμιάρηδες και δείχνουν πόσο δυνατός στρατός είναι». Στο ίδιο πλαίσιο, σε μια βιντεοσκοπημένη, εμπρηστική δήλωσή του αποκάλεσε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία «κακή» και ορκίστηκε να παρελάσει για «δικαιοσύνη», απειλώντας όποιον στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο του.

Παρεμβαίνοντας, όμως, στο λογαριασμό του στο Telegram, ο Βασίλι Γκολούμπεφ, κυβερνήτης του Ροστόφ, δήλωσε πως «η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί τη μέγιστη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων για τη διατήρηση της τάξης. Οι αρχές επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην φεύγουν από το σπίτι χωρίς να το χρειάζονται».

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ εμείς παραμένουμε με τον άνθρωπο
    εκτός αν ο Prigozhin μας δώσει περισσότερα από τον Πούτιν

  2. οι ΡωSSοι σφάζονται μεταξύ τους?
    μαλλον οι καπιταλιστες ολιγαρχες που κανουν κουμάντο στη ΡωSSια αποφάσισαν την αντικατάσταση του Πουτιν
    μετά την τερατωδη αποτυχία στην Ουκρανία ήταν θέμα χρονου

  3. οσοι σκέφτονται να ψηφίσουν κόμματα φιλορωσσικά ( Συριζα, Νίκη , Λύση κτλ ) ας δουν την παρακμή της Πουτινικής Ρωσίας και ας ψηφίσουν κάτι άλλο. Μια χώρα υπό διάλυση σε πόλεμο απομονωμένη και με έναν εμφύλιο να ξεκινά. Δεν θέλουμε πράκτορές της στην ελληνική βουλή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ