Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone | Ψυχροπολεμικό κλίμα μετά το «θερμό» επεισόδιο

0
1341

Το επεισόδιο καταγράφηκε πάνω από την Κριμαία – Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για απόπειρα αναχαίτισης του drone τους – «Απαράδεκτη η ρωσική κίνηση»

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος να συγκρούεται με drone των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Το περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που καταδεινύουν την ψυχρότητα που επικρατεί ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, καταγράφηκε κοντά στην Κριμαία, κομβικής σημασίας περιοχή. Οι ΗΠΑ εκφράζοντας αμέσως την ενόχλησή τους, μίλησαν για απόπειρα αναχαίτισης από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου κι έκαναν, μάλιστα, λόγο για «μη αποδεκτή συμπεριφορά» από ρωσικής πλευράς.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας στο Fox News, ένα ρωσικό Su-27 συγκρούστηκε με μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper.

Το επεισόδιο καταγράφηκε πάνω από τα διεθνή ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρο.

Τη στιγμή της σύγρουσης πετούσαν στον διεθνή χώρο δύο ρωσικά μαχητικά.

Ζημιά υπέστη η προπέλα του drone που τελικά προσγειώθηκε δυτικά της Κριμαίας.

Το ρωσικό Su-27 κατευθύνθηκε, επίσης, προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκε μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το drone πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο, όταν δύο ρωσικά μαχητικά προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν.

.

Οι ΗΠΑ, στη συνέχεια, χαρακτήρισαν «επικίνδυνη» και «μη επαγγελματική» την κίνηση από τους Ρώσους.

«Στις 7:03 π.μ., ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει επικινδυνότητα και αντιεπαγγελματισμό», ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι μαζί με τους συμμάχους θα συνεχίσουν τις ασκήσεις πάνω από την περοιοχή.

ΠΑ – Ρωσία: Ψυχροπολεμικό κλίμα μετά το «θερμό» επεισόδιο με ρωσικά μαχητικά και αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα

Δεν ρίξαμε το drone, λέει το Κρεμλίνο – Οι ΗΠΑ καλούν τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις

mq9-reaper-m

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, σε ένα γεωγραφικό χώρο όπου εδώ και μήνες «σιγόβραζε» η ένταση μεταξύ των δύο δυνάμεων, έφερε η συντριβή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

Ζεύγος Su-27 νωρίς το πρωί της Τρίτης πλησίασε ένα αμερικανικό drone ΜQ-9 το οποίο περιπολούσε στη Μαύρη Θάλασσα, σε διεθνή εναέριο χώρο. Τα ρωσικά μαχητικά προσπάθησαν, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, να παρενοχλήσουν το drone, πριν το χτυπήσει ένα στον έλικα, με αποτέλεσμα να καταπέσει στη θάλασσα.

Το περιστατικό αμέσως καταδίκασαν οι ΗΠΑ, εκφράζοντας την οργή τους, που κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Η Ρωσία, με αρκετές ώρες καθυστέρηση από το περιστατικό και τη δημοσιοποίησή του από τις ΗΠΑ, διέψευσε ότι το drone κατέπεσε εξαιτίας των μαχητικών της. Ισχυρίζεται ότι το drone πετούσε με κλειστούς τους αναμεταδότες σε περιοχή απαγόρευσης πτήσεων και ότι, λόγω ενός ελιγμού έπεσε στη θάλασσα, χωρίς να χτυπηθεί.

Ίσως πρόκειται για την πιο κοντινή επαφή μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Ανοιχτό πλέον το ερώτημα πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης – Τι ισχύει για ΜΜΜ και σχολ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ