Συγκλονιστικές εικόνες με παιδιά να κοιμούνται στο πάτωμα καταφύγιου| Λύθηκε το μυστήριο με το γράμμα «Ζ» στα ρωσικά τανκς | Έπεσε «μαύρο» στα κανάλια του RT και του Sputnik

0
1861

Συγκλονιστικές εικόνες με παιδιά να κοιμούνται στο πάτωμα καταφύγιου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονιστικές εικόνες με παιδιά να κοιμούνται στο πάτωμα καταφύγιου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες από τα καταφύγια της εμπόλεμης χώρας. Μικρά παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα, ενώ έξω οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, παρά την προσπάθεια για επίλυση δια της διπλωματικής οδού, με τη Ρωσία να βομβαρδίζει στρατηγικούς στόχους στο Κίεβο. Νωρίτερα είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση στο Χάρκοβο, ενώ συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που καταφτάνουν από τα καταφύγια στην εμπόλεμη χώρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από μικρά παιδιά που κοιμούνται στοιβαγμένα στο πάτωμα, μέσα σε καταφύγιο, για να αποφύγουν το μοιραίο από τους βομβαρδισμούς…

Περισσότεροι από 677.000 πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι δήλωσε πως άλλοι 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων να έχει φθάσει περίπου τις 677.000.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρες και οι αριθμοί αυξάνονται με «εκθετικό» ρυθμό.

«Έχουμε τώρα περισσότερους από 660.000 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες μόνο τις έξι τελευταίες ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος της HCR η Σαμπία Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι αριθμοί αυξάνονται εκθετικά (…) Με αυτό τον ρυθμό, η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα στην Ευρώπη».

Όλες οι γειτονικές χώρες κρατούν μέχρι τώρα ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία — εκ των οποίων «ένας μη αμελητέος αριθμός» έχουν πάει στη Ρωσία, υπογράμμισε η Μαντού.

«Η HCR καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δίνουν πρόσβαση στο έδαφός τους σε όλους όσοι φεύγουν: τους Ουκρανούς και τους πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Ουκρανία», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, η εκπρόσωπος της HCR στην Ουκρανία, Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, εκτίμησε, εξάλλου, πως ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων φθάνει το ένα εκατομμύριο.

«Υπολογίζουμε πως πρέπει να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας ή που βρίσκονται τώρα σε ένα τρένο, ένα λεωφορείο ή ένα αυτοκίνητο προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο», είπε.

Στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό της HCR διαμήνυσε πως άνθρωποι που κατάφεραν να περάσουν περίμεναν έως και 60 ώρες σε συνθήκες ψύχους, σύμφωνα με τη Μαντού.

Η αναμονή για την είσοδο στη Ρουμανία μπορεί να φθάσει τις 20 ώρες, προσέθεσε, και χρειάζονται 24 ώρες για να διανυθεί η απόσταση των 60 χιλιομέτρων από την Οδησσό, στην Ουκρανία μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 470.000 πολίτες τρίτων χωρών ζουν στη χώρα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι ξένοι φοιτητές ή μετανάστες εργαζόμενοι.

«Μπορεί να έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη 6.000 από αυτούς στη Μολδαβία και τη Σλοβακία, όμως πολλοί παραμένουν αποκλεισμένοι εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Σάφα Μσέλι στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Κάνουμε έκκληση στις χώρες να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών και να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας προκειμένου να βρεθούν σε ασφάλεια — χωρίς διάκριση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις εταίροι του απηύθυναν σήμερα επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 1,7 δισεκ. δολαρίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Είμαστε μάρτυρες αυτού που θα μπορούσε να γίνει η πιο σοβαρή προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτού του αιώνα», δήλωσε ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από το ποσό αυτό, 1,1 δισεκ. δολάρια αναμένεται να βοηθήσουν έξι εκατομμύρια ανθρώπους στην ίδια τη χώρα για μια πρώτη περίοδο τριών μηνών, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως 12 εκατ. άνθρωποι θα έχουν ανάγκη για βοήθεια στην Ουκρανία καθώς και περισσότεροι από 4 εκατ. πρόσφυγες που μπορεί να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Για να βοηθήσει τις χώρες αυτές να απορροφήσουν το σοκ, ο ΟΗΕ χρειάζεται 550,6 εκατ. δολάρια, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Πολωνία –χώρα που έχει δεχθεί αριθμό μεγαλύτερο του 50% των προσφύγων–, αλλά και στη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Το ποσό αυτό αναμένεται να εξασφαλίσει τη στέγαση, να διανείμει χρήματα και να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους αφήνοντας τα πάντα πίσω τους.

Ρωσικό στρατιωτικό όχημα με το γράμμα Ζ
Ρωσικό στρατιωτικό όχημα με το γράμμα Ζ
A.P

Πονοκέφαλο σε αναλυτές και στρατιωτικούς στη Δύση είχε προκαλέσει το γράμμα Ζ που υπάρχει πάνω στα ρωσικά τεθωρακισμένα που επιχειρούν στην Ουκρανία. Τελικά το μυστήριο έλυσε δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας

Το γράμμα «Ζ» δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο και κανένας δεν μπορούσε να δώσει μέχρι στιγμής πειστική απάντηση για το τι μπορεί να σημαίνει, γεγονός που έδωσε τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας.

The mystery meaning of the ‘Z’ symbol on Russian tanks deployed to Ukraine

Ένας απο τους πρώτους που το εντόπισαν ήταν ο ερευνητής Άρικ Τόλερ ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η υπηρεσία του παρακολουθεί τις ρωσικές κινήσεις στην ανατολική Ουκρανία εδώ και 8 χρόνια, αλλά πρώτη φορά βλέπει και εντοπίζει ένα τέτοιο σύμβολο.

Έκτοτε αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες για το γράμμα «Ζ». Κάποιες υποστήριζαν ότι είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες του οχήματος και είναι έτοιμο να επιχειρήσει. Κάποιοι υποστήριζαν ότι υπήρχε στα ρωσικά άρματα για να ξεχωρίζουν από τα ουκρανικά και να μην υπάρξουν «φίλια πυρά» από άλλες ρωσικές δυνάμεις.

Ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν οτι το «Ζ» σήμαινε «Ζελένσκι», το αρχικό του ονόματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του νούμερο ένα στόχου των Ρώσων. Οι International Business Times, είχαν γράψει ότι το «Ζ» μπορεί να σημαίνει «σημείο χωρίς επιστροφή». Τελικά ούτε αυτό ίσχυε, καθώς η εξήγηση στη σπαζοκεφαλιά είναι πολύ πιο απλή

Η λύση στο μυστήριο με το γράμμα «Ζ»

Russia Launches ‘Operation Z’ As Tanks & Trucks Marked With Symbol “Z” Rolling Towards Ukraine

Την απάντηση στο γρίφο για το γράμμα Ζ έδωσε τελικά δημοσίευμα της εφημερίδας Novosti. Αναφέρει λοιπόν οτι υπάρχουν και άλλα γράμματα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για αντίστοιχες μονάδες του στρατού. Όπως το «Χ» και το «Ο».

Το γράμμα Ζ φαίνεται να σημαίνει ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και το Ζ μέσα σε τετράγωνο, ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας από την Κριμαία. Ο υπόλοιπος κατάλογος γραμμάτων:

Ο: Ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας
V: Ρωσικό πολεμικό ναυτικό
Χ: Δυνάμεις που έρχονται από την Τσετσενία
Α: Ειδικές δυνάμεις.

Για να ξεχωρίζουν οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες οι οποίοι φοράνε τις ίδιες στολές, χρησιμοποιούν περιβραχιόνια. Οι Ρώσοι φοράνε κόκκινα και οι Ουκρανοί κίτρινα.

Έπεσε «μαύρο» στα κανάλια του RT και του Sputnik στο Youtube

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έπεσε «μαύρο» στα κανάλια του RT και του Sputnik στο Youtube

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το YouTube μπλόκαρε τα κανάλια των Sputnik και RT στην Ευρώπη

Το YouTube μπλόκαρε τα επίσημα κανάλια του RT και του Sputnik στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόφαση ακολουθεί αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24 ώρες νωρίτερα περί διακοπής της μετάδoσης των δικτύων της ρωσικής κρατικής μηχανής στις χώρες της ΕΕ. Το επιχείρημα για αυτήν την απόφαση είναι ότι τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ είναι ελεγχόμενα από τον Πούτιν και διαδίδουν fake news σε σχέση με τον πόλεμο.

Η εικόνα που βλέπουν όσοι προσπαθούν να μπουν στο κανάλι του RT στο Youtube

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε έναν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, διακόπτοντας πιθανώς το σήμα του, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Άντον Χερασένκο, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης, ανέφερε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1.

Χθες, το Συμβούλιο των Υπουργών προσέθεσε 26 πρόσωπα και μία οντότητα στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέες λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, στρατιωτικές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου και προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας και προωθούν μια θετική στάση απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Με αυτές τις πρόσθετες κυρώσεις, στοχεύουμε όλους όσοι έχουν σημαντικό οικονομικό ρόλο στην υποστήριξη του καθεστώτος του Πούτιν και επωφελούνται οικονομικά από το σύστημα» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και σημειώνει ότι «αυτοί που επιτρέπουν την εισβολή στην Ουκρανία θα πληρώσουν ένα τίμημα για τη δράση τους».

Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 680 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες, περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που βρίσκονται στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία «αυξάνονται ώρα με την ώρα»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι τα «εγκλήματα» της Ρωσίας στην Ουκρανία «αυξάνονται κάθε ώρα», με πλήγματα εναντίον νοσοκομείων, σχολείων και κατοικιών.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο στη Γενεύη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι το όργανο αυτό θα πρέπει να στείλει «ένα αποφασιστικό και ενιαίο μήνυμα ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να σταματήσει, άνευ όρων» τον πόλεμο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποβληθεί από το Συμβούλιο. «Μπορούμε δικαίως να αναρωτηθούμε αν σε μια χώρα μέλος του ΟΗΕ που επιχειρεί να καταλάβει μια άλλη χώρα μέλος του ΟΗΕ, διαπράττοντας φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική οδύνη θα πρέπει να της επιτραπεί να παραμείνει στους κόλπους του Συμβουλίου», είπε.

Αν ο Πούτιν καταφέρει τον στόχο του και ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας η ανθρωπιστική κρίση και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ενταθούν, προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν.

Αναφερόμενος στην Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ