Ουκρανία-τύμπανα πολέμου: Εκκενώνεται μαζικά το Ντόνετσκ – Φεύγουν τα γυναικόπαιδα υπό τον φόβο εισβολής

0
172

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την έξαρση των βομβαρδισμών στην περιοχή, που έχει προκαλέσει νέο παγκόσμιο συναγερμό – Αυτονομιστής ισχυρίστηκε, χωρίς στοιχεία, ότι το Κίεβο σχεδίαζε τη δική του στρατιωτική επίθεση στην περιοχή στα ανατολικά της χώρας – «Άγνοια» για τις εξελίξεις στην περιοχή  δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Ένας ηγέτης των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε την εκκένωση των κατοίκων της αποσχισθείσας περιοχής του στη Ρωσία την Παρασκευή, εντείνοντας τους φόβους στη Δύση ότι η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια κλιμάκωση στη μακροχρόνια σύγκρουση ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την έξαρση των βομβαρδισμών στην περιοχή, που έχει προκαλέσει νέο παγκόσμιο συναγερμό, με τις εντάσεις να αυξάνονται για άλλη μια φορά αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στις πυρηνικές δυνάμεις της από το Σάββατο, τις οποίες θα επιβλέπει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και θα υπενθυμίζουν έγκαιρα την πυρηνική ισχύ της χώρας, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση ασφαλείας από τον Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά το επίκεντρο της ανησυχίας του κόσμου την Παρασκευή ήταν η ανατολική Ουκρανία.

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», ανακοίνωσε την εκκένωση σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μεταφράσεις του Associated Press και του Reuters. Ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι το Κίεβο σχεδίαζε τη δική του στρατιωτική επίθεση στην περιοχή στα ανατολικά της χώρας, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014, ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Πρόσθεσε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι θα μετακινηθούν πρώτα, σύμφωνα με το AP και τη μετάφραση του Reuters, και ότι η Ρωσία έχει προετοιμάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να τους φιλοξενήσει. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το Κίεβο σχεδίαζε μια τέτοια επίθεση και η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της έπρεπε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά την αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές επειδή πιστεύουν ότι είναι ένα τέχνασμα που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει την Ουκρανία σε αντίποινα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνησή του αρνείται «κατηγορηματικά» αυτό που αποκάλεσε «ρωσικές αναφορές παραπληροφόρησης». Είπε, «Η Ουκρανία δεν διεξάγει ούτε σχεδιάζει τέτοιες ενέργειες στο Ντονμπάς. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διπλωματική επίλυση των συγκρούσεων μόνο».

«Ως 190.000 στρατιώτες έχει συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία» λένε οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρούν πως συνεχίζεται η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων προς τις περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Αν και η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της επιστρέφουν στη βάση τους, δεν το έχουμε δει ακόμη. Πράγματι, βλέπουμε περισσότερες δυνάμεις να εισέρχονται σε αυτή τη συνοριακή περιοχή», δήλωσε ο Όστιν, έπειτα από μια συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Μπλάζακ. «Τους βλέπουμε επίσης να εξακολουθούν να ετοιμάζονται», κυρίως «πλησιάζοντας στα σύνορα, τοποθετώντας στρατεύματα και αυξάνοντας τις επιμελητειακές ικανότητές τους», διευκρίνισε ο Όστιν.

Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ δήλωσε πως ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι σημαντικά υψηλότερος (σχεδόν διπλάσιος) σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι πρόσφατα. «Εκτιμούμε ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει συγκεντρώσει 169.000-190.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία σε σύγκριση με τους περίπου 100.000 στις 30 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η πιο σημαντική στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» σημείωσε ο Κάρπεντερ.

«Άγνοια» δηλώνει το Κρεμλίνο για την απομάκρυνση κατοίκων από το Ντονμπάς

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ»

«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, ο οποίος ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες». Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει μεταξύ ποιων έγιναν επαφές γι’ αυτό το θέμα.

Μετά τον Πουσίλιν, ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ