Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο «Ταμτάκος» του ελληνικού κινηματογράφου

0
10

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών – Το συγκινητικό αντίο του γιου του

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο οποίος έμεινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τον ρόλο του «Ταμτάκου», αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στο ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο γιος του με μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία τον αποχαιρετά με λόγια γεμάτα αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Δεν το πιστεύω ότι γράφω αυτό το κείμενο…όμως με τεράστιο πόνο οφείλω να ανακοινώσω πως ο μπαμπάς μου, Μιχάλης Μόσιος, δυστυχώς έφυγε…
Ο μεγαλύτερος μου εφιάλτης έγινε πραγματικότητα.
Ήσουν ο πιο τίμιος άνθρωπος που έχω γνωρίσει, και σε ευχαριστώ που μου έδωσες τις ευαισθησίες σου, το ήθος σου, και μου έμαθες να είμαι τίμιος και αξιοπρεπής.
Πήγες να βρεις τον αδερφό σου τον Στάθη που μοιραστηκατε τόσα πολλά, πριν κάνετε ακόμα καριέρα.
Η μόνη φορά που σε είδα να κλαις σαν μωρό παιδί ήταν όταν έφυγε.
Τώρα κι εμείς με την σειρά μας κλαίμε για εσένα.
Το μόνο που με χαροποιεί (όσο είναι δυνατόν) είναι οτι έφυγες πλήρης, γεμάτος.
Ένα ορφανό φτωχό παιδί, που κατάφερε να μοιράσει γέλιο και να τον αγαπήσει ο κόσμος.
Θα κλείσω με ένα στιχάκι από ένα τραγούδι που είχα γράψει, για τον φόβο του να χάσω τον μπαμπά μου
Δεν ξέρω πως θα το αντέξω
Άμα σε χάσω μπαμπά
Θ’αφήσω τα κλειδιά μου απ’έξω
Μήπως και μπεις ξανά.
Αντίο πατέρα μου».

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Μόσιος

Ο Μιχάλης Μόσιος καταγόταν από την Στενήμαχο Ημαθίας.

Δημιούργησε στο θέατρο τον χαρακτήρα του γύφτου «Ταμτάκου», χαρακτήρας που τον καθιέρωσε και στον κινηματογράφο μέσα από μια σειρά ταινιών. Ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο το 1972 με το έργο Αν ήμουν πλούσιος.

Έπαιξε σε πάνω από πέντε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ, έχει πρωταγωνιστήσει σε εννέα ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ δεκατρία άλλα έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε βιντεοκασέτες, και έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Μέσα από την δημιουργία του αυθόρμητου και σατιρικού «Ταμτάκου» γνωρίστηκε και αγαπήθηκε από τον κόσμο.

Μιχάλης Μόσιος: Η ιδέα για τον αξέχαστο «Ταμτάκο», η γνωριμία με τη σύζυγό του και το μεγάλο του παράπονο

Ο ηθοποιός που ταυτίστηκε με τον «Ταμτάκο» και σημάδεψε την εποχή των ελληνικών βιντεοταινιών έφυγε στα 79 του χρόνια

Μιχάλης Μόσιος: Η ιδέα για τον αξέχαστο «Ταμτάκο», η γνωριμία με τη σύζυγό του και το μεγάλο του παράπονο

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Protothema.gr on Google

Ένας από τους πιο εμβληματικούς κωμικούς χαρακτήρες της εποχής των ελληνικών βιντεοταινιών, ο «Ταμτάκος» που φέρει την υπογραφή του Μιχάλη Μόσιου, σημάδεψε ανεξίτηλα την καλλιτεχνική του πορεία και τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού, αφήνοντας πίσω του μια ολόκληρη εποχή.

Στην εξέλιξη της καριέρας του, η συνεργασία με τη Ρένα Βλαχοπούλου αποδείχτηκε καθοριστική, ωστόσο ο ίδιος ο ηθοποιός, που έφυγε στα 79 του χρόνια, δεν έκρυψε ποτέ το παράπονό του για την ταύτισή του με έναν και μόνο ρόλο, αυτόν του ρομά χαρακτήρα, παρά την αγάπη που εισέπραξε από τον κόσμο.

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο γιος του έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα, αποχαιρετώντας «ένα ορφανό φτωχό παιδί, που κατάφερε να μοιράσει γέλιο και να τον αγαπήσει ο κόσμος» όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ταμτάκος «Μιχάλης Μόσιος»

Ο γιος του ηθοποιού, Γιάννης φαίνεται πως έχει και εκείνος το ίδιο παράπονο με τον πατέρα του. Μπορεί ο «Ταμτάκος» να έμεινε αξέχαστος και να χάρισε γέλιο στον κόσμο, ωστόσο ο γιος του ηθοποιού θέλησε να θυμίσει, πως το ταλέντο του πατέρα του δεν περιοριζόταν σε έναν και μόνο κωμικό χαρακτήρα. Πιο αναλυτικά, δημοσίευσε ένα βίντεο από τη συμμετοχή του στο έργο «Γυάλινος Κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς, σημειώνοντας: «Πολλοί τον αγαπήσατε ως Ταμτάκο, όμως θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα σπάνιο απόσπασμα από τον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς, και να τον αποχαιρετήσω με αυτό. Αντίο πατέρα. Δεν μπορώ να χωνέψω την απουσία σου».

Δείτε το βίντεο

Ο Μιχάλης Μόσιος γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαρτίου του 1947 και με ρίζες από τη Στενήμαχο Ημαθίας, ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο μέσα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από τον Αριστοφάνη και τον Σοφοκλή μέχρι τον Σαίξπηρ και τον Γκαίτε, διαμόρφωσε μια κλασική θεατρική πορεία πριν κατέβει στην Αθήνα και περάσει στον κινηματογράφο και την επιθεώρηση.

Το παράπονο για την τηλεόραση και η Ρένα Βλαχοπούλου

Καθοριστικό σημείο στην καριέρα του έπαιξε η συνεργασία του με τη Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία, όπως είχε παραδεχτεί και ο ίδιος, τον βοήθησε στην εξέλιξη της πορείας του, καθώς μέσα από τις κοινές τους εμφανίσεις στο θέατρο, αναδείχτηκε και το ιδιαίτερο κωμικό του ταλέντο που οδήγησε στη γέννηση του «Ταμτάκου».

Έναν χαρακτήρα που δημιούργησε ο ίδιος, εμπνεόμενος από τη χαρακτηριστική προφορά που είχε δουλέψει στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής, και ο οποίος τελικά τον καθιέρωσε στο ευρύ κοινό.

ΤΑΜΤΑΚΟΣ
Σε συνέντευξή του είχε παραχωρήσει τον Οκτώβριο του 2017 στο Youweekly, είχε μιλήσει για την ταύτισή του με τον συγκεκριμένο ρόλο, εξηγώντας πως, αν και τον ενόχλησε κατά καιρούς η μονοδιάστατη εικόνα που σχηματίστηκε για τον ίδιο, ο «Ταμτάκος» αποτέλεσε για χρόνια κύρια πηγή του εισοδήματός του. «Έχω βαρεθεί να ρωτάνε, αλλά ο Ταμτάκος ήταν τόσο δυνατός, και έχει μείνει στην ιστορία. Φυσικά, δεν με έχουν δει να παίζω άλλα πράγματα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο κόσμος τον ταύτισε με τον ρόλο λόγω της μεγάλης του απήχησης.

«Ο Ταμτάκος μου έδωσε ψωμί, ήταν ο σύντροφός μου, τον αγαπάω»

Όσο για τη δημιουργία του «Ταμτάκου» είχε εξηγήσει: «Στην κωμωδία όλοι ψάχνουν έναν τύπο, εγώ που δημιούργησα αυτόν τον τύπο, να τον άφηνα; Έτσι έβρισκα δουλειά. Ο Ταμτάκος μου έδωσε ψωμί και έφαγα, ήταν ο σύντροφός μου, τον υπηρέτησα πολύ καλά, τον αγαπάω τον Ταμτάκο, γιατί εγώ τον γέννησα, εγώ τον δημιούργησα. Δεν μου έγραψε κάποιος τον ρόλο, εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη και στο ΚΘΒΕ έκανα τη γύφτικη προφορά και μετά μου δόθηκε η ευκαιρία και το έπαιξα στο θέατρο με τη Ρένα Βλαχοπούλου, έκανα τον γιο της στη «Χαρτοπαίχτρα». Η Βλαχοπούλου μου είπε ότι κάνω και για επιθεώρηση, με πήρε μαζί της και έτσι ξεκίνησε ο ρόλος».

Ταμτάκος «Μιχάλης Μόσιος»

Παράλληλα, δεν είχε κρύψει και το παράπονό του για την περιορισμένη τηλεοπτική του παρουσία, σημειώνοντας πως δεν του δόθηκαν ευκαιρίες για διαφορετικούς ρόλους, κάτι που τον είχε θυμώσει στο παρελθόν. «Γιατί δεν με δοκιμάζουν και σε άλλα πράγματα εκτός από τον Ταμτάκο;», είχε αναφέρει, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά πως η καλλιτεχνική του ταυτότητα έμεινε εγκλωβισμένη σε έναν χαρακτήρα.

«Το θέατρο είναι πρώτο, εκεί είναι η βάση μας»

Στην ίδια συνέντευξή του, είχε εκφράσει τη σαφή θέση του για τη σχέση του θεάτρου με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, υπογραμμίζοντας πως η βάση κάθε ηθοποιού είναι το σανίδι. Όπως είχε δηλώσει, το θέατρο αποτελεί τον πυρήνα της δουλειάς του ηθοποιού, ενώ τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

Συγκεκριμένα, είχε πει: «Το πρώτο είναι το θέατρο, εκεί είναι η βάση μας. Όσοι δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη δεν θα είναι ηθοποιοί. Ο ηθοποιός σπουδάζει θέατρο και αυτή είναι η βασική δουλειά του, τα άλλα όλα κινηματογράφος και τηλεόραση είναι δευτερεύοντα».

Μιχάλης Μόσιος: Η ιδέα για τον αξέχαστο «Ταμτάκο», η γνωριμία με τη σύζυγό του και το μεγάλο του παράπονο

Η γνωριμία με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά 

Όσο για την προσωπική του ζωή, ο ηθοποιός είχε αποκτήσει έναν γιο και μία κόρη με τη σύζυγό του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε περιγράψει πού γνωρίστηκαν, λέγοντας: «Γνωριστήκαμε σε ένα τραπέζι μου φαίνεται, πέρασαν και πολλά χρόνια, σχεδόν 30. Είδα ένα πολύ ωραίο ξανθό κορίτσι, και τώρα είναι πολύ ωραία γυναίκα, και μου άρεσε, συζητούσαμε κι έτσι τα φτιάξαμε. Παντρευτήκαμε και έχουμε δύο παιδιά. Πετυχημένος είναι ένας γάμος, όταν κάνουν υποχωρήσεις και οι δυο. Μέσα σε τόσα χρόνια θα υπάρχουν τσακωμοί, το θέμα είναι να μην είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που να φτάσεις σε σημείο να χωρίσεις. Πολλές φορές. Και τώρα μπορεί να τσακωθούμε. Της κάνω πλάκες, αλλά τώρα το έχει καταλάβει και μου λέει “α να χαθείς, παλιόγερε«».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ