Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ζητά να πάνε στο χωριό γεωλόγοι από την Αθήνα
Αίτημα για να κηρυχθούν οι Βούτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των μεγάλων ρηγματώσεων, καταθέτει ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος βρέθηκε νωρίτερα το πρωί της Κυριακής στο χωριό, προχωρώντας σε μια πρώτη αυτοψία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ρηγματώσεις που έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, σε σπίτια, την εκκλησία του χωριού και άλλες υποδομές, ενδεχομένως να οφείλεται σε εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους, που καταλαμβάνει μήκος τουλάχιστον 150 μέτρων, προκαλώντας ρηγματώσεις σε τουλάχιστον 10 σπίτια του χωριού.
Το φαινόμενο πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη και για το λόγο αυτό, κλιμάκιο μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου θα βρεθούν στην περιοχή το πρωί της Δευτέρας 28 Απριλίου, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, αναμένεται η κάθοδος ειδικών γεωλόγων από την Αθήνα.
«Μας ανησυχεί όλους το φαινόμενο εμφάνισης ρηγματώσεων. Ενδεχομένως να οφείλονται σε καθίζηση του εδάφους που είναι αρκετά εκτεταμένη σε μήκος τουλάχιστον 150 μέτρων και καταλαμβάνει και τουλάχιστον 10 σπίτια που έχουν εμφανιστεί ρηγματώσεις. Το φαινόμενο από τις πρώτες διαπιστώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, η άμεση επιδίωξη είναι να γίνει μια εκτίμηση γεωλογική και γεωτεχνική η οποία θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Σε αυτό θα βοηθήσει η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Και βέβαια θα προχωρήσουμε σε μια άμεση εκτίμηση της κατάστασης ενδεχόμενου κινδύνου στα σπίτια. Σχηματίζεται κλιμάκιο μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας το οποίο αύριο το πρωί θα βρίσκεται στην περιοχή για να κάνει την πρώτη εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το οποίο θα μας απασχολήσει, ώστε να αποσιωπηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει η εύλογη ανησυχία που έχει προκληθεί σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη και θα πρέπει να έρθουν μελετητές από την Αθήνα και αυτό σημαίνει και συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο Υπουργείο Υποδομών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός.

«Δεν νιώθουμε ασφαλείς, ψάχνουμε να δούμε που θα μείνουμε»
Η ανησυχία των κατοίκων στις Βούτες «χτυπάει κόκκινο», όπως αναφέρει το Creta24. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς έχουν δει ήδη από τις αρχές τις εβδομάδες τις πρώτες ρηγματώσεις, οι οποίες όπως λένε αυξάνονται και μεγαλώνουν…
«Ρωγμές έχουν κι άλλα σπίτια, όπως και η εκκλησία. Πατάς και βλέπεις τα πλακάκια ότι έχουν σηκωθεί. Δεν νιώθουμε ασφαλείς. Το ένα παιδί το έχω στείλει στης πεθεράς μου και το άλλο στη μάνα μου. Τώρα σκέφτομαι, που να πάω να μείνω εγώ», λέει στο Creta24 κάτοικος της περιοχής.
«Πήγαμε στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου και όταν γυρίσαμε, τότε όλοι και ο ιερέας του χωριού ανακαλύψαμε ότι είχε ανοίξει η αυλή της εκκλησίας και τα σοκάκια», λέει μια γυναίκα η οποία πρόσθεσε μάλιστα πως καθημερινά, κάτοικοι ανακαλύπτουν νέες ρωγμές στα σπίτια τους.
Κάτοικοι της περιοχής αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας 28 Απριλίου να βρεθούν στη Λότζια.



Πηγή: creta24