Μυτιλήνη: Ένα διαφορετικό παραδοσιακό πανηγύρι στην Παναγιά Κρυφτή – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

0
51

Συμμετοχή έφιππων προσκυνητών αλλά και προσκυνητών που έφτασαν στο χώρο διά θαλάσσης

Γιορτάζει 13/5 το γραφικό εκκλησάκι στο προστατευόμενο τοπίο της Παναγιάς Κρυφτής κοντά στο Πλωμάρι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Παλαιοχωρίου «Παναγιά Κρυφτή», διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων.

Από το πρωί πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία με τη συμμετοχή έφιππων προσκυνητών αλλά και προσκυνητών που έφτασαν στο χώρο διά θαλάσσης. Το μεσημέρι στην περιοχή της Μελίντας διοργανώθηκε λαϊκό γλέντι με τον παραδοσιακό χορό των αλόγων. Το βράδυ έχει προγραμματιστεί περιφορά της εικόνας στο Παλαιοχώρι με τη συνοδεία αλόγων και μουσικής, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Ένα διαφορετικό παραδοσιακό πανηγύρι στην Παναγιά Κρυφτή - Εντυπωσιακές εικόνες
Ένα διαφορετικό παραδοσιακό πανηγύρι στην Παναγιά Κρυφτή – Εντυπωσιακές εικόνες

Το εκκλησάκι της Παναγιάς της Κρυφτής βρίσκεται στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Πλωμαρίου.

Το πολιτισμικό τοπίο της Παναγιάς της Κρυφτής, ιδιαίτερης γεωλογικής, φυσικής και θρησκευτικής αξίας με το ξωκλήσι να είναι κρυμμένο όλο στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και με εντυπωσιακές εικόνες γεωλογικών σχηματισμών, περιλαμβάνεται στις τοποθεσίες που χαρακτήρισαν τη Λέσβο ως γεωπάρκο μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO. Έχει δε χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενο τοπίο λόγω και εντυπωσιακής γεωμορφολογίας (απότομες και βραχώδεις ακτές, σπηλαιώδεις μορφές) και των μέσα και έξω από τη θάλασσα θερμών πηγών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ