Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος: Αγώνας για την επιβίωση, παράλληλα με τη μάχη ενάντια στο έγκλημα – Τι ανέδειξε η τραγωδία με θύμα τον νεαρό αστυνομικό

0
180

Θρήνος για τον 31χρονο ειδικό φρουρό Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο από τα Γρεβενά, που σκοτώθηκε αναζητώντας το μεροκάματο για να τα βγάζει πέρα – Συνελήφθη ο εργολάβος του κτιρίου που γίνονταν εργασίες – Οι περισσότεροι αστυνομικοί αναζητούν δεύτερη δουλειά, παραδέχονται συνδικαλιστές του χώρου

Τη μάχη του μεροκάματου, παράλληλα με τη μάχη ενάντια στο έγκλημα δίνουν οι αστυνομικοί, αφού οι χαμηλοί μισθοί οδηγοί πολλούς από αυτούς να αναζητούν συμπληρωματικό μεροκάματο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες αστυνομικοί λόγω των χαμηλών μισθών που λαμβάνουν ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο η τραγωδία που έγινε σήμερα στον Πειραιά όταν ένας νεαρός αστυνομικός,  που ήθελε να συμπληρώσει το μεροκάματο του δουλεύοντας σε φορτηγό έχασε τη ζωή του έπειτα από κατάρρευση κτιρίου.

Ο 31χρονος ειδικός φρουρός Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος, με καταγωγή από το Ελεύθερο Γρεβενών, μπήκε στο σώμα της αστυνομίας ως ειδικός φρουρός το 2019, υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής και ήταν στο φορτηγό που καταπλακώθηκε από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση στο κτίριο της οδού Νεωρίων.

Συνάδελφοί του μιλούν για ένα καλό και ευγενικό παιδί το οποίο αναγκάστηκε να βρει και δεύτερη εργασία προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημα του και να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Όπως ανέφεραν μάλιστα στο protothema.gr συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. η περίπτωση του νεαρού δεν είναι η μοναδική, αλλά η συνήθης, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς αναγκάζονται να βρουν και άλλου μεροκάματο λόγω των μισθών πείνας που λαμβάνουν.

«Ελάχιστοι αυτοί που δεν αναγκάζονται να δουλέψουν για να επιβιώσουν»

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών – ειδικών φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας σημείωσε συγκεκριμένα πως το ερώτημα δεν είναι πόσοι αστυνομικοί κάνουν μαύρη εργασία, αλλά πόσοι δεν κάνουν.

«Είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν αναγκάζονται να δουλέψουν δεύτερη εργασία στην Αττική για να επιβιώσουν. Αυτό είναι παράνομο και παράτυπο. Δεν προβλέπεται για τον αστυνομικό. Όμως η ηγεσία κάνει τον τυφλό και τον κουφό και άτυπα το επιτρέπει γιατί την εξυπηρετεί μαζί με την Πολιτεία, εφόσον δεν μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμους μισθούς για τον Έλληνα αστυνομικό, να παίρνει χρήματα από τη δεύτερη εργασία.

Δυστυχώς οι απαιτήσεις για τον Έλληνα αστυνομικό και από την Πολιτεία και από την κοινωνία είναι να στέκεται αντίστοιχος του αστυνομικού του FBI, οι μισθοί του όμως είναι μισθοί Ψωροκώσταινας. Ασφάλεια πολιτών δεν μπορεί να προκύψει με τέτοια δεδομένα, διότι ένας κακομοίρης αστυνομικός δεν μπορεί να παράξει αξιόπιστη και πραγματική αστυνόμευση.

Δυστυχώς ένα τραγικό συμβάν πότισε με πόνο την αστυνομική οικογένειά και την οικογένεια του συναδέλφου αλλά είναι και το μεγάλο λάκτισμα για την Πολιτεία να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της απέναντι στον Έλληνα αστυνομικό και στον Έλληνα πολίτη, να μην τον εκβιάζει, να μην τον εξαναγκάζει να ζει το μεροκάματο του τρόμου, το μεροκάματο του θανάτου. Σαν ομοσπονδία έχουμε κάνει εκατοντάδες σχετικές καταγγελίες για το θέμα αυτό και τελικά επιβεβαιωνόμαστε» τόνισε.

«Παίρνουν μισθούς πείνας και αναγκάζονται να βρουν και αλλού δουλειά»

Την ίδια εικόνα περιέγραψε και ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, κ. Γιώργος Καλλιακμάνης, υπογραμμίζοντας πως το 30% περίπου των αστυνομικών αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερες δουλειές για να επιβιώσουν.

«Δουλεύουν σε οικοδομές, σαν ελαιοχρωματιστές, ντελίβερι, σε περίπτερα, σε ταξί, σε οποιαδήποτε δουλειά για να βγάλουν το ψωμί τους. Σύμφωνα με τους τύπους της ελληνικής αστυνομίας, για να δουλέψεις πρέπει να πάρεις άδεια από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει γιατί ακόμα και για αυτές τις δουλειές που δεν έχουν επιπτώσεις στα καθήκοντα που ασκούν οι αστυνομικοί, δεν δίνεται άδεια υπό τον φόβο τραυματισμών κα.

Όμως οι αστυνομικοί προκειμένου να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να δουλεύουν. Ο Έλληνας αστυνομικός είναι περήφανος. Όμως η Πολιτεία φρόντισε να τον έχει με μισθούς πείνας έτσι ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Οι αστυνομικοί δουλεύουν βάναυσα ωράρια, αναγκάζονται όμως να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Τους άφησε με μισθούς πείνας και του κορόιδευε ότι κάποια στιγμή θα τους έδινε επίδομα επικινδυνότητας ή αύξηση μισθών. Κάτι που δεν έγινε ποτέ» κατέληξε ο κ. Καλλιακμάνης.

Το χρονικό της τραγωδίας στο Πασαλιμάνι

Στη μάχη για το μεροκάματο έχασε τη ζωή του ο 31χρονος ειδικός φρουρός Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος. Ο νεαρός αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος ήθελε να συμπληρώσει το μεροκάματο του δουλεύοντας σε φορτηγό, είναι ο νεκρός από την κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι το πρωί της Τρίτης.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, που μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στην Αθήνα.  Για το δυστύχημα έχει συλληφθεί ο εργολάβος που είχε την ευθύνη των εργασιών στο κτίριο που κατέρρευσε. Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος, προσπαθούσε πάντα να βοηθά την οικογένειά του οικονομικά και να είναι ανεξάρτητος. Παλαιότερα, εργαζόταν ως ντελιβεράς, και είχε τροχαίο ατύχημα ενώ εργαζόταν.

Δείτε φωτογραφίες του άτυχου αστυνομικού:

astynomikos-1
astynomikos-2
astynomikos-3

Η κατάρρευση του κτιρίου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για τις οποίες σύμφωνα με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, είχε εκδοθεί ηλεκτρονική άδεια για μικρές εργασίες.

Εκτός από τον αστυνομικό, τον οποίο πυροσβέστες απεγκλώβισαν χωρίς τις αισθήσεις του από το φορτηγό, από την κατάρρευση τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις εργάτες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά στο κτίριο βρίσκονταν εννέα εργάτες την ώρα της κατάρρευσης.

Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι (2)
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι

Έρευνα για την υπόθεση διεξάγει το ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αστυνομικοί του οποίου προσήγαγαν συνολικά έξι άτομα, ανάμεσα στα οποία ο εργολάβος και εργάτες. Και για τους έξι, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι πέντε εργαζόμενοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τον συλληφθέντα εργολάβο.

«Έπεσε ο τοίχος και τον πλάκωσε»

Για τις στιγμές που οδήγησαν στον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού στο Πασαλιμάνι  μίλησε στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής.

Όπως είπε «ξαφνικά είδαμε ένα σύννεφο ακαθόριστο, στην αρχή νομίσαμε ότι είναι πυρκαγιά, ακούσαμε φωνές, είδαμε σκόνη από τα μπάζα, ένας ήταν χτυπημένος στο κεφάλι. Ένας άλλος είχε πέσει και είχε σπάσει το πόδι του. Βοήθησαν οι άλλοι εργάτες οι συνάδελφοί του και τον έβγαλαν στον δρόμο».

«Ο νεκρός ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Έπεσε ο τοίχος και τον πλάκωσε» συμπλήρωσε ο κάτοικος της περιοχής ο οποίος εκτίμησε ότι «έγιναν λάθος χειρισμοί, χτύπησαν λάθος σημείο και έπεσε το κτίριο».

«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»

Ακόμη μία μαρτυρία για όσα συνέβησαν το πρωί της Τρίτης στην οδό Νεωρίων κατέθεσε κάτοικος της περιοχής στο protothema.gr.

Σύμφωνα με την κάτοικο, ο άτυχος αστυνομικός «πήδηξε από το κτίριο στο φορτηγό για να σωθεί και καταπλακώθηκε από τα μπάζα που έπεφταν». «Ακούσαμε έναν θόρυβο, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έγινε, νόμιζα ότι ήταν μπάζα που έπεφταν από σωλήνα. Είδα τη σκόνη. Από τις φωνές των ανθρώπων που έλεγαν «καλέστε την Αστυνομία» αντιλήφθηκα τι συμβαίνει» ξεκίνησε η γυναίκα την περιγραφή της για όσα συνέβησαν στο Πασαλιμάνι.

«Όταν καταλάγιασε η σκόνη και βγήκαμε στο μπαλκόνι είδαμε ότι ηταν πολύ σοκαρισμένοι οι εργάτες. Πυροσβεστική, αστυνομία ήρθαν πολύ γρήγορα για να βοηθήσουν. Αυτό που είπαν είναι ότι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και καταπλακώθηκε από τα μπάζα. Ήταν μεγάλη η προσπάθεια να τον βγάλουν, παλεύανε πολλή ώρα» κατέληξε στη μαρτυρία της η κάτοικος της περιοχής.

Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι (7)

«Δεν ήξερα για την οικοδομή, δεν μπορώ να το πιστέψω» λέει ο πατέρας του αδικοχαμένου αστυνομικού στο Πασαλιμάνι

Ο 31χρονος Αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός ενώ έκανε εργασίες στο χώρο, καταγόταν από το Ελεύθερο Γρεβενών και τα τελευταία χρόνια έκανε μεροκάματα όπου μπορούσε προκειμένου να τα βγάλει πέρα με τη νέα ζωή που είχε ξεκινήσει στην πρωτεύουσα από το 2019.

astynomikos_peiraias_xr

Για αυτό το λόγο βρέθηκε σήμερα στο εργοτάξιο, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας.

Ο πατέρας του αδικοχαμένου αστυνομικού σε κατάσταση σοκ μίλησε στο protothema.gr για ένα παιδί που έδινε καθημερινά αγώνα για να επιβιώσει.

Παρόλο που ο 31χρονος του είχε πει πως δουλεύει και εκτός υπηρεσίας για ένα έξτρα εισόδημα, ο ίδιος δεν γνώριζε ότι σήμερα είχε πάει για δουλειά στο εργοτάξιο.

Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι (7)

Μόλις το πληροφορήθηκε, πήρε το αυτοκίνητο και ξεκίνησε, με αστυνομική συνοδεία, το ταξίδι για την Αθήνα…

peiraias-ktirio-3
peiraias-ktirio-2
peiraias-ktirio-1

«Ξέρω ότι κατά καιρούς έκανε μεροκάματα αλλού. Δεν έβγαινε το παιδί με τα ψίχουλα και έψαχνε πάντα μια δεύτερη δουλειά. Αλλα για την οικοδομή δεν ήξερα τίποτα. Το έμαθα το πρωί και έρχομαι Αθήνα να μάθω τι έγινε. Δεν μπορώ να το πίστεψω αυτό που έχει συμβεί», λέει ο τραγικός πατέρας.

Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι (5)

Η οικογένεια του τα έβγαζε δύσκολα πέρα και ο Αγαθάγγελος, όσο δεν υπηρετούσε ως ειδικός φρουρός, είχε εργαστεί και ως ντελίβερι για να έχει ένα επιπλέον εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε είχε και ένα τροχαίο ατύχημα με το μηχανάκι από το οποίο, ωστόσο, είχε τραυματιστεί ελαφρά.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε λίγες μέρες θα είναι καλά και θα σας τα πει ο ίδιος, είπε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ