Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις από τον Ιούνιο έως 150 ευρώ τον μήνα σε συνταξιούχους

0
4363

Η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης φέρνει πρόσθετες αυξήσεις από 20 ευρώ έως 150 ευρώ το μήνα σε 400.000 συνταξιούχους. Η αναπροσαρμογή αναμένεται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως εξετάζεται το σενάριο η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά τη διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ. Παρατίθεται το παράδειγμα αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την επιβολή κράτησης στο ποσό εκείνο που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή.

Στην περίπτωση που συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ, η κράτηση σήμερα είναι 3% σε όλο το ποσό, με αποτέλεσμα η κράτηση να είναι 48 ευρώ, ενώ με την προωθούμενη ρύθμιση η κράτηση θα πέσει στα 20 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο είναι η επιβολή κράτησης στο τμήμα σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με ίδιο συντελεστή με τον ισχύοντα. Ως εκ τούτου συνταξιούχος με σύνταξη 2.600 ευρώ να μην χάνει 9% επί του συνόλου της σύνταξης, αλλά να χάνει 9% επί του ποσού των 1.200 ευρώ.

Το τρίτο σενάριο είναι η επιβολή της κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%. Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη κλίμακα να διαμορφώνεται στο 1,5% από 3% που είναι σήμερα, η δεύτερη κλίμακα στο 3% από 6% που είναι σήμερα, η τρίτη κλίμακα στο 3,5% από 7%.

newsbomb.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ