Σεισμός 5,7 στο Ιόνιο / Ένας ο σεισμός λέει ο Τσελέντης – Γιατί έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα (βίντεο)

0
6342

Ένας είναι ο ισχυρότατος σεισμός που χτύπησε το Ιόνιο και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και μέχρι την Αττική.  Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν 5,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ επίκεντρο, περίπου, 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και ανοικτά του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Ροδόπη / Σμήνος σεισμών στις κορυφές των βουνών «κούνησε» Δράμα και Ξάνθη

Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή των Στροφάδων, στο Ιόνιο, ανάμεσα σε Ζάκυνθο, Μεσσηνία και Ηλεία.

«Ο σεισμός είναι ένας και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση λόγω του εστιακού βάθους του», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Άκης Τσελέντης ενώ εκτίμησε ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας από τον σεισμό και αναμένει να υπάρξει ακολουθία στην σεισμική δραστηριότητα με μικρότερες δονήσεις, τονίζοντας ότι το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δίνει συχνά σεισμούς τέτοιου μεγέθους.

Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων.

Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έκανε λόγο για δύο σεισμούς 5,7 Ρίχτερ, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό έγινε λάθος και ο σεισμός τελικά ήταν ένας.

seismos-2
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κρήτη.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Είναι νωρίς να πούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Πρόκειται για δύο σεισμούς, ανοιχτά των Φιλιατρών. Κανείς από τους δύο δεν εμπνέι ανησυχία γιατί έχουν καταγραφεί σε θαλάσσιο χώρο με μεγάλο εστιακό βάθος», είπε νωρίτερα ο Ευθύμιος Λέκκας στο protothema.gr.

Από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 για ένα σεισμό, ο οποίος «δεν εμπνέει ανησυχία».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές.

Ροδόπη / Σμήνος σεισμών στις κορυφές των βουνών «κούνησε» Δράμα και Ξάνθη

ΣΕΙΣΜΟΙ ΡΟΔΟΠΗ 29032024
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

«Κουνήθηκε» το πρωί της Παρασκευής η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς δίπλα στα βόρεια σύνορα της χώρας και στην οροσειρά της Ροδόπης σημειώθηκαν τουλάχιστον επτά διαφορετικές σεισμικές δονήσεις, με την ισχυρότερη να φτάνει τις 3,9 μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, από τις 7.56 ως και τις 8.09 το πρωί, οι δονήσεις που καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν από 2,2 ως και 3,9 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος που είχαν τα επίκεντρα ήταν μικρό, από 5 χλμ. ως 11,1 χλμ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ