ΕΝΦΙΑ: Έρχεται έκπτωση έως 10% για 1 εκατoμμύριο ακίνητα

0
4146

Άρχισε η καταγραφή των δικαιούχων – Για ποια ακίνητα δεν ισχύει η έκπτωση

Μείωση στον φόρο ιδιοκτησίας θα έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες 1 εκατομμυρίου ακινήτων στη χώρα μας. Το σχέδιο για έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ γίνεται πλέον πράξη, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται εντός δύο εβδομάδων να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αναλυτικά τα στοιχεία για το 2023 από όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας φυσικών προσώπων, προκειμένου να υπολογιστεί και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για τα ακίνητα που είχαν οι δικαιούχοι στην κατοχή τους κατά την 1.1.2024.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, ορίζεται ότι η διαβίβαση των παραπάνω στοιχείων θα γίνεται σε ετήσια βάση και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Η μείωση ΕΝΦΙΑ αφορά μόνον φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) που είχαν κατά το 2023 ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας για κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, είτε εκδόθηκε είτε ανανεώθηκε ή τροποποιήθηκε. Η έκπτωση έως και 10% εφαρμόζεται αυτόματα σε όσους είχαν 12 μήνες ασφάλισης.

Ωστόσο αν είχαν λιγότερους, η έκπτωση διαμορφώνεται αναλογικά. Για παράδειγμα, όσοι ασφάλισαν στο τελευταίο τρίμηνο το σπίτι τους -από Οκτώβριο 2023 και μετά την εξαγγελία του νέου μέτρου- θα δουν έκπτωση 2,5% και όχι 10%, δηλαδή όσα αναλογούν για το 1/4 της χρονιάς που πέρασε.

Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ασφαλισμένες με ολοκληρωμένη κάλυψη κτιρίου ήταν 983.361 κατοικίες, από συνόλου 6,4 εκατομμυρίων κατοικιών στη χώρα. Ο αριθμός αυτός θεωρείται βέβαιο πως στην συνέχεια αυξήθηκε, μετά την εξαγγελία και ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Σχεδιάζεται επίσης να δοθεί και στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων τα οποία θα αποστείλουν οι ασφαλιστικές στην ΑΑΔΕ, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη (πχ στην ημερομηνία έναρξης ή λήξης του συμβολαίου) τα οποία θα καθορίσουν τις εκπτώσεις για τους δικαιούχους, πριν αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στους φορολογούμενους.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Οι νέες παρεμβάσεις για την α

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ