Περήφανοι για τον μικρό «Αϊνστάιν» από τα Τρίκαλα: Ο 18χρονος Δημήτρης σαρώνει τα βραβεία μαθηματικών παγκοσμίως

0
3481

Μικρός Αϊνστάιν θεωρείται ο 18χρονος Δημήτρης Λώλας από τα Τρίκαλα που έχει σαρώσει ότι μαθηματικό βραβείο υπάρχει.

Πολλοί άνθρωποι συλλέγουν γραμματόσημα, άλλοι καπάκια, άλλοι δίσκους βινυλίου. Ο Δημήτρης Λώλας «συλλέγει χρυσά βραβεία». Πρόσφατα στην συλλογή του, προστέθηκε ακόμη ένα χρυσό βραβείο –στο σύνολο είναι πλέον έξι– από την 36η Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης». Μάλιστα, το νεαρό αγόρι προετοιμάζεται πυρετωδώς για την 60η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα γίνει τον Ιούλιο στη Μεγάλη Βρετανία. Δικαιολογημένα επομένως, θεωρείται «αστέρι» στους κύκλους της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ο Δημήτρης Λώλας, είναι αδερφός του επίσης βραβευμένου και με σπουδαία σταδιοδρομία Παναγιώτη Λώλα. Ο πατέρας του είναι χημικός και η μητέρα του φιλόλογος. Μεγάλωσε επομένως, σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και γνώση.

Το σχολείο και οι σπουδές

«Ηταν λίγο αναπόφευκτο όλο αυτό. Ο αδελφός μου διάβαζε συνέχεια Μαθηματικά και έλυνε ασκήσεις. Κάπως έτσι και εγώ αγάπησα τα Μαθηματικά» λέει στην εφημερίδα «Έθνος» ο 18χρονος μαθητής των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» στα Τρίκαλα, που μελετά για τις Πανελλαδικές χωρίς φροντιστήριο, χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα, αφού ειδικά στα Μαθηματικά ο ίδιος βοηθά τους φίλους και τους συμμαθητές του όταν δυσκολεύονται.

Ήδη έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και περιμένει απαντήσεις στις αιτήσεις που έστειλε σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Είναι μια ευκαιρία να βρεθεί κοντά στον αδελφό του, Παναγιώτη, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του με πλήρη υποτροφία στο ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογιών της Μασαχουσέτης) στα Μαθηματικά και συνεχίζει με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ένα από τα πέντε κορυφαία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, έχει εξασφαλίσει διδακτορικό πέντε ετών στον τομέα των Μαθηματικών και των Οικονομικών με όλα τα δίδακτρα πληρωμένα, καθώς και ένα χρηματικό ποσό για τη διαβίωσή του. «Μακάρι να καταφέρω να πάω στην Αμερική. Έχω μείνει τρεις μήνες για ένα σεμινάριο Μαθηματικών και θα ήθελα πολύ να σπουδάσω στη μακρινή ήπειρο» εξομολογείται ο Δημήτρης Λώλας, ο οποίος ονειρεύεται να ασχοληθεί με την έρευνα ή να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα.

Τα Μαθηματικά είναι για τον 18χρονο μαθητή «μια σπουδαία επιστήμη, που σε βοηθά να αντιληφθείς τον κόσμο. Μπορείς να εξηγήσεις διάφορα φυσικά φαινόμενα, να καταλάβεις πράγματα που γίνονται γύρω σου». Αγοράζει βιβλία Μαθηματικών και βοηθήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αρέσκεται να λύνει δύσκολες ασκήσεις στον ελεύθερο χρόνο του. Κάποιες δεν κατάφερε να τις φτάσει έως το τέλος και τις άφησε -προσωρινά- στην άκρη. Θα επιστρέψει σε αυτές όταν μελετήσει καλύτερα τη θεωρία πάνω στην οποία βασίζονται.

Δημήτρης Λώλας: ένα παιδί της εποχής του

Η αγάπη για τα μαθηματικά και το διάβασμα δεν εμπόδισε ποτέ τον Δημήτρη Λώλα να είναι ένα παιδί του σήμερα. Παίζει μπάσκετ, πηγαίνει γυμναστήριο, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες, σερφάρει στο Διαδίκτυο, βγαίνει με τους φίλους του. «Είναι ένας άριστος μαθητής και στα Μαθηματικά ξεφεύγει από το επίπεδο του σχολείου, είναι στην ίδια θέση με έναν φοιτητή Πανεπιστημίου. Είναι επίσης ένα καλό παιδί, που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα και είμαστε υπερήφανοι που τον έχουμε στο σχολείο μας» δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Μανάκος.

Μέχρι στιγμής έχει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στα Μαθηματικά, αρκετά χρυσά σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, πολλά βραβεία και διακρίσεις. Συμμετέχει από την Α’ Γυμνασίου ανελλιπώς σε όλους τους διαγωνισμούς και πάντα επιστρέφει με βραβείο. Είναι χαρούμενος όταν ασχολείται με τα Μαθηματικά («ποτέ δεν μελετάω από αγγαρεία, όταν δεν θέλω απλώς δεν το κάνω») και περισσότερο χαρούμενος όταν βοηθά τους συμμαθητές του. Και, φυσικά, δεν έχει κανένα άγχος για τις Πανελλαδικές. Ειδικά για το μάθημα των Μαθηματικών εκτιμά ότι «θα πάω καλά, ανυπομονώ μάλιστα να δω τα θέματα και να τα λύσω».

Με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του στον διαγωνισμό «Ο Αρχιμήδης», η διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας τον συγχαίρει για την επιτυχία του και του εύχεται «οι διακρίσεις να συνοδεύουν πάντα τις σπουδές του και την πορεία του και να είναι πάντα πρώτος των πρώτων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ