Προκλητικός ο Τσελίκ: «Απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη» η στάση της δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο

0
3497

Ανθρωπιστικό χαρακτήρα έχουν τα έργα για τα οποία έγιναν την Παρασκευή επεισόδια, λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν

Τα έργα στα κατεχόμενα «έχουν ανθρωπιστικό σκοπό» ανέφερε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.

Σε ανάρτησή του μεταφέρει την επίσημη θέση της Άγκυρας για την κατασκευή του δρόμου από το κατεχόμενο χωριό Άρσος προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα στη Πράσινη Γραμμή της Κύπρου. Χθες, Παρασκευή, είχαν γίνει εκτεταμένα επεισόδια στο σημείο, με επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά ανδρών της δύναμης ου ΟΗΕ.

Στην ανάρτησή του ο γράφει: «Ο δρόμος μεταξύ Πύλας και Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό.

» Αντίθετα, η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη.

» Η εν λόγω στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία αποσκοπεί στην ικανοποίηση της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”, έχει βλάψει την παρουσία και την αξιοπιστία της στην Κύπρο».

Ο Τσελίκ αναφέρεται στην κυβέρνηση της Κύπρου ως «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως κάνει πάντα η Άγκυρα.

Δείτε βίντεο από την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά μελών του ΟΗΕ

Εν τω  μεταξύ, προκλητικές ήταν οι τοποθετήσεις και του συμβούλου του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς στο CNN Turk για τα γεγονότα στην Πράσινη Γραμμή .

Ο Κιλίτς ανέφερε πως οι εργασίες των Τουρκοκυπρίων είχαν «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους πως η δική τους στάση οδήγησε στα χθεσινά περιστατικά.

«Ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί. Το λάθος αυτό εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ. ‘Εντάξει, ήταν λάθος’ αλλά η κατάσταση εξελίσσεται κάπως διαφορετικά. Δυστυχώς, η ενιαία προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, δηλαδή η στήριξη και η αλληλεγγύης προς τη χώρα μέλος της ΕΕ, προκαλεί κάποιες αρνητικές εξελίξεις. Διότι με λύπη μου λέω ότι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ καταχράται αυτή την αλληλεγγύη σε ορισμένα σημεία. Φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί μια τέτοια κατάσταση. Η ‘ΤΔΒΚ’ εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί. Σε αυτό το σημείο εκφράζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. Πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις» είπε ο Κιλίτς.

Και συνέχισε: «Πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί, διαφορετικές χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως εδώ θα πρέπει να δούμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι ‘στρατιωτικό’ το σχέδιό μας. Εμείς λέμε: ‘Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο’. Εδώ πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα να μετακινούνται. Επειδή είναι ένα μεικτό χωριό. Είναι ένα μεικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι».

«Λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρο εδώ. Αυτό δεν είναι ένα στρατιωτικό σχέδιο. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό σχέδιο. Σχετικά με αυτό, έχει ήδη γίνει κοινοποίηση στον ΟΗΕ. Έχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σχέση με αυτό. Ενώ δε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα όλους, το “ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου”, ας πούμε, επαναφέρει συνεχώς το θέμα και ζητάει παρέμβαση σε διάφορα επίπεδα, με αποτέλεσμα το προσωπικό του ΟΗΕ εκεί και οι δυνάμεις ασφαλείας μας της “ΤΔΒΚ” να έχουν έρθει αντιμέτωποι. Εργαζόμαστε για να το λύσουμε αυτό, αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχουμε» τόνισε ο Κιλίτς.

Καταδίκες από τις ΗΠΑ

Την έντονη καταδίκη των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο εντός της νεκρής ζώνης από Τουρκοκυπρίους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το κλιμάκιο του ΟΗΕ δέχτηκε επίθεση όταν προσπάθησε να παρεμποδίσει μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Πύλα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι δυνάμεις του ΟΗΕ

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναλάβει δράση εάν χρειαστεί για να αποτρέψει την επανέναρξη οποιωνδήποτε μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών στη νεκρή ζώνη, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ,ο εκπρόσωπος Τύπου της UNFICYP, Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς για το πως είναι τώρα η κατάσταση μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη νεκρή ζώνη κοντά στο χωριό Πύλα και τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών.

«Οι ειρηνευτές μας παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή. Συνεχίζουν τις περιπολίες και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αναλάβουν δράση εάν χρειαστεί για να αποτρέψουν επανέναρξη οποιωνδήποτε μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών», είπε ο κ. Σιντίκ. Ανέφερε ακόμη πως το πρωί υπήρχε ηρεμία στην περιοχή χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη για επανέναρξη των εργασιών.

Πιθανά «σοβαρά εγκλήματα δυνάμει διεθνούς δικαίου» – Η θέση του Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» χθες Παρασκευή την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν Βρετανοί και Σλοβάκοι κυανόκρανοι. επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον Τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

Παραφωνία η Ρωσία

Μέχρι στιγμής το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν έχει καταδικάσει τις προκλήσεις του ψευδοκράτους, είναι η Ρωσία. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, από τη πρώτη στιγμή χθες το πρωί. τοποθετήθηκαν με κοινή δήλωση των πρέσβεων τους στη Κύπρο και καταδίκασαν τη τουρκική στάση. Η Κίνα ακολούθησε χθες το βράδυ. Επίσης οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία ώστε οι πολίτες τους να αποφύγουν την επίσκεψη στα κατεχόμενα. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από ομάδες Αμερικάνων και Βρετανών Βουλευτών.

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ: Καλούν τους Αμερικανούς να μην πάνε στα Κατεχόμενα 

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία εξέδωσε την Παρασκευή ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες για αποφυγή των ταξιδιών προς τα Κατεχόμενα.

«Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Συνιστάται ιδιαίτερα στους πολίτες των ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την περιοχή της Πύλας.

«Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους, ιδιαίτερα γύρω από πλήθη ή συγκεντρώσεις. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δραστηριότητες, τυχόν διαδηλώσεις και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε», σημειώνεται.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ