Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: H στιγμή που ο Έλληνας διασώστης κατεβαίνει στο τουρκικό κατάστρωμα – Πώς αποφεύχθηκε η ένταση (αρνήθηκαν βοήθεια)

0
5041

Μεγάλο το ρήγμα στο ένα, κινούνται με ίδιες δυνάμεις – Ισχυρή παρουσία ελληνικών δυνάμεων, πλησίασαν και τουρκικές ακταιωροί – Οι Τούρκοι ναυτικοί του «ΑΝΤ» αρνήθηκαν βοήθεια

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από τη στιγμή που ο Έλληνας διασώστης κατεβαίνει από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου με σημαία Βανουάτου που συγκρούστηκε με άλλο σκάφος στη Χίο, δημοσίευσε το ελληνικό Λιμενικό.

Ο διασώστης κατεβαίνει στο φορτηγό πλοίο «ΑΝΤ» από ελικόπτερο Super Puma και ύστερα ρώτησε τον κυβερνήτη του πλοίου αν το πλήρωμά του χρειάζεται βοήθεια καθώς βρίσκονται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, την οποία αρνήθηκαν οι Τούρκοι.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο Νο 4

Μεγάλο ρήγμα σε ένα από τα πλοία μετά τη σύγκρουση – Κατευθύνεται προς Τουρκία

Το φορτηγό πλοίο με σημαία Βανουάτου φέρει ένα μεγάλο ρήγμα στη δεξιά του πλευρά, όπως αποκάλυψαν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο.

Σύγκεκριμένα το πλοίο με σημαία Βανουάτου, στο οποίο βρίσκονται 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, υπέστη σοβαρές ζημιές ωστόσο αρνήθηκε νωρίτερα τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών και κατευθύνεται προς τα παράλια της Τουρκίας.

Συνολικά 32 άτομα πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί, επιβαίνουν στα δύο φορτηγά πλοία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ούτε εισροή υδάτων.

Στην περιοχή βρίσκεται και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ προς το παρών δεν υπάρχει κάποιο αίτημα εγκατάλειψης από τα πληρώματα των δύο πλοίων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

«Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου»

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της σύγκρουσης

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No2
Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No3
Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No1

Ποια είναι τα δύο πλοία που συγκρούστηκαν

Το ένα πλοίο ονομάζεται ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου και σε αυτό επιβαίνουν 13 άτομα πλήρωμα. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία.

Το άλλο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης ονομάζεται Potentia και επιβαίνουν σε αυτό 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία.

Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.

Κανένα πρόβλημα στο δεύτερο πλοίο

Στο άλλο πλοίο, σημαίας Σιγκαπούρης, στο οποίο το πλήρωμα αποτελείται από Φιλλιπινέζους και Ρουμάνους ναυτικούς, δεν έχουν σημειωθεί ζημιές και αναμένεται να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι του.

Σχετικές ειδήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ