Ευάγγελος Κρητικός: «Στα επόμενα δύο χρόνια, θα δούμε δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια να κοκκινίζουν»

0
2391

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σχετικά με τα δάνεια και τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων που πρόκειται να επιβαρύνουν τους δανειολήπτες παραχώρησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Κωνσταντίνο Τουτσίδη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων των Δανειοληπτών και Καταναλωτών, Ευάγγελος Κρητικός.

«Εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο υπάρχουν προβλέψεις και αναλύσεις, οι οποίες φανέρωναν ότι επίκειται μια μεγάλη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Δυστυχώς, όσον αφορά τους δανειολήπτες, δε θα μιλήσουμε για ένα απλό σοκ, αλλά για… ηλεκτροσοκ. Διατυπώνω την άκρως απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι στα επόμενα δύο χρόνια, θα δούμε το φαινόμενο δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια που δεν είχαν κοκκινίσει ποτέ από την αρχή της λήψης τους για 10-15 χρόνια, θα τα δούμε να κοκκινίζουν» ανέφερε αρχικά ο κ. Κρητικός για τις εξελίξεις που πρόκειται να ακολουθήσουν και συνέχισε:

«Και αυτό γιατί το ντόμινο στο οποίο μπήκαμε των αλλεπάλληλων αυξήσεων δυστυχώς δε θα σταματήσει(…) Επομένως, αν ανακαλέσουμε τις εποχές 2008, 2009 θα δούμε ότι τα επιτόκια κυμαίνονταν στο 9% (…) Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο των εκατό χιλιάδων, υπάρχει μια πιθανότητα το μέσο νοικοκυριό να βρεθεί με μια επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των τριών χιλιάδων ευρώ(…) Δηλαδή, θα κληθεί να πληρώσει από 5-8 επιπλέον δόσεις κάθε χρόνο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αυτή η κατάσταση δε θα κρατήσει ένα χρόνο, αλλά λόγω των διεθνών εξελίξεων, πιθανότατα να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2025»

«Μέχρι την αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης, είναι μαθηματικά σίγουρο ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εάν δε ληφθούν μέτρα, θα “κοκκινίσουν” 80-90 χιλιάδες δάνεια που ποτέ δεν έχουν “κοκκινίσει”  απ’ όταν έχουν υπογραφεί», συμπλήρωσε ο κ. Κρητικός για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν τα νέα δεδομένα.

«Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε τεράστια αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Ελλάδα. Όχι δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα είναι σε χέρια funds, δηλαδή αγνώστων, αλλάζουν χέρια. Όταν αυτό συμβαίνει σε μια χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας, πρακτικά σημαίνει ότι χάνει την εθνική οικονομική κυριαρχία της(…) Σήμερα μόνο, που μιλάμε, μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έγιναν πάνω από 1500 πλειστηριασμοί! Αυτό γίνεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή» πρόσθεσε ο προσκεκλημένος.

Τέλος, για τις κατοικίες που καταλήγουν στα χέρια των funds ο κ. Κρητικός είπε:

«Οι εταιρείες αυτές αγοράζουν συστηματικά ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές. Γύρω από την επένδυση του Ελληνικού, για παράδειγμα, αγοράζονται συστηματικά διότι αρνούνται τα funds να κάνουν ρυθμίσεις, αφού τα επισκευάσουν, θα έρθουν οι ξένοι και τα γύρω σπίτια θα ενοικιάζονται για… χρυσάφι».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ