«Κοντοβερός» (Freskot): Πώς έμεινε στα αζήτητα το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο (pics)

1
4088

Τα χρέη, το σφυρί, η προσφυγή που έφερε ανατροπή στην τιμή εκκίνησης και ο άγονος πλειστηριασμός – Η διαδρομή ενός πρωταγωνιστή στην αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων

Τα σφυριά που απειλούν την ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Κοντοβερός» (Freskot), άρχισαν να «χτυπούν».

Όπως έχει αποκαλύψει το newmoney.gr, η εταιρεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε κλοιό οικονομικών προβλημάτων, με συνέπεια τόσο η κεντρική μονάδα της στον Ασπρόπυργο, όσο οι παλαιές εγκαταστάσεις της στο Μοσχάτο, αλλά και ακίνητο ενός εκ των δύο αδελφών Κοντοβερού, να τεθούν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών.

Έτσι το πρώτο σφυρί που αφορούσε το βιομηχανικό συγκρότημα στον Ασπρόπυργο χτύπησε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, με επισπεύδουσα την Intrum και με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 4.217.545,47 ευρώ. Εξ αυτών τα 3.669.000 ευρώ αφορούσαν το ακίνητο και οι 548.545,47 ευρώ τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 700.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης).

Ωστόσο ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών.

Η προσφυγή και η ανατροπή στην τιμή

Η εταιρεία στις 16 Ιανουαρίου 2023 άσκησε ανακοπή κατά της επισπεύδουσας ζητώντας τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης λόγω διαφόρων σφαλμάτων και τον ορισμό της συνολικής τιμής εκκίνησης (για τα ακίνητα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό) στα 8.278.396,64 ευρώ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) με την απόφασή του που εκδόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023 έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας την τιμή εκκίνησης για το ακίνητο στα 7 εκατ. ευρώ και για τα μηχανήματα στις 542.321,51. Ως εκ τούτου, ο πλειστηριασμός έγινε με τη συνολική τιμή εκκίνησης να είναι στα 7.542.321,51 ευρώ, αυξημένη κατά 3,32 εκατ. ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, κατέληξε άγονος.

Τι περιλαμβάνει η μονάδα

Στο ηλεκτρονικό σφυρί βγήκε η βιομηχανική μονάδα της «Κοντοβερός» στη θέση «Λάκκο Κατσάρη ή Αγριέλα» στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Πρόκειται ειδικότερα για ένα ενιαίο οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, καθώς και για το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας που αποτελείται από:

• Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 69,41 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.
• Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.
• Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 88,68 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους γραφείων και αποδυτηρίων.
• Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 104,57 τ.μ. με χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.
• Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης-τραπεζαρία του προσωπικού.

Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου έχουν κατασκευασθεί φυλάκιο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και εκκλησία επιφάνειας 51,98 τ.μ.

Τα άλλα σφυριά

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το newmoney.gr από τις 25 Νοεμβρίου 2022, η οικογένεια Κοντοβερού βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους δύο πλειστηριασμούς με επισπεύδουσα την Cepal, που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου 2023.

Ο πρώτος αφορά τις πρώην εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο. Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2 στρεμμάτων επί της οδού Καζάλα, επί του οποίου υφίσταται βιοτεχνικό κτίριο και αποθήκες αποτελούμενο από υπόγειο, εμβαδού 470,85 τ.μ. και ισόγειο εμβαδού (566,50) τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,6 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά τετραώροφο συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα και στρέφεται κατά του Χρίστου Κοντοβερού. Η τιμή εκκίνησης και για αυτό έχει οριστεί στα 1,6 εκατ. ευρώ.

Οι κατασχέσεις επιβλήθηκαν για 200.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα που αποτελούν μέρος της συνολικής απαίτησης ύψους 4,92 εκατ. ευρώ.

Η διαδρομή, τα προβλήματα και η αναζήτηση επενδυτών

Η οικογένεια Κοντοβερού ανήκει στους πρωτοπόρους του κλάδου καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία, κατακτώντας μερίδιο 25% στο εσωτερικό, παράλληλα και με τις σημαντικές εξαγωγές της. Ιδρυτής και θεμελιωτής της εταιρείας, ήταν ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοβερός, ο οποίος μετά από μια σύντομη παραμονή στο εξωτερικό, το 1968 ίδρυσε την «Κοντοβερός» με το «στρατηγείο» της να στήνεται στο Μοσχάτο.

Στην πορεία η εταιρεία κυριάρχησε στην αγορά, με τα επώνυμα και τα φασόν προϊόντα της («Δελφίνι» κ.α.), να κατακτούν τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και τα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών. Με τις δουλειές να μεγαλώνουν τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, από το 2001 μεταφέρθηκε στις νέες, υπερσύγχρονες υποδομές στον Ασπρόπυργο, ένα από τα πλέον εξελιγμένα εργοστάσια κατεψυγμένων αλιευμάτων στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η «Κοντοβερός»,-με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Μάριο Κοντοβερό και Αντιπρόεδρο τον Χρίστο Κοντοβερό-, όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων. Κάτι που αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις της καθώς προ δεκαετίας ο τζίρος της βρισκόταν στα επίπεδα των 44-48 εκατ. ευρώ, ενώ έκτοτε άρχισε να υποχωρεί στα 38,75 εκατ. ευρώ το 2015, στα 36,2 εκατ. ευρώ το 2017, στα 26,41 εκατ. ευρώ το 2018, στα 17,2 εκατ. ευρώ το 2019, στα 7,66 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 3,19 εκατ. ευρώ το 2021.

Παράλληλα, από το 2017 και μετά άρχισε να συσσωρεύει ζημίες που πλέον έφτασαν τα 20,42 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια να είναι αρνητικά (-15 εκατ. ευρώ) και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 30,1 εκατ. ευρώ, έναντι των ρευστοποιήσιμων στοιχείων του κυκλοφορούντος ενεργητικού που ανέρχονται σε 3,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια από το 2019. Έτσι το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων σε καθυστέρηση κατά την 31.12.2021 έφτανε τα 22,18 εκατ. ευρώ.

Όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση της εταιρείας, η οποία σημειωτέον λειτουργεί κανονικά, δίνει μάχη για να βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει περικοπές στα λειτουργικά κόστη, ανοίγματα στην αγορά με νέα προϊόντα, κυρίως όμως αναζητούνται επενδυτικοί σύμμαχοι.

Έτσι, έχοντας εκπονήσει επικαιροποιημένη οικονομική ανασκόπηση με βάση την ανάλυση των ταμειακών ροών της εταιρείας, βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του Δ.Σ. για τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα (της χρήση 2021), «η εταιρεία έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε ώριμο στάδιο διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, με σκοπό την οικονομική της εξυγίανση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος».

Ωστόσο, γίνεται παραδεκτή και η «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας» σχετικά με τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πάντως, εάν στο μεταξύ δεν βρεθεί η πολυπόθητη λύση, που θα φέρει και έναν συμβιβασμό για τα δάνεια, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί νέος, επαναληπτικός πλειστηριασμός για τη μονάδα στον Ασπρόπυργο…

Πηγή: https://www.newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ετσι γινετε διστιχος αυτη που τα βρεισκουν ετοιμα κατα 90% ειναι και υποχρεομενη να τα χασουν …

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ