Η Ροδίτισσα Εύα Τοπούζη, μέλος ομάδας που κατασκευάζει το πρώτο ελληνικό διαστημικό όχημα

0
2232

Στην επιστημονική ομάδα “Beyond Robotics” που κατασκευάζει το πρώτο ελληνικό διαστημικό όχημα εξερεύνησης (Rover), συμμετέχει η φοιτήτρια Εύα Τοπούζη από τη Ρόδο.

Η 20χρονη Ροδίτισσα που σπουδάζει στο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, επιλέχθηκε μαζί με άλλους συμφοιτητές της για να συμμετέχει στην κατασκευή του ρομποτικού Rover.

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που θα κατασκευάσει και θα παρουσιάσει το δικό της διαστημικό όχημα (Rover στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστημικής και ρομποτικής, European Rover Challenge, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην Πολωνία.

Η ομάδα ιδρύθηκε από τους Μιχάλη Διακονικολή, Στράτο Ρήγα και Εβίτα Ψώνη και αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές καθώς και νεαρούς επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα, που συνεργάζονται για την κατασκευή του διαστημικού οχήματος, ενώ η Εύα μαζί με άλλους φοιτητές, συμμετέχει στoν σχεδιασμό της δομής του Rover.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» για τη συμμετοχή της στην “Beyond Robotics”, δηλώνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και αναφέρει «Οι καθηγητές μου μας ενθάρρυναν να δηλώσουμε συμμετοχή, επιλέχθηκα εγώ καθώς και κάποιοι άλλοι συμφοιτητές μου για να συμμετέχουμε στη διαδικασία κατασκευής του Rover.

Εργαζόμαστε υπό την επίβλεψη έμπειρων επιστημόνων οι οποίοι μας καθοδηγούν σε κάθε βήμα. Είναι μια μοναδική εμπειρία και ενθαρρύνω κάθε φοιτητή να συμμετέχει σε τέτοιες δράσεις».

Σημειώνεται πως η ομάδα ”Beyond Robotics” δημιουργήθηκε από την “Beyond Orbit”, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς), νέους επιστήμονες και μηχανικούς να συμμετάσχουν σε projects που συνδυάζουν την καινοτομία με τη διαστημική.

Για την κατασκευή του διαστημικού οχήματος, στην ιστοσελίδα του οργανισμού, beyond-orbit.org, αναφέρονται τα εξής:

«Το rover που καλούμαστε να κατασκευάσουμε θα είναι ένα αυτόνομο ερευνητικό όχημα και μια κινητή επιστημονική πλατφόρμα ταυτόχρονα. Μερικές από τις δοκιμασίες στις οποίες θα υποβληθεί είναι η αυτόνομη πλοήγηση σε ανώμαλο έδαφος, η συλλογή και ανάλυση εδαφικού δείγματος καθώς και ο χειρισμός ενός πάνελ με διακόπτες και κουμπιά με τη βοήθεια ρομποτικού βραχίονα.

Στον διαγωνισμό “European Rover Challenge” φοιτητικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα δικά τους rovers, και στη συνέχεια συμμετέχουν σε δοκιμασίες που προσομοιώνουν τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε μια μελλοντική αποστολή στη Σελήνη ή τον Άρη».

πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ