Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Μητσοτάκης: Ήταν αρχηγός του «Βασιλείου της Ελλάδας» | Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους αλλά «ως ιδιώτης»

0
3273

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε διευκρινίσεις για το λόγο που η κυβέρνηση επέλεξε ο τέως βασιλιάς να μην κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε ο τέως βασιλιάς να μην κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους αλλά «ως ιδιώτης», εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο τέως βασιλιάς ήταν αρχηγός του «Βασιλείου της Ελλάδας το οποίο και δεν υπάρχει πια». Χαρακτήρισε τη συζήτηση γύρω από το θέμα «ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση», ενώ τόνισε πως η Ιστορία «θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια και αυστηρά».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έκανα μια δήλωση μετά το θάνατο του τέως βασιλέα, που τοποθετήθηκα με σαφήνεια. Με το θάνατό του γράφεται και σε τυπικό επίπεδο ο επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει. Η Ιστορία θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια και αυστηρά.

Είχα την ευκαιρία να συλλυπηθώ την οικογένειά του. Δεν βλέπω εντάσεις. Βλέπω μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση, που ίσως είναι χρήσιμη για νεότερες γενιές που ίσως δεν γνωρίζουν την ιστορία. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση απολύτως σωστή. Θα κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως αρχηγός κράτους, γιατί ήταν «αρχηγός του βασιλείου της Ελλάδας» που δεν υπάρχει πια.

Θα τελεστεί με τελετουργικό που επιβάλλεται στην ιστορική του διαδρομή, θα ταφεί στους οικογενειακούς τάφους στο Τατόι. Θα ενθάρρυνα όλους και όλες, με αφορμή το γεγονός, η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνει χωρίς τις εντάσεις και προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που ανήκει στην Ιστορία και θα κριθεί από αυτή».

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη

Οι υψηλοί καλεσμένοι

Θολό είναι ακόμα το τοπίο σχετικά με τους υψηλούς καλεσμένους που θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Αν και αρχικά γραφόταν ότι λόγω της στενής σχέσης και συγγένειας η βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από τον ίδιο τον Κάρολο ή τον διάδοχο του θρόνου Ουίλιαμ, αυτό δεν φαίνεται να επαληθεύεται.

Ωστόσο στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αναμένονται εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ισπανίας, της Δανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Λουξεμβούργου, χωρίς να αποκλείεται να παραστούν και εκπρόσωποι και άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών.

Η ισπανική βασιλική οικογένεια θα βρεθεί σύσσωμη στην Αθήνα. Η βασιλομήτωρ Σοφία βρίσκεται ήδη εδώ, οι κόρες της, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κρίστινα, θα έρθουν αύριο, ενώ στην κηδεία θα παραστούν, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη βασίλισσα Λετίθια. Το «παρών» θα δώσει και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Αμπου Ντάμπι.

Στην κηδεία θα παραστούν μέλη της δανέζικης βασιλικής οικογένειας, με την οποία υπάρχουν στενοί δεσμοί συγγένειας. Σύμφωνα με δανέζικα ΜΜΕ, στην Αθήνα θα έρθουν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, και η αδελφή τους πριγκίπισσα Ματθίλδη. Θα παραστεί επίσης και ο διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ.

Το παλάτι της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι στην κηδεία θα παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος, Χαακόν, και η σύζυγός του, Μέτε Μαρίν.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ