Επιτροπή… ακρίβειας δημιούργησαν στην Κρήτη! – Έρχεται δύσκολος χειμώνας…

0
1197

Την υπόθεση της ακρίβειας και της δικαιολογημένης ανημποριάς των εργαζόμενων και γενικότερα των λαϊκών νοικοκυριών να καταφέρουν να επιβιώσουν προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους τα ίδια τα συνδικάτα, που προετοιμάζονται δυναμικά, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μην αφήσουν κανένα σπίτι στο έλεος της ανέχειας.

Σε πρόσφατη κοινή σύσκεψή τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Νομού Ηρακλείου συζήτησαν τη σοβαρή αυτή υπόθεση και δημιούργησαν Επιτροπή κατά της ακρίβειας, που ξεκινάει αμέσως δράση. Στο μεταξύ, η ολομέλεια των μελών της ΓΣΕΕ συνεδριάζει αύριο με στόχο να διοργανώσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ως απάντηση στα «μέτρα- “ψίχουλα”», όπως τα χαρακτηρίζει, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση!

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση των σωματείων στο Ηράκλειο αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση Επιτροπής ενάντια στην ακρίβεια, που θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα απέναντι στους παρόχους ενέργειας, παρεμβάσεις στα σούπερ-μάρκετ, στις γειτονιές, κ.λπ., και σειρά κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα στόχο στο να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου και της λαϊκής οικογένειας. Αντίθετα, θέλουν να πάρουν κρατικό χρήμα και να το δώσουν στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες ξανά, που αυτό θα επιφέρει νέα μέτρα και δημόσιο χρέος στο επόμενο διάστημα. Εμείς λοιπόν αυτό που λέμε είναι ότι “μόνος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Πρωτοβουλία σωματείων

«Τα σωματεία λοιπόν πήραν την πρωτοβουλία να οργανωθούν, για να αντιμετωπίσουν τη βαθιά κρίση που έρχεται μες στον χειμώνα, ανοίγοντας τα μέτωπα της στέγασης – που είναι μείζον πρόβλημα, ιδιαίτερα στον νομό μας – της ενέργειας, είτε αυτό είναι το ρεύμα είτε είναι η θέρμανση, και όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν και που προκύπτουν ήδη από την παράλογη αύξηση σε όλες τις μορφές ενέργειας, τα ζητήματα που “τρέχουν” τώρα με τους παιδικούς σταθμούς, όπου εκατοντάδες παιδιά έμειναν εκτός με αποτέλεσμα οι γονείς να δίνουν παραπάνω από τον μισό τους μισθό σε τροφεία ή να αναγκάζονται να λείπουν από τη δουλειά τους, και γενικά για όλα αυτά τα ζητήματα και κυρίως της φτώχιας και της σίτισης των λαϊκών οικογενειών. Αγωνιζόμαστε ώστε να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς τα βασικά αγαθά επιβίωσης», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Δημόκριτος Σαλούστρος.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Επιτροπής ακρίβειας, ο συνδικαλιστής μάς λέει ότι «αυτή η Επιτροπή θα παρεμβαίνει σε διάφορους τομείς και φορείς. Θα αγωνίζεται ώστε να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τα βασικά αγαθά. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε τράπεζες, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, για να μην προχωρήσουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, και όπου αλλού χρειαστεί θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει ότι ένα νοικοκυριό δε θα μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες»…

«Καμία αντοχή, καμία ανοχή»

Η ΓΣΕΕ προχωράει σε κινητοποιήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και στέλεχος της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης καταγγέλλει: «Δυστυχώς ζούμε (με άλλη αφορμή, αλλά δεν αλλάζει η ουσία) μέρες του 2012 και των μνημονίων, με την έννοια ότι η ακρίβεια, οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης – και μάλιστα αυτά που πραγματικά χρειάζονται σε μια οικογένεια για να ζήσει – η ενέργεια, αλλά και η καθήλωση των μισθών έχουν φέρει τον κόσμο σε απόγνωση. Και από ’κει και μετά το μόνο που μπορεί να γίνει από τη μεριά μας – και εμείς το κάνουμε όσο μπορούμε – είναι να οργανώσουμε και τις αντιδράσεις μας και την αντίστασή μας. Αλλά κυρίως να γίνει ξεκάθαρο το “καμία αντοχή, καμία ανοχή”… Δεν έχουμε πια ούτε αντοχές, ούτε ανοχές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία δυστυχώς κρατάει πάνω από δέκα χρόνια, με οποιαδήποτε αφορμή κάθε φορά»…

Για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις, ο Μανόλης Πεπόνης λέει στην εφημερίδα μας: «Τόσο τα Εργατικά Κέντρα όσο και η ΓΣΕΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν στον κόσμο ότι υπάρχει η προοπτική, που όμως βρίσκεται μόνο μέσα στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα στους αγώνες και μέσα από την αλληλεγγύη. Και θα πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο… αλλά και αυτό πια δε φτάνει γιατί οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί… Άρα αυτό που μένει είναι η συλλογική προσπάθεια»…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας αποκάλυψε ο Μανόλης Πεπόνης, η πρώτη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ φαίνεται να προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου.

πηγή: neakriti.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ